Bez mānīšanās par centru Koka Rīga • IR.lv

Bez mānīšanās par centru Koka Rīga

4

 

Prieks un pateicība par 27.jūlija žurnālā pievērsto uzmanību koka ēku renovācijas centram Koka Rīga. Tomēr, lai arī dzīvojam straujo tehnoloģiju laikmetā, mums nevajadzētu pilnībā uzticēties vienas interneta vietnes saturam, kā to izdarījis recenzijas autors Uldis Lukševics žurnālā Ir.

Jākliedē lasītāju sašutums par to, ka centrs piedāvā tikai bukletu digitālā formātā, jo tā ir maldīga ziņa. Centrā var saņemt bezmaksas konsultācijas koka ēku atjaunošanas un uzturēšanas jautājumos. Tās sniedz biedrība Nākotne pagātnei, kas specializējas materiālā kultūras mantojuma restaurācijā un saglabāšanā. Biedrība no 2013.gada janvāra pārvalda centra restaurācijas darbnīcu. Darbnīcai ir mobilie darbarīki, galdi, lai nepieciešamības gadījumā tos varētu pārvietot centra teritorijā un izbraukumos. Restaurācijas darbi norit gan darbnīcas telpās, gan centra izstāžu zālē un pat pagalmā. 2013.gada nogalē tiks sākti projektēšanas darbi, lai izveidotu darbnīcu atsevišķā ēkā. 

Centrā izveidota vēsturisko būvmateriālu krātuve. Materiāli tiek inventarizēti, fiksēti un paredzēti otrreizējai izmantošanai. Sadarbībā ar vietējās kopienas biedrībām tiek plānots rudens un ziemas sezonā veidot populāros krāmu tirdziņus, kuros varēs iegadāties restaurētus, restaurācijai paredzētus izejmateriālus un antīkus priekšmetus. Tiek piedāvātas arī bezmaksas ekskursijas centra muzejā, kurā vienistabas dzīvoklīši ataino strādnieku sadzīvi un izmaiņas tajā viena gadsimta griežos. Centru kopš atklāšanas 21.maijā apmeklējuši jau teju 600 cilvēku. Vietējie iedzīvotāji aktīvi piedalās centra muzeja veidošanā, dāvinot materiālas un sniedzot mutiskas, rakstiskas liecības. Pateicībā par to tiek plānotas labdarības akcijas, kas veicinātu apkārtējo iedzīvotāju labklājības līmeņa celšanos, piemēram, bez maksas restaurējot vecos koka logus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu