Nenosargātais cietoksnis • IR.lv

Nenosargātais cietoksnis

3
Foto — Dmitrijs Suļžics, F64

Līdz pagājušās ceturtdienas naktij Rīgas pils varēja lepoties ar vislabāk saglabātās viduslaiku nocietinātās būves titulu Baltijā. Pils bija pārcietusi daudzus karus, taču liktenīgs izrādījās ugunsgrēks miera laikā. Laimīgu sakritību dēļ ugunī nav zudušas unikālas vēstures liecības muzejos, taču skaistākās zāles būs jāceļ no jauna. Kā izcēlusies postošā ugunsnelaime, noskaidrojuši no Lietuvas piesaistītie ugunsgrēku izmeklētāji, tomēr mūsu valsts atbildīgie dienesti savu galavārdu vēl nesaka

Rīgas pils galam Daugavas gātē, kur atrodas Nacionālā vēstures muzeja telpas, oranžīgā krāsa ir nolobījusies, siena vienās plaisās. Zem jumta dzegas līdzās Svina tornim lieliem gabaliem atdalījies apmetums.

Kopš pagājušās nedēļas ugunsgrēka vēl dramatiskākā stāvoklī nekā fasāde ir iekštelpas 3. un 4.stāvā. Otrdienas rītā logi vaļā, lai vēdinās mitrās sienas un parkets, kas esot salocījies viļņu viļņos. Žurnālistiem par to nav iespēju pārliecināties, jo drošības apsvērumu dēļ presi pilī nelaiž. Nelaiž arī muzeja direktora Arņa Radiņa kabinetā, kas ugunsgrēkā nav cietis. Radiņš ar žurnālistiem runā uz ielas, atvainojas, ka pēc mirkļa varētu nebūt sazvanāms – telefons tūdaļ izlādēsies, bet ēkā nav elektrības.

Gaisā joprojām jūtama deguma smaka. Pils otrā galā – ēkas jaunākajā daļā jeb priekšpilī, kur līdz pērn sāktajam remontam atradās Valsts prezidenta rezidence – jumta vietā slejas melnas krāsmatas. Milzīgo uguns nelaimi Radiņš ieraudzīja no Daugavas otras puses – parastas darbdienas, 20.jūnija, vakarā, sazvanīts savās mājās Mārupē, ap pulksten 23 viņš steidzās uz darbu ar taksometru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu