Banku orākuli • IR.lv

Banku orākuli

9
Pauls Raudseps

Kā kādas Apolona priesterienes pareģojums Bernankes vārdi var satricināt pasauli

Senie grieķi pievērsa milzīgu uzmanību zīlniekiem un reģiem, kuri pēc putnu lidojuma vai dieviem upurēto dzīvnieku ķidām centās paskatīties aiz laika plīvura un pateikt, kas notiks nākotnē. No visiem svētajiem prognozētājiem pati slavenākā un ietekmīgākā bija Delfu orākuls. Viņa smēlās gudrību no dievišķā Apolona, un viņas vārdi bieži bija tik lakoniski un daudznozīmīgi, ka tos izprast bija tikpat grūti kā pašam prognozēt savu likteni. Tomēr karaļi, karavadoņi un tirgoņi atkal un atkal pie viņas vērsās, jo viņa nekad nekļūdījās – pat ja viņas vārdu nozīme kļuva skaidra tikai pēc tam, kad viss jau bija noticis.

Mūsdienās šo delfisko lomu spēlē pasaules svarīgāko centrālo banku vadītāji, pusmūža kungi dārgos, tumšos uzvalkos, teju dievišķu finanšu spēku valdnieki, kuri ik pa brīdim parādās publikai un pasaka kaut ko tādu, kas normālam cilvēkam vispār nav saprotams, bet kura rezultātā var kā no nekurienes parādīties vai arī nekurienē izkūpēt miljardi. 

Pirms gada Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi ar diviem teikumiem apstādināja eirozonas krīzes bīstamo pieaugumu: «Sava mandāta ietvaros Eiropas Centrālā banka ir gatava darīt visu nepieciešamo, lai saglabātu eirozonu. Un nešaubieties, ka ar to pietiks.» Spānijai un Itālijai pēkšņi vairs nebija tik grūti aizņemties naudu, apklusa runas par neizbēgamo eirozonas sabrukumu. Orākuls bija runājis, un neviens negribēja izaicināt likteni, viņu apšaubot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu