DW: Krievija ved sarunas par militāro klātbūtni Kiprā • IR.lv

DW: Krievija ved sarunas par militāro klātbūtni Kiprā

48
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/LETA

Analītiķus nepārsteidz, ka Krievija cer Kipru izmantot kā savu bāzi Vidusjūrā

Krievija ved sarunas par savu militāro klātbūtni Kiprā, vēsta Vācijas sabiedriskā raidorganizācija “Deutsche Welle” (DW). Eksperti norāda, ka Maskava tādējādi cenšas attīstīt savu karafloti, kā arī atrast alternatīvu savai Sīrijas bāzei.

Lai gan Krievijas Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja, ka apgalvojumi par tās militārā personāla izvešanu no karaflotes bāzes Sīrijā un tā aizstāšana ar civilajiem darbiniekiem esot nepatiesi, ministrijas izplatītajā paziņojumā presei bija teikts, ka militāro tehnisko speciālistu klātbūtne Tartūsā esot nevajadzīga, “jo Krievijas karakuģu apkopi jau sen pārņēmuši civilisti”.

Vienlaikus paziņojumā uzsvērts, ka Tartūsa arī turpmāk kalpos kā Krievijas karaflotes bāze Vidusjūrā.

Neskatoties uz to, Maskava nepārprotami gatavojas šī atbalsta punkta zaudēšanai, un tagad, šķiet, krievi ir atradušu alternatīvu, norāda DW.

Krievijas valdība šobrīd ved sarunas ar Kipru par militārās sadarbības paplašināšanu. Intervijā Krievijas raidorganizācijai “Voice of Russia” Kipras ārlietu ministrs Jans Kasulids pirmdien izteicās, ka Krievijas gaisa spēki varētu izmantot bāzi Pafosā.

Konkrētas detaļas tikšot apspriestas tuvākajā laikā, un līgums par militāro sadarbību varētu tikt parakstīts tuvākajā laikā, piebilda diplomāts.

“Tas nepārprotami ir saistīts ar Tartūsu,” uzskata Vācijas Starptautisko un drošības jautājumu institūta pētniece Margarete Kleina.

Tikmēr Krievijas karaflotes vizītes Kiprā kļūst arvien biežākas. Piemēram, 19.jūnijā Limasolas ostā pietauvojās degvielas uzņemšanai trīs krievu karakuģi. Maijā Kipru apmeklēja krievu Melnās jūras flotes flagmanis kreiseris “Maskava”, kas jūlijā uzņemsies 16 kuģu lielās Krievijas Vidusjūras flotiles komandēšanu.

Analītiķus nepārsteidz, ka Krievija cer Kipru izmantot kā savu bāzi Vidusjūrā, ņemot vērā abu valstu ciešo ekonomisko sadarbību un to, ka neskatoties uz banku krīzi, sala joprojām tiek uzskatīta par krievu uzņēmumu “nodokļu paradīzi”.

Eksperti norāda, ka sarunas ar Kipru jāskata plašākā kontekstā. “Krievija vēlas atdzimt kā lielvara,” uzsver Kleina, piebilstot, ka Maskava vēlas līdz 2015.gadam nodrošināt pastāvīgu klātbūtni Vidusjūrā, ko prezidents Vladimirs Putins nosaucis par “stratēģisku reģionu”, kur Krievijai ir savas intereses.

PSRS laikā Vidusjūrā operēja 30 līdz 60 krievu karakuģi, taču 1992.gadā Krievijas Vidusjūras flote tika likvidēta. Tomēr tagad tā, šķiet, atdzimst, lai gan ne tik plašā mērogā. Maskava plāno, ka Vidusjūrā patrulēs desmit karakuģi.

Tomēr profesionāļu aprindās šīs ieceres uzlūko skeptiski. “Domāju, tā ir politika nepārprotama signāla došanai,” saka Kleina. Viņa gan piebilst, ka Krievijas karaflotes nozīme neesot “ļoti liela”.

Arī krievu žurnālists Aleksandrs Golcs uzskata, ka “Vidusjūras flotes uzdevums būs demonstrēt savu klātbūtni”. Viņš norāda, ka Krievijas karaflotei trūkst modernu kuģu un ka tai ir tikai viens aviācijas bāzes kuģis, kas piekomandēts Ziemeļu flotei.

Gan Kleina, gan Golcs neuzskata, ka krievu kuģi varētu iesaistīties Sīrijas konfliktā. Viņuprāt, NATO arī nevajadzētu satraukties. Golcs norāda, ka Kipra nav NATO locekle, lai gan salā atrodas divas britu militārās bāzes, viena no tām netālu no Limasolas.

 

Komentāri (48)

austrisv 29.06.2013. 13.29

Krievija grib būt varena lielvalsts, bet ar ekonomiku tai pašvaki, jo gāzes pieprasījums Eiropā sarūk. Domāju, ka arī mūsu valsts Ekonomikas ministram vajadzētu vairāk piestrādāt pie vietējās enerģētikas izejvielu izmantošanas. Kā nekā esam taču bagāta valsts ar mežiem. izvedam granulas, šķeldu(lēti) un citus kokmateriālus, bet iepērkam dārgo Krievijas gāzi.
Mums arī jāatbrīvojas no Krievijas apkampieniem, kuri visvairāk izpaužas tieši ar gāzes iepirkšanu.
Domāju, ka Kipra par šo karabāzi Vidusjūrā, pamatīgi pieprasīs no Krievijas naudu- EUR miljardus, jo tagad tam būs īstais brīdis.
Tā notiek ar valstīm un valstiņām, kuras tērē vairāk nekā iekasē nodokļos!
Ceru, ka esam kaut ko no šīs krīzes mācījušies. Bet šaubīgi, ja paskatās, ka atkal kāds prasa…

+9
-1
Atbildēt

3

    Inese > austrisv 29.06.2013. 15.54

    Bet gāzes pieprasījums Eiropā sarūk.
    ————————–

    Tikai tavās fantāzijās ;) 2013. gada 6 mēnešos Krievijas gāzes piegāde Eiropai pieaugusi par 10%, šogad gāzes eksports sasniegs 160 miljardus kubikmetru. Tikko Krievijas Federācija parakstīja arī 270 miljardu vērtu ilgtermiņa līgumu ar Ķīnu par naftas piegādi. Gan jau Krievijai viss būs ok ;)

    http://static.lngworldnews.com/wp-content/uploads/2012/10/gazprom-flag.jpg

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > austrisv 29.06.2013. 16.09

    Visi līgumi, kas saistīti ar gāzes piegādēm Latvijai, noslepenoti? Še būtu darbs žurnālistiem ;)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 29.06.2013. 16.04

    Gan jau Ķīna zinās par cik pirkt no Krievijas gāzi. Ne jau par velti raksti par m3 ne par cenām! Par dārgu cenu Krievija pārdod tikai uz Eiropu, un pie tam par dažādām cenām.
    Mums gan vajadzētu prasties un 2017. gadā vis par brīvu Inčukalna gāžes glabātuvi Krievijai viss neatdot. Kā zināms Krievija vienmēr apcēlusi mazās valstis. Vai tad Krievija no Inčukalna gāzes krātuves neapgādā gan Igauniju, Pēretburgu utt.
    Bet, kas tiek Latvijai no tā ka mums ir Inčukalna gāzes glabātava , kura pieder krieviem? Ceru, ak beidzot tās lietas tiks pārskatītas 2017. gadā.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 29.06.2013. 11.53

Rodas zināmas asociācijas ar Latviju.
Krievu mafijas ( kas, neapšaubāmi, saistīta ar Kremli, cita mafija Krievijā nepastāv) pārvaldītu Baltijas bankas, parexa, KB izputināšana, tad “nesavtīga palīdzība” no Krievijas valdības puses, tālāk – viss pēc Kipras scenārija, pa starpām, saprotams, krievu “investoru” ienākšana Latvijas NI tirgū, samaksājot smieklīgu naudu par uzturēšanās atļaujām, visa tā valdības attieksme pret Gazproma monopolu, tātad, ietekmes iegūšaa jebkādā veidā, tālāk – vietējo koloborcionistu aktivitātes, milzīgi protesti, ja tos “investorus” sāks kādā veidā bremzēt, muldēšana par CTB, Krievijas retorika par tās pilsoņu tiesību, aizsardzību, ES parastā kautrīgā klusēšana, un, ne jau kāda okupācija, protams, mūsu pašu valdības kartējā mazspējas demonstrācija, un sekas katrs var izdomāt pats.
Tāpēc, no vienas puses, kritizējot mūsu valdību, no otras puse, valdību var tikai atbalstīt par to, ka tā cenšas arvien vairāk integrēties ES struktūrās.
Ja kāds grib mani apsūdzēt rusofobijā – krievu cilvēki, ko es personiski pazīstu, ir labākie cilvēki, izpalīdzīgi, draudzīgi, utt., bet, viņi nepieder pie Putina elektorāta.
Toties patreizējais Kremļa režīms ir viens no pretīgākajiem režīmiem.

+9
-2
Atbildēt

1

    Jānis Vítols > ligakalnina 30.06.2013. 20.36

    portāla “Ir” specifika – jo sakarīgāks komentārs,
    jo vairāk mīnusi, un, jo stulbāks komentārs, jo
    vairāk plusiņi

    0
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 30.06.2013. 07.22

Izskatās, “desantnieki” grib panākt, lai visiem pārējiem šo te vietni būtu apmeklēt vienkārši pretīgi, ir jau to daļēji panākuši, te jau uz vienu normālu komentāru 9 vai nu apmaksāti, vai nu kādi manjakāli un angažēti, nu jau tiešām sāk apnikt.

+7
-1
Atbildēt

3

    marmed > ligakalnina 30.06.2013. 11.03

    Ha ha, visi, kas nepiekrīt Dzerim ir apmaksāti :D
    Es arī parasti Tev nepiekrītu, kur man jāiet pēc naudas?

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 30.06.2013. 12.34

    Neteicu, ka visi, kas nepiekrīt man, ir apmaksāti, ir arī vienkārši cilvēki ar citiem uzskatiem, bet, manuprāt, tādu šeit ir mazākums.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dzintarz > ligakalnina 30.06.2013. 11.46

    traks_sunsxxx Ha ha, visi, kas nepiekrīt Dzerim ir apmaksāti :D
    Es arī parasti Tev nepiekrītu, kur man jāiet pēc naudas?
    ================
    Pēc naudas jāiet uz vēstniecību. Pati vēstniecība atrodas Antonijas ielā Nr.2
    Protams – profesionālāki politiska izvēle ir – ierasties caur dārza vārtiņiem iz Kalpaka bulvāra.

    Jau ~20gadus tā dara integrēti Baltijas Kaŗa Apgabala Štāba “vidējie virsnieki” un viņu spermas izkropļotie jaunpisoņi..

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu