Jānis Bārs, ginekologs un andrologs • IR.lv

Jānis Bārs, ginekologs un andrologs

6
Jānis Bārs patlaban Latvijā ir vienīgais, kurš Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā veic augļūdeņa ņemšanu, lai prognozētu iespējamās slimības.
Ieva Alberte

 

Kad medicīnas studentu Bāru uzaicināja strādāt par medicīnas māsu ginekoloģijā, viņš piekrita, jo darbs bija tuvu kopmītnēm. Par ginekologu strādājis Talsos, Jelgavā. Trikotāžas kombinātā Ogre bija «viss vienā» – ginekologs un ķirurgs. 

Pēc ģenētikas kursu pabeigšanas 1979.gadā dakteris iesaistījās prenatālās diagnostikas attīstībā. Arī tolaik tika veikta amniocentēze jeb augļūdeņa ņemšana. Augļūdeņos ir no ādas nolobījušās šūnas, kurām var veikt hromosomu analīzi un prognozēt bērniņa iespējamās saslimšanas. Bāra darbs ir precīzi un saudzīgi ar adatu paņemt augļūdeni no grūtnieces dzemdes. «Jāpagaida, lai auglis izkustas. Pēc tam viņš parasti atgriežas mīļākajā vietā un nomierinās. Arī grūtniecei jānomierinās.»

No 1.jūlija procedūru varēs veikt arī speciāli mācīti ginekologi. Bāram ir tikai viens iebildums: ginekologi nedomā piesaistīt ģenētiķus, kuri pirms procedūras sniegtu konsultācijas, noteiktu precīzu laiku, kad veikt amniocentēzi, izstāstītu, ar ko jārēķinās, lai sieviete pirms procedūras nesatraucas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu