Noasa Gaismas pils • IR.lv

Noasa Gaismas pils

5
Foto — LETA

Kā vēl nekad Noslēguma koncertā gaidīju Jāzepa Vītola dziesmu. Visa Dziesmusvētku būtība ir ietverta šajā dziesmā

Koncertu vēroju televīzijas ekrānā. Neraugoties uz pastāvīgām kordiriģentu žēlabām par tradīcijas izzušanu, sajūta bija pacilājoša, it īpaši vērojot jaunās sejas un dzirdot svaigās balsis. Izskatās, ka kordziedāšanas tradīcija nevis iznīkst, bet uzplaukst. Varbūt tas notiek pretēji apstākļu loģikai, bet sajūta bija iepriecinoša. Un augstais profesionālais līmenis, dziedot pat ļoti sarežģīto repertuāru. Repertuāra izvēle bija pārliecinoša, tikai daži salkani izņēmumi. Lakoniskais, bet ietilpīgais un darbīgais skatuves iekārtojums izcēla galveno – kori, nebija jāskatās uz video, dažādiem gaismu efektiem un tamlīdzīgām jau pierastām blakus lietām. Skaidrs, ka estrāde vairs īsti neder šim pasākumam. Ir jābūvē jaun-s šķirsts, kur dziedošajai civilizācijai glābties no iznīkšanas draudiem. 

Labi, ka nedominēja vietējie popstāri, kuriem UNESCO dārgums – daudzu tūkstošu kopkoris – ir tikai tāds pavadītājs. Šoreiz tiešām bija skaidri parādīts, kas te ir galvenais. Tas ir šis izcilais kopkoris, astotais pasaules brīnums, kam nav analoga pasaulē. Un mūsu lieliskie kordiriģenti, noteikti labākie pasaulē. Kas brīžiem šamanisma rituālu labākajās tradīcijas, komiskajam ar ģeniālo sajaucoties neatšķetināmā fenomenā, radīja harismātisko tūkstošu kora valdītāja tēlu. Būtu lieliski, ja virsdiriģentu debitantu saraksts būtu īsāks, tad tas izskatītos koncentrētāks un pārliecinošāks. Ne visi ir tik satriecoši kā simtgadnieks Roberts Zuika vai ugunīgais jauneklis Kaspars Ādamsons.  

Koncentrētības trūkums – galvenā koncerta problēma. Šajā, uz ātrumu tendētajā pasaulē ir svarīgas garas un pat garlaicīgas lietas, ja tām ir jēga. Izpatikšana visiem nerada jēgu. Visiem izpatikt nav iespējams, ne dažādajām gaumēm, ne ražīgajiem komponistiem. Šo to droši vajadzēja apcirpt, būtu jaudīgāk. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu