VIDEO: Starta laikā eksplodē Krievijas nesējraķete • IR.lv

VIDEO: Starta laikā eksplodē Krievijas nesējraķete

27
Raķete "Proton-M" pirms nelaimīgā starta. Foto: EPA/LETA

Krievijas kosmosa aģentūrai nodarīti lieli zaudējumi; cilvēki neesot cietuši

Starta laikā Baikonuras kosmodromā Kazahstānā otrdien eksplodējusi Krievijas nesējraķete “Proton-M” ar trim navigācijas pavadoņiem, paziņojusi Krievijas kosmosa aģentūra. “Nesējraķete nokrita uz zemes un eksplodēja kosmodroma teritorijā,” norādīts aģentūras paziņojumā.

Kā eksplozijas iemesls tiek minēta dzinēja darbības pārtraukšana, ziņo portāls “Newsru.com”.

Kopš šā gada sākuma šis ir jau trešais ārkārtas gadījums Krievijas kosmosa aģentūrā, kad kosmosā nenonāk Krievijas raķete. Tomēr Krieviju dažādas līdzīgas ķibeles vajā jau vairākus gadus.

Raķete eksplodēja desmit līdz 15 sekundes pēc plkst. 6.38 (plkst. 5.38 pēc Latvijas laika) notikušā starta. “Roskosmos” pārstāvis uzreiz pēc notikušā nezināja teikt, vai avārijas vietas apkaimē dzīvojošie cilvēki ir evakuēti. Nesējraķetei bija jānogādā kosmosā trīs satelīti “Glonass-M”.

Ziņu aģentūras “Interfaks” informācijas avots kosmodromā pieļāvis, ka raķetes pacelšanās laikā nav sācis darboties viens no galvenajiem dzinējiem.

Kā liecina raķetes starta videoieraksta analīze, raķetes lidojuma ceturtajā sekundē sākušās dzinēja problēmas, bet 17.sekundē dzinējs pārtraucis darboties. Pēc tam raķete gaisā sāka sadalīties, bet 32.sekundē nogāzās un uzsprāga.

Kāds cits avots kosmodromā paziņojis, ka raķete nav bijusi vadāma jau starta brīža: “Raķete sāka šūpoties uzreiz pēc starta. Saskaņā ar programmu, dzinēji pārslēdzās, lai raķeti aizvestu nost no starta kompleksa. Tā nogāzās zemē aptuveni kilometru no starta vietas.”

Raķete nogāzusies netālu no Baikonuras kosmodroma 200.starta laukuma. Visi speciālisti, kas bunkurā novēroja raķetes startu, ir dzīvi. Viņi tika evakuēti, jo pēc sprādziena no raķetes degvielas izveidojās indīgu tvaiku mākonis. Nav izslēgts, ka šis mākonis izplūdīs ārpus kosmodroma teritorijas.

Krievijas kosmosa aģentūrai šī avārija nodarījusi lielus zaudējumus. Kā informē Kazahstānas kosmosa aģentūras vadītājs Taglats Musabajevs, raķetē “Proton-M” bija iepildītas 600 tonnas heptila un amilspirta. Viņš apgalvo, ka sprādzienā esot gandrīz pilnībā sadedzis indīgais heptils, bet lietus, kas sācies, palīdzējis apturēt avārijas radītos ekoloģiskos apdraudējumus.

 

Komentāri (27)

Andris 02.07.2013. 12.45

Pagaidām galvēnā izmeklēšanas versija – “неполадки в системе освящения” (“kļūmes iesvētīšanas sistēmā”).
http://www.yaplakal.com/pics/pics_original/0/1/6/1051610.jpg

+13
0
Atbildēt

0

ligakalnina 02.07.2013. 11.18

Nesn taču bija liels skadāls Glonass un Kosmosa aģentūrā par milzīgām zagšanām un ļaunprātībām, kas tur atklātas, bet, tā ka tur bija Putinam tuvi cilvēki, tad viss apklusa.
Ja zog visu, kas nav piesiets, tad kāds brīnums, ka raķetes nelido un sprāgst jau uz starta?

+13
0
Atbildēt

0

Janis 02.07.2013. 12.50

Putinisms kārtējo reizi izgāžas.
Cilvēki, kas prot valdīt pār mafiju un vērpt intrigu, parasti ne pārāk labi prot saimniekot normālos apstākļos.

Gaidam Sočus 2014.
Aizdoma, ka būs kauns pa visu ģīmi.

+10
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu