Mirušo Magņitski tiesa atzīst par vainīgu nodokļu krāpšanā • IR.lv

Mirušo Magņitski tiesa atzīst par vainīgu nodokļu krāpšanā

22
Sergejs Magņitskis. Foto: AFP/LETA

Pirmoreiz Krievijā notikusi tiesa, kurā tiek tiesāts miris cilvēks

2009.gadā pirmstiesas ieslodzījumā mirušo Rietumu investīciju fonda “Hermitage Capital” juristu un korupcijas apkarotāju Sergeju Magņitski Maskavas Tveras rajona tiesa ceturtdien atzina par vainīgu nodokļu nemaksāšanā, ziņo portāls “Newsru.com”. Šī ir pirmā tiesa Krievijā, kurā tiesāts miris cilvēks.

Tiesnesis Igors Alisovs paziņoja, ka nodokļu krāpšanas shēmu esot izveidojis pats Magņitskis pēc šajā lietā līdzapsūdzētā Viljama Braudera lūguma. Brauders tika tiesāts aizmuguriski, jo viņš neatrodas Krievijā.

Tiesa uzskata, ka Brauders bijis Magņitska noziegumu līdzdalībnieks. Tiesa ceturtdien arī atgādināja, ka Magņitskis savas dzīves laikā nav atzinis vainu viņam inkriminētajos noziegumos. Tiesas spriedumā teikts, ka Magņitska vainu tomēr pierādot vairākas liecinieku liecības.

Iepriekšējā tiesas sēdē, kad notika tiesu debates, prokurors tiesu lūdza Brauderu sodīt ar deviņiem gadiem cietumā. Savukārt Magņitski viņš ierosināja atbrīvot no soda, jo apsūdzētais jau ir miris, bet viņa lietu pārtraukt izskatīt.

BBC atzīmē, ka šī ir pirmā reize Krievijas un arī bijušajā padomju tiesvedības praksē, kad tiek tiesāts miris cilvēks. Pēc likuma, mirušu cilvēku var tiesāt tikai pēc viņa radinieku vēlmes, tomēr Magņitska radinieki atteicās piedalīties tiesā, nosaucot šo krimināllietu par nelikumīgu un nepamatotu.

Savukārt Krievijas varasiestādes nepieciešamību tiesāt mirušo Magņitski skaidro ar lietas lielo sabiedrisko nozīmību.

Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad viņš bija apvainojis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) izzaguši tiesībsargājošo iestāžu līdzstrādnieki, kas atriebjoties organizējuši jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Opozīcijas aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Pēc viņa nāves šī lieta tika slēgta, bet 2011.gada augustā no jauna atvērta.

Magņitskis un viņa bijušais darba devējs – Rietumu investīciju fonda “Hermitage Capital” vadītājs Viljams Brauders – tiek apsūdzēti par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas 522 miljonu Krievijas rubļu (aptuveni deviņu miljonu latu) apmērā.

Savukārt saistībā ar šo lietu vairākas valstis, tai skaitā – ASV, Lielbritānija -, paziņojušas par ieceļošanas aizliegumu un citām sankcijām tām Krievijas amatpersonām, kuras bijušas iesaistītas jurista lietā, veidojot tā saucamo Magņitska sarakstu.

 

Komentāri (22)

ligakalnina 11.07.2013. 12.36

Krievijā ir vistīrākais fašisms, kaut, pat fašisti netiesāja mirušos, ko paši nogalināja, cik zinu, un kādi Krievijas finansēti klauni vēl ko atļaujas teikt par nacismu vai fašismu Latvijā.

+6
-1
Atbildēt

6

    Inese > ligakalnina 11.07.2013. 12.48

    Tu atbalsti nodokļu nemaksāšanu? Un tiesā ne jau mirušo Magņitski, bet gan izskata lietu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, tostarp arī pret visai dzīvelīgo un dikti aktīvo britu krāpnieku un shēmotāju, un ASV kompartijas vadoņa mazdēlu Brauderu ;)
    http://rasica.files.wordpress.com/2012/12/money-graphics-2008_868549a.jpg

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > ligakalnina 11.07.2013. 14.08

    Pamuļķi robert_j, šajā prāvā Magņitskis NETIKA tiesāts ;)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    aija_vecenane > ligakalnina 11.07.2013. 14.32

    Sods pēc nāves varētu būt pārapbedīšana cietuma kapsētā. Uz n gadiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 11.07.2013. 19.47

    Nav nozīmes diskutēt ar nozombētajiem Kremļa faniem, kas informāciju smeļ no Krievijas TV un tic Krievijas tiesām, par to, ka viss tas ir absolūti amorāli, ka netiesā tos Kremlim tuvos cilvēkus, kas nozaga Krievijas budžetam miljardus, bet, tiesā tos, kas atklāja šo zādzību, pat nerunājot.
    Sen jau teicu – kas tic Krievijas prpagandai, pārvēršas par imbecilu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > ligakalnina 11.07.2013. 14.03

    Pamuļķi linux, nekur pasaulē netiesā mirušus cilvēkus. Ja krimināllietas laikā apsūdzētais/aizdomās turētais nomirst, lietu izbeidz. Bet, ja lieta ierosināta pēc fakta, un konstatē, ka vainīgais ir miris, tad arī lietu izbeidz. Pat PSRSā tas tā bija.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > ligakalnina 11.07.2013. 14.15

    Tu tak toč esi idiots, izlasi kaut rakstu vismaz. Ja nepatīk šeit, tad kaut vai kādā sev mīļā krievi medijā. Kaut kā visur ir norādīts, ka Magņitskis ir atzīts par vainīgu. Tas nozīmē, ka viņu tiesāja.

    Tas, ka sodu nepiesprieda, jo miris, tas nenozīmē, ka netiesāja. Kaut gan stulbie idioti austrumu kaimiņzemē nu jau izskatās, ka varētu arī aizdomāties līdz tam, ka Magņitskim arī kāds sods jāpiespriež. Jums tur izskatās visiem smadzenes arvien vairāk iet ķīselī. Varbūt izraksiet līķi un iesēdināsiet cietumā pasēdēt, sovoku-putinistu pamuļķīši?!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 11.07.2013. 17.44

beigtajiem krievija var piesiet vainu arii peeseresa sabrukumaa ,….

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu