Ameriks sapņo kopā ar SC vairākumu iegūt arī Saeimas vēlēšanās • IR.lv

Ameriks sapņo kopā ar SC vairākumu iegūt arī Saeimas vēlēšanās

26
Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks (GKR). Foto: Kaspars Krafts, F64

Amerika partija vēlēšanās izlietojusi 42 868 latus

Ja pašreizējā valdošā koalīcija turpinās kašķēties, ir iespējams, ka “Saskaņas centrs” (SC) kopā ar “Gods kalpot Rīgai” (GKR) iegūst vairākumu arī Saeimas vēlēšanās, šādu viedokli laikrakstam “Neatkarīgā” paudis GKR līderis Andris Ameriks.

“Ja koalīcijas partijas turpinās kašķēties kā līdz šim, ja netiks pildīti solījumi par cenu ierobežošanu, ieviešot eiro, ja cilvēki turpinās braukt ārā no valsts tikpat strauji kā tagad, ja šīs partijas nepierādīs, ka spēj strādāt kopā ne tikai politiski, bet arī no saimnieciskā viedokļa, tad ir iespējams, ka viens saraksts – SC plus GKR – iegūs vairākumu Saeimas vēlēšanās. Nekad agrāk tas nebija iedomājams. Ja turpināsim Rīgā strādāt tāpat kā līdz šim – un nav pamata teikt, ka tā nebūs -, tad ir iespēja, ka tiešām iegūsim 51% balsu. Un tad Dombrovska komandai būs tāds pats liktenis kā Rīgas vēlēšanās – faktisks zaudējums,” izteicies politiķis.

Ameriks gan atzīmējis, ka GKR viena pati Saeimas vēlēšanās nestartēs, jo visos piecos vēlēšanu apgabalos nevar piedāvāt savus sarakstus. “Bet mēs esam gatavi slēgt līgumu ar partijām, kas šobrīd ir Saeimā, galvenais partneris mums ir SC, un mēs esam ieinteresēti, lai politika, kas vērsta uz Rīgu, būtu draudzīga,” piebildis Ameriks.

“Es neizslēdzu, ka mums varētu būt līgums, piemēram, ar Einara Repšes jaundibināmo partiju vai ar zaļzemniekiem, un kopā ar kādu no partijām, veidojot kopīgu sarakstu, izlikt to uz Saeimas vēlēšanām visos apgabalos. Bet, lai dejotu tango, ir vajadzīgi divi,” teicis GKR līderis, “Repše kā politiķis mainās. Latvijā ir jāattīsta uzņēmējdarbība, un par to runā tie uzņēmēji, kas pulcējas ap Repši. No šāda viedokļa Rīga ir ekonomikas motors un galvenais darba devējs. Redzu saskari ar Repšes jaundibināmo partiju tieši šajā aspektā. Taču nevēlos radīt nekādu intrigu – tā vai cita partija, ar kuru varētu slēgt līgumu… Uzreiz būs jautājums: vai jau bijušas sarunas?”

Ameriks uzsvēris, ka pagaidām GKR neesot bijušas nekādas sarunas ar citām partijām, izņemot SC, par iespējamu sadarbību Saeimas vēlēšanās. “Es vienkārši neizslēdzu šādu iespēju. Sarunas mums ir bijušas tikai ar Nilu Ušakovu – par to, vai sadarbības modelis, kāds mums ir Rīgā, ir tāds, kam cilvēki uzticas. Ar Nilu Ušakovu runājām par to, vai ir tādas iespējas – veidot kopīgu sarakstu arī uz Saeimu, bet tas būs jautājums, kuru risināsim rudenī.”

Vaicāts, vai domē tiek pieļauta valdošās koalīcijas sadarbība ar “Vienotību” un nacionālo apvienību, Ameriks atbildējis izvairīgi, uzsverot, ka šādas sadarbības gadījumā baidās, ka var sākties tādas pašas nelaimes, kādas šobrīd ir valdībā – “sacensība par to, kurš kuram slaidāk paliks kāju priekšā, kurš kuram stiprāk iespers”. “Šī kašķēšanās raksturīga šodienas valdībai, kurai tāpēc ir zems reitings. Rīgā šos četrus gadus pierādījām, ka spējam koalīcijā strādāt bez kašķiem. Bet tagad Rīgas domē ir tāds kā karantīnas laiks attiecībā uz “Vienotību” un nacionāļiem: mēs baidāmies, ka kašķa baciļi būs lipīgi, mēs baidāmies saslimt ar šo slimību. Pēc pusgada paskatīsimies: ja šī “Vienotības” un nacionālās apvienības slimība būs pārslimota, tad varēsim runāt par sadarbību.”

Jau ziņots, ka Rīgas vicemēra Andra Amerika vadītā partija “Gods Kalpot Rīgai” pašvaldību vēlēšanās iztērējusi 42 868 latus, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) iesniegtā vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācija.

Vairāk nekā puse no summas izlietota par reklāmas izvietošanu. Amerika vadītā partija Rīgas domes vēlēšanās startēja kopā ar apvienību “Saskaņas centrs”, ziņo LETA.

Partijām līdz 1.jūlijam KNAB ir jāiesniedz pašvaldību vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas, kuras birojam jāpārbauda sešu mēnešu laikā. Pagaidām deklarācijas iesniegušas vien 12 partijas. Viņu vidū pagaidām nav nevienas Saeimā pārstāvētās partijas.

Turpinot partiju un apvienību ar priekšvēlēšanu aģitāciju saistīto izdevumu izvērtēšanu, KNAB pārbaudīs arī vēlēšanu deklarācijas, kurās politiskajiem spēkiem jānorāda visi ieņēmumi un izdevumi, kas radušies no 2.februāra līdz 1.jūnijam neatkarīgi no datuma, kad izrakstīts darījumu apliecinošs dokuments, saņemts un veikts maksājums. Ar minēto informāciju varēs iepazīties KNAB mājaslapā internetā.

Priekšvēlēšanu periodā partijām ir pienākums sniegt KNAB informāciju tikai par noslēgtajiem līgumiem saistībā ar visu veidu aģitācijas izvietošanu, labdarības pasākumu finansēšanu un sponsorēšanu.

Pēc deklarāciju pārbaudes KNAB informēs sabiedrību par deklarācijās, iespējams, atklātajiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem, kā arī par pasākumiem, kas veikti to novēršanai.

Viena politiskā partija īsi pirms 1.jūnijā notikušajām vēlēšanām bija sasniegusi 99,43%, un viena politisko partiju apvienība 92,58% no likumā pieļaujamā izdevumu apmēra visu veidu reklāmas izvietošanai, labdarības pasākumu finansēšanai un sponsorēšanai.

 

Komentāri (26)

peteris_urtans 01.07.2013. 09.27

Nu re… Vēlēšanas pagājušas un Rīgas “informatīvais” laikraksts nav atrodams pasta kastēs. Nu kā lai to neuztver par aģitāciju?

+10
0
Atbildēt

2

    piziks > peteris_urtans 01.07.2013. 09.31

    Pastkasti vairs nepiesārņo arī ar Ēlertes un Valda Dombrovska A5 formāta dubulto stājportretu. Cik ilgi būs miers no tiem?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > peteris_urtans 01.07.2013. 09.47

    Optiskais Tēmeklis. Šodien atkal depresija?

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 01.07.2013. 10.55

Kam var piekrist –
ja valdības partijas turpinās tāpat ignorēt šeit valdošo absolūto tiesisko nihilismu,
ja cilvēki turpinās redzēt, ka visiem bagātiem blēžiem šeit ļauj izvairīties no soda,
ja turpinās pastāvēt “partiju nomenklatūras”slānis, kuram atrašanās partijā nodrošina bezrūpīgu dzīvi un labi atalgotu amatu, kur ne par ko nav jāatbild, neatkarīgi no viņa kvalifikācijas, godīguma, un prāta spējām,
ja nemainīs šo absurdo nodokļu sistēmu, kas veicina nabadzību un noslāņošanos,
ja tiešām elektrības cenas celsies par 30%,
ja ierēdniecība būs tikpat pārblīdusī un nekompetenta, un turpināt bremzeēt valsts attīstību, un ierēdniecībai turpinās piešķirt divreiz vairāk naudas, kā medicīnai, kaut normāli būtu otrādi,
ja cilvēki redzēs, cik bezjēdzīgi šai valstī tiek tērēta nauda arī daudz kur citur, utt., tad viss var gadīties, kaut, maz ticami, ka SC kopā ar GKR varētu iegūt vairākumu, bet, mums taču ir ZZS, kas jau sen ir neformālais SC partneris.
Dabiski, tas ir tas gadījums, kad no vilka bēgot…, bet, ļoti daudzi cilvēki vairs netic, ka to dzīve varētu uzlaboties, un pret valdošajām partijām noskaņoti stipri negatīvi, toties dzirdējuši, cik dāsni SC maksā pabalstus, par braukšanu par brīvu, utt.,un cilvēkus neintersē, cik tas ilgi var tā būt, un kur ņemt naudu, tāpēc mierīgi var sagaidīt vai nu protesta balsojumu, vai nu zemu aktivitāti, vai pat lielāku balsojumu par SC, SC elektorāts, toties, ieradīsies 100%, tāpat, kā NA elektorāts, diemžēl, pirmais mums ir daudz skaitliski lielāks, nu vēl būs V kodolelektorāts, un tālāk viss ir “pelēkā zona”.
Par nožēlu Latvijas politiskā sistēma vēl arvien ir zīdaiņa attīstības stadijā, un nevar teikt, ka pašas Latvijas politiskās partijas nav pie tā vainīgas, pašas iedibināja šo sistēmu, pie kuras daudzi zaudēja ticību politiķiem.

+11
-2
Atbildēt

0

dro 01.07.2013. 11.30

Ne jau visi aizbrauc uz palikšanu, daudzi atgriežas. Lai nopelnītu jāstrādā.Rietumos nevar nemaksāt par dzīvokli, tur neauklējas kā mūsu pašvaldības.
Slīcēju glābšana pašu slīcēju rokās, bet IR nevajadzētu kalpot par pastiprinātāju katram Ušakova – Amerika purkšķim.

+11
-3
Atbildēt

2

    Ligiña Doniña > dro 01.07.2013. 12.49

    Ušakova – Amerika purkšķus un smaku, vajadzētu izgaismot gan, īpaši nakts lēmumu dvingu. Šī vairāk tāda pašapmierināta zīdaiņa atraudziņa:) Bet kopumā neliešus nevajag reklamēt, tas fakts.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > dro 01.07.2013. 13.31

    Piekrītu būtībā abiem. Viens ir nedarbu izgaismošana – tas ir jāpublicē. Bet nav nepieciešamības publicēt katru neitrālu ziņu par SC/GKR vai intervēt viņus. Tas pats “Latvijas Avīzē” – gada laikā laikam vismaz divas Ušakova intervijas un vēl laikam bija arī Amerika intervija kaut kad. Pie tam tās intervijas nekādas – ne jau kaut kādas “asas nopratināšanas”. Priekš kam tas vajadzīgs?

    Šitie ir jāignorē un ik pa laikam jāatspoguļo, kādus kārtējos “sūdus” šie sataisījuši. Un viss. Nevis viņiem Pīārs jātaisa.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu