Premjeru sadusmo IZM atkārtotais lūgums piešķirt 6 miljonus latu • IR.lv

Premjeru sadusmo IZM atkārtotais lūgums piešķirt 6 miljonus latu

36
Valdis Dombrovskis. Foto: Raitis Plauks, F64

Dombrovskim netīk, ka Izglītības un zinātnes ministrijā uzskata – pie šīs naudas pazušanas nav neviena vainīgā

Sākoties Ministru kabineta sēdei, otrdien izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) lūdza sēdes darba kārtībā iekļaut divus jautājumus par līdzekļu piešķiršanu, tai skaitā pazudušo 6 miljonu latu vietā, kas manāmi saērcināja valdības vadītāju Valdi Dombrovski (Vienotība).

Vispirms izglītības un zinātnes ministrs lūdza iekļaut informatīvo ziņojumu un līdzekļu pieprasījumu no programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” saistībā ar Saeimā apstiprinātajiem grozījumiem Izglītības likumā, kas paredz, ka no 1.septembra mācību līdzekļi tiks nodrošināti bez maksas. Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka šis jautājums ir jāskata nekavējoties, jo ir atlicis maz laika līdz 1.septembrim un nākamā valdības sēde būs tikai 30.jūlijā, ziņo LETA.

Premjerministrs atgādināja, ka par šo jautājumu vakar koalīcijā ir panākta vienošanās, kā arī par turpmāko procedūru. Viņš arī vēlējās zināt, vai jautājums ir saskaņots ar Finanšu ministriju (FM), un saņēma noraidošu atbildi.

Pēc tam ministrs lūdza darba kārtībā iekļaut jautājumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu pedagogu atalgojumam saistībā ar kļūdas dēļ radušos iztrūkumu 6 miljonu latu apmērā. Arī par šo jautājumu nebija panākts saskaņojums ar Finanšu ministriju, jo dokumenti iesniegti tikai šodien.

Tas manāmi sadusmoja valdības vadītāju, kurš Izglītības un zinātnes ministrijai pārmeta nespēju izprast, kādā veidā valdībā tiek skatīti jautājumi. Viņš arī skaidri lika noprast, ka budžeta programmā “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” šādu līdzekļu nav.

Premjers uzsvēra, ka šajā gadījumā ir jāmeklē risinājums un viņam ir nepatīkami, ka Izglītības un zinātnes ministrijā uzskata, ka pie šīs naudas pazušanas nav neviena vainīgā.

Turpmākajos jautājumos, kas tika izskatīti saistībā ar līdzekļu piešķiršanu no programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, izglītības un zinātnes ministrs katru reizi atgādināja par noraidītajiem viņa pārstāvētās ministrijas lūgumiem saistībā ar līdzekļu piešķiršanu. Kad šāds ministra īpašais viedoklis tika izteikts pie katra jautājuma, premjerā tas raisīja nelielu smīnu, un viņš lūdza sēdes protokolā piefiksēt ministra īpašo viedokli par to, ka viņš iebilst pret līdzekļu piešķiršanu.

Jau ziņots, ka papildu līdzekļi nepieciešami saistībā ar to, ka Saeima ir apstiprinājusi grozījumus Izglītības likumā un to stāšanos spēkā ar šā gada 1.septembri. Lai nodrošinātu likuma izpildi, Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) ir vajadzīgs papildu finansējums 537 112 latu apmērā.

 

Komentāri (36)

peerku 16.07.2013. 14.53

IzM beidzot jāveic daudzinātās strukturālās reformas un jāsamazina skolotāju skaits, lai tas atbilstu vismaz vidējam rādītājam ES, tur Siliņai no olšteiniešiem ir taisnība. Tad arī nauda atradīsies pašu budžetā. Tas jādara nekavējoties.

Kādam ir arī skolotājiem jāatgādina, ka viņi strādā faktiski nevis 11, bet labi, ja 8 mēnešus gadā, ņemot vērā 2-3 apmaksātus atvaļinājuma mēnešus + rudens, ziemas un pavasara brīvdienas. Lai parēķina, cik valsts samaksā par 1 darbdienu, bet, ja vēlas vairāk, lai izkonkurē gadījuma cilvēkus, bet neprasa paaugstinājumu visiem. Nav te nekāds sociālisms. Citādi uzdzīs nākošo burbuli, Kalvītim jau “izspieda” vairāk naudas.

+6
-2
Atbildēt

11

    Līga Lētiņa > peerku 16.07.2013. 15.02

    ja tev smadzeņu vietā iebērtu sauju kūtsmēslu, iespējams, rakstītu gudrākus komentārus. nu vismaz 8 menešus gadā tas palīdzētu taviem radiniekiem. nebūtu tik traki jārūpējas par tik alternatīvi apdāvinātu dārzeni.

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > peerku 16.07.2013. 15.16

    Nu, kā tad, skolotāji ir tas lielākais ļaunums.
    Varbūt, paskaties uz ierēdniecību, uzblīdušām pašvaldībām ar neadekvātu darbinieku skaitu un atalgojumu, utt., kur mums tikai netiek bezjēdzīgi tērēta nauda.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > peerku 16.07.2013. 15.39

    Problēmas jāsāk risināt, sākot ar galvenajām, nevis otršķirīgajām.
    Jo citādāk viss tas izskatās nevis pēc problēmu risinājuma, bet, pēc imitācijas, un tas nerod atbalstu.
    Ja redz, ka Vaškevicam atļauj pazust, visi bagātie Latvenergo utt. blēži brīvībā, bet, iesēdina kādu narkomānu par mobilā telefona zādzību, tas nevairo ticību mūsu tiesu sistēmai.
    Tāpat, kā cīņa pret skolotājiem, kad ir redzams, cik bezjēdzīgi tiek tērēta valsts nauda citur.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > peerku 16.07.2013. 17.02

    Jā,trūkstošos līdzekļus atrast ir māksla!
    ”Stendes jaunās dienvidu katlumājas celtniecība gan bijušajai Stendes domes, gan tagadējai Talsu novada domes vadībai sagādājusi ne mazums raižu. Nevienam gan nav nekādu šaubu, ka jauna katlumāja Stendē bija ļoti vajadzīga, jo vecie apkures katli ne vien kuru katru mirkli varēja atteikties darboties, bet arī apdraudēja katlumājas darbinieku un iedzīvotāju drošību. Stendes domes vadība pieņēma lēmumu celt jaunu katlumāju, apzinoties, ka projekts nav lēts. Pagājušā gada rudenī topošās katlumājās pamatos tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākošajām paaudzēm. Diemžēl būves projekts tika izstrādāts ļoti nepilnīgi un bez paredzētajiem 880 tūkstošiem latu katlumājas būvei vēl bija nepieciešami vairāk kā 200 000 tūkstoši latu pilnīgai siltumapgādes sistēmas sakārtošanai, lai siltums no jaunās katlumājas nonāktu pie patērētājiem. Nelielajai Stendes pilsētai tas bija neplānoti liels finanšu slogs, par ko pamatoti uztraucās arī Talsu novada dome kā Stendes saistību pārņēmēja pēc administratīvās reformas. Tomēr Stendes parādsaistību dēļ citiem novada pagastiem un pilsētām nav jācieš.”

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > peerku 16.07.2013. 17.08

    Jaunie Talsu rajona tarifi:

    Ģibuļu
    pag.
    Laidzes k/m
    Laidzes pag.
    Zvirgzdu k/m
    Laidzes pag.
    Ventspils
    21D k/m,
    Sabile
    Priedes k/m
    Abavas pag.
    Parka 9 k/m,
    Valdemārpils
    Raiņa 10A
    k/m,
    Valdemārpils
    Brīvības 80
    k/m, Stende
    Liepu 33A
    k/m, Stende
    Jaunpagasts
    k/m Virbu
    pag.
    Laucienes
    k/m
    Laucienes
    pag.
    Mundigciem
    a k/m Lībagu
    pag.
    Esošais tarifs (Ls/MWh)
    27.16
    27.22
    27.39
    34.07
    37.53
    26.77
    26.77
    38.39
    36.87
    31.28
    26.77
    33.68
    Iesniegtais tarifs (Ls/MWh)
    46.39
    46.39
    46.39
    46.39
    46.39
    46.39
    46.39
    46.39
    46.39
    46.39
    46.39
    46.39
    Tarifa izmaiņas %
    71%
    70%
    69%
    36%
    24%
    73%
    73%
    21%
    26%
    48%
    73%
    38%

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > peerku 16.07.2013. 15.06

    ——-DD1:”(..)
    Nav te nekāds sociālisms. Citādi uzdzīs nākošo burbuli, Kalvītim jau “izspieda” vairāk naudas.”
    ============================================================================
    Pareizs funktieris – nudien, jo “burbuli” jau sociālismā (franču) ar šādām metodēm nevar aizdzīt:

    ” Valdība “Liepājas metalurga” lietā lemj motivēt “Prudentia” ar pusmiljona latu prēmijatlīdzību ”

    http://www.pietiek.com/raksti/valdiba__liepajas_metalurga__lieta__lemj_motivet__prudentia__ar_pusmiljona_latu_premijatlidzibu_

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 16.07.2013. 21.13

    > Bet

    Gluži manas domas,- kopumā mēs kā sabiedrība pārmaksājam par savu bērnu izglītību, bet skolotāju ir daudz, viņi ir skaļi, līdzīgi kā pensionāri, tāpēc neviens neuzdrīkstas viņus aizskart, lai nesaceļ brēku, cik ļauni mēs pret viņiem izturamies.

    Kad atceros savu bērnu skolotājus, daži nebija savā vietā, lai neteiktu vairāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > peerku 17.07.2013. 09.13

    Manuprāt, skolotāji nav mēra sajūtas. Pieraduši klaigāt un sevi nostādīt pāri citiem. izglītības ministrija prasās pēc pamatīgiem pārkārtojumiem: gan pašā ministrijā , gan visā izglītības sistēmā. Jaunieši brauc prom gan studēt, gan strādāt, bet šeit Latvijā maksā par galīgi sagandētu izglītību, ja tā to vispār var nosaukt. Augstākā izglītība ir kļuvusi par pasniedzēju biznesu un tikai- atbildības nekādas. Ir studiju programmas, kuras dublējas daudzās augstskolās, bet valsts tik maksā par neko.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > peerku 16.07.2013. 19.08

    Šeit par skolēnu un skolotāju proporciju Latvijā. Tā esot viszemākā visā ES.
    Maksājam dārgi, pie tam par kaut kādām mistiskām slodzēm (20 kontakstundas) vēl joprojām kā PSRS laikos. Vienreiz ir jābūt 40 st darba nedēļai kā pārējiem

    http://nra.lv/latvija/98450-latvija-skolenu-skaits-uz-vienu-pedagogu-paslaik-ir-zemakais-eiropas-savieniba.htm

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 16.07.2013. 15.22

    > dzeris

    Atkal viens tas pats, bet “re kā viņš”. Šobrīd problēmas ir IzM un tas ir labs iemesls risināt problēmas ar skolotāju pārpalikumu, vienreiz viņu skaits ir jāsakmazina. Skolotāju bonusi ir tiešām nozīmīgi un nevajag te tēlot nabaga cietējus.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 16.07.2013. 15.50

    Problēmas jārisina to rašanās secībā, neatliekot un necerot, ka “uzsūksies”.

    Izglītības ministra necienīgi ir iet pie premjerministra diedelēt naudu, kad nav atrisinātas pašu problēmas, kas ļautu atrast trūkstošos līdzekļus pie tam situācijā, kad pašu nemākulība, neprofesionalitāte “na ļico”.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

inta_s 16.07.2013. 15.03

Vadītājam jāmeklē vaina sistēmā nevis personā.

+3
-2
Atbildēt

0

Janka, Janic 16.07.2013. 18.37

no premjera puses tas tomeer ir muļķiigi….protams tas ir mans viedoklis

0
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu