Rīgas pils zaudējumu lielumu aplēsīs vairākus mēnešus • IR.lv

Rīgas pils zaudējumu lielumu aplēsīs vairākus mēnešus

38
Rīgas pils otrā rītā pēc degšanas. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Apdrošinātāji pabeiguši telpu ekspertīzi

Apdrošināšanas sabiedrību eksperti pabeiguši ugunsgrēkā cietušo Rīgas pils telpu apsekošanu un patlaban veic informācijas analīzi. Secinājumi par ugunsgrēka cēloņiem varētu būt zināmi ne ātrāk kā pēc mēneša, bet radīto zaudējumu apjoma noskaidrošana varētu prasīt vēl ilgāku laiku, noskaidroja biznesa portāls “Nozare.lv”.

Patlaban “BTA Insurance Company” (BTA) speciālisti ir pabeiguši Rīgas pils ugunsgrēkā cietušo telpu apsekošanu un notiek darbs ar informācijas apstrādi. Skaidrība par turpmāko rīcību varētu būt aptuveni pēc mēneša, sacīja BTA Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktore Ilva Priedniece.

Viņa piebilda, ka BTA ir saņēmusi vienu apdrošināšanas gadījuma pieteikumu no pils rekonstrukcijas veicēja pilnsabiedrības “SBRE”, kas attiecas uz celtniecības visu risku apdrošināšanu par kopējo summu 21,9 miljoni latu.

Savukārt par otru ar būvniekiem noslēgto polisi – par civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu par kopējo summu 2,7 miljoni latu – BTA rīcībā patlaban nekādas informācijas nav, piebilda Priedniece.

Apdrošināšanas sabiedrības “Baltijas Apdrošināšanas nams” valdes loceklis Uģis Ieviņš sacīja, ka ir saņemts atlīdzības pieteikums no VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) un apdrošinātāja eksperti jau ir veikuši vairākus apsekojumus pils telpās.

“Patlaban tiek veikta iegūtās informācijas analīze un, iespējams, pēc kāda mēneša varētu būt slēdziens par ugunsgrēka cēloņiem. Savukārt radīto zaudējumu apjomus tik ātri aplēst neizdosies, tas varētu būt vairāku mēnešu jautājums,” piebilda Ieviņš.

25.jūnijā Ministru kabineta sēdē izskatītajā Finanšu ministrijas (FM) informatīvajā ziņojumā teikts, ka VNĪ rīcībā ir trīs apdrošināšanas līgumi, kuri ir spēkā esoši un varētu segt Rīgas pils ugunsgrēka radītus zaudējumus: ar “Baltijas Apdrošināšanas nams” 2012.gada 31.jūlijā noslēgtā īpašumu apdrošināšanas polise; ar “BTA Insurance Company” (BTA) 2012.gada 23.oktobra celtniecības visu risku apdrošināšanas polise, tai skaitā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, un ar UAB DK “PZU Lietuva” Latvijas filiāli 2013.gada 20.maijā spēkā stājusies vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise.

Atbilstoši “Baltijas Apdrošināšanas nama” izsniegtās īpašumu apdrošināšanas polises nosacījumiem Rīgas pils ir apdrošināta pret uguns, ūdens, plūdu, vētras, trešo personu prettiesiskās rīcības un zādzību risku. Būtiski atzīmēt, ka šī polise ir spēkā arī objekta rekonstrukcijas un restaurācijas laikā, norāda FM.

Polises īpašie noteikumi paredz, ka ir apdrošināti ugunsgrēka radīti zaudējumi, kā arī zaudējumi, kas radušies ugunsgrēka dzēšanas rezultātā (dūmu, sodrēju, salējuma utt. rezultātā). Tāpat polise atlīdzina arī glābšanas darbus un drupu novākšanas aizvākšanas izdevumus – līdz 10% no konkrētā objekta apdrošinājuma summas. Ēka ir apdrošināta, iekļaujot telpu remonta apdari.

FM norāda – ja vadās no iepirkuma līguma noteikumiem, tad apdrošinājuma summa un līdz ar to maksimālā izmaksājamā atlīdzība būtu nosakāma atjaunošanas vērtībā jeb nevarētu pārsniegt 15 684 224 latus, atskaitot pašrisku 400 latu apmērā. Ņemot vērā esošo situāciju, papildus vēl jāanalizē iepirkuma līguma un apdrošināšanas polises nosacījumi, teikts informatīvajā ziņojumā.

Būvniecības darbu veicēja pilnsabiedrība “SBRE” ir noslēgusi ar BTA apdrošināšanas līgumu par celtniecības visu risku apdrošināšanu par labu VNĪ – materiālo vērtību apdrošināšanu par kopējo apdrošinājuma summu 21 930 043 lati, tai skaitā celtniecības darbu un materiālu apdrošināšanu saskaņā ar līgumu un tāmi 21 780 043 latu apmērā, kā arī civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu par trešajām personām nodarīto kaitējumu ar kopējo apdrošināšanas atlīdzības limitu apdrošināšanas periodā 2 700 000 lati.

Papildus īpašuma un celtniecības visu risku apdrošināšanas polisēm “PZU Lietuva” Latvijas filiālē ir apdrošināta arī VNĪ civiltiesiskā atbildība. Atbildības limits vienam apdrošināšanas gadījumam noteikts 100 000 latu, pašrisks noteikts 100 lati par katru apdrošināšanas gadījumu.

FM informatīvajā ziņojumā teikts, ka, ņemot vērā apstākli, ka patlaban nav zināmi ugunsgrēka cēloņi, patlaban nav iespējams arī prognozēt, vai negadījums saskaņā ar apdrošināšanas noteikumiem varētu tikt/netikt atzīts par apdrošināšanas gadījumu un tādējādi no apdrošinātāja puses izmaksāta/atteikta atlīdzība.

Ņemot vērā ārkārtas apstākļus, situācijas sarežģītību un steidzamību, apstākli, ka apdrošināšanas tiesības ir specifiska tiesību joma un ir būtiski saprast visu apdrošināšanas polišu savstarpējo saiti, lai nodrošinātu pilnvērtīgu VNĪ un valsts interešu pārstāvību sarunās ar apdrošinātājiem un nodrošinātu to, lai pēc iespējas lielāka zaudējumu daļa tiktu segta apdrošināšanas polišu ietvaros, VNĪ nepieciešams piesaistīt attiecīgus speciālistus apdrošināšanas un juridiskajos jautājumos, teikts FM informatīvajā ziņojumā.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, visvairāk cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā. Policija sākusi kriminālprocesu.

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu