IZM pieļauj, ka nav nepieciešama sava studiju akreditācijas institūcija • IR.lv

IZM pieļauj, ka nav nepieciešama sava studiju akreditācijas institūcija

22
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāre Sanda Liepiņa un Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) tikšanās laikā ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības padomi. Foto: Ieva Lūka, LETA

Ministrija nav atteikusies no ieceres ar 2014.gada 1.janvāri padarīt atvērtu akreditācijas sistēmu

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieļauj iespēju, ka Latvijai nav nepieciešama sava akreditācijas institūcija Eiropas augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas reģistrā (EQAR), jo varētu nebūt pietiekams veicamais darba apjoms, intervijā aģentūrai LETA atzina IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa.

Ministru kabinets uzdeva IZM līdz 30.maijam sagatavot informāciju par veicamajiem pasākumiem, lai nodrošinātu vismaz vienas Latvijas institūcijas iekļaušanu EQAR reģistrā, ministrija to vēl vērtē, taču pieļauj iespēju, ka Latvijai nav nepieciešama šāda sava akreditācijas institūcija. Ziņojums esot vēl izstrādes procesā, jo patlaban visi resursi tiek veltīti akreditācijas norisei.

“Valdība nav ministrijai uzdevusi obligāti nodrošināt šādas institūcijas izveidi un darbību. Mums ir jāvērtē, vai tas ir iespējams. Līdz ar to pēc akreditācijas procesa beigām arī redzēsim, cik ir studiju virzienu, kas akreditēti uz sešiem gadiem, cik – uz diviem gadiem un cik studiju virzienu nav akreditēti. Tad arī izkristalizēsies finansiāli ekonomiskais pamatojums, vai nākamo četru piecu gadu laikā vispār ir pietiekams apjoms, ko šāda Latvijas institūcija varētu akreditēt,” teica Liepiņa.

Taujāta, vai pieļauj iespēju, ka šāda institūcija nav nepieciešama, viņa sacīja, ka to pieļāvuši jau Ministru kabineta sēdes laikā. “Mēs apņēmāmies vērtēt un izdarīsim to, tiklīdz būs pilnīgi skaidri nākamā termiņa akreditācijas apjomi un nepieciešamā finansējuma apmērs šādas institūcijas uzturēšanai, kura neveic nekādu regulāru darbu. Tad Ministru kabinets var lemt par šādu līdzekļu iedalīšanu vai neiedalīšanu, kas arī noteiks, vai šāda institūcija pastāvēs vai nē,” stāsta IZM valsts sekretāre.

Viņa atgādina, ka akreditācijas institūciju finansē no līdzekļiem, kas tiek iegūti akreditācijas procesā. Līdz ar to laikā, kad akreditācijas nenotiek, nav arī ieņēmumu.

Liepiņa uzsver, ka ministrija nav atteikusies no ieceres ar 2014.gada 1.janvāri padarīt atvērtu akreditācijas sistēmu, ļaujot tālākās kārtējās akreditācijas veikt jebkurai no EQAR reģistrētajām institūcijām. Ministrijas mērķis esot ieviest augstus standartus akreditācijas procesa organizēšanā, nodrošināt atvērtu sistēmu akreditācijas procesā, kas būs atbilstoša Eiropas standartiem un brīva no interešu konfliktiem.

Jau vēstīts, ka IZM pati šogad veic studiju virzienu, kā arī augstskolu un koledžu akreditācijas organizēšanu – to paredz 25.aprīlī valdības ārkārtas sēdē apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditāciju. Grozījumu mērķis bija nodrošināt iespēju, ka studiju virzienu, augstskolu un koledžu akreditācijas organizēšanu var veikt IZM, obligāti neslēdzot līgumu ar kādu institūciju, kura piedalījusies konkursā.

Pavisam akreditācijas lēmumi ir jāpieņem par 258 studiju virzienu pieteikumiem, no kuriem 115 ir tādi studiju virzieni, kam atbilst programmas, kuras Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai” vērtētas kā kvalitatīvas, un šo studiju virzienu pieteikumus Studiju akreditācijas komisija izskatīs paātrinātā kārtībā.

Studiju virzienu akreditācija prioritāri tiek nodrošināta tajos studiju virzienos, kuros iekļautas licencētās, bet neakreditētās studiju programmas. Saskaņā ar 9.maijā Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Augstskolu likumā visu studiju virzienu akreditācija jāpabeidz līdz 30.jūnijam.

 

Komentāri (22)

IlzeZeltina 20.06.2013. 11.30

Vjačeslav, kad IZM atsauks nožēlojamos Ineses Stūres paziņojumus Latvijas Radio 1 raidījumā Krustpunktā 2013. gada 21. martā par to, ka nepieciešams pārkrievot Latvijas valsts augstskolas? Kāpēc šādai galēji apšaubāmai personai (no lojalitātes mūsu valstij viedokļa) uzticēts vadīt Latvijas augstskolu akreditāciju? KAUNS!

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu