Tiesai nodod Pļaviņu HES kukuļošanas lietu (papildin.) • IR.lv

Tiesai nodod Pļaviņu HES kukuļošanas lietu (papildin.)

29
Foto: Tomass Urbelionis, F64/BFL

Lietā apsūdzības celtas trim personām, tā izdalīta no “Latvenergo” kriminālprocesa

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors izskatīšanai Rīgas rajona tiesā nodevis lietu, kas 27.martā tika izdalīta no tā dēvētā “Latvenergo” kriminālprocesa.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga informē, ka izdalītajā lietā apsūdzības celtas trim personām par kukuļošanu a/s “Latvenergo” rīkotajā konkursā par Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregātu rekonstrukciju.

Vienai personai apsūdzība celta par kukuļdošanu pēc Krimināllikuma (KL) 323.panta 2.daļas, bet divām personām – par kukuļņemšanu pēc KL 320.panta 3.daļas.

Saskaņā ar celto apsūdzību kukuļošana notikusi laikā no 2007.gada 1.augusta līdz 2010.gada 15.jūnijam. Kukulis dots par to, lai a/s “Latvenergo” rīkotajā konkursā uzņēmuma “Alstom Power Sweden AB” piedāvājums tiktu atzīts par izdevīgāko un lai ar šo uzņēmumu tiktu noslēgts valsts pasūtījuma līgums.

Tāpat kukulis dots par to, lai minētā līguma izpildes laikā no “Latvenergo” amatpersonu puses būtu labvēlīga attieksme pret darbu izpildītāju un lai tiktu pieņemti šim uzņēmumam labvēlīgi lēmumi. Kopējais kukuļa apmērs bijis 627 100 eiro jeb 440 728 lati, liecina apsūdzība.

Rīgas rajona tiesā apstiprināja, ka šajā lietā uz apsūdzēto sola būs jāsēžas kādreizējam “Latvenergo” viceprezidentam Aigaram Meļko, uzņēmuma ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam un biznesa konsultantam Andrejam Livanovičam. Pirmā tiesas sēde paredzēta šā gada 21.oktobrī.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, iekams tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Konkrētajā lietā celto apsūdzību pamatotība būs jāpārbauda tiesai.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vēsturē apjomīgāko krimināllietu prokuratūra saņēma pērn septembrī un šajā pašā mēnesī apsūdzības uzrādīja divām no 17 lietā iesaistītajām personām. Abas personas apsūdzētas par “Latvenergo” rīkoto konkursu “Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregāta Nr.4, 5, 7 rekonstrukcija”.

Saistībā ar Rīgas otrās termoelektrocentrāles otrās kārtas rekonstrukcijas iepirkumu prokuratūra jau pērn decembrī apsūdzību cēla vienai personai par tirgošanos ar ietekmi. Decembrī pret vēl vienu personu kriminālprocess šajā epizodē izbeigts daļā, jo personas izdarītajā nodarījumā nav nozieguma sastāva. Taču prokuratūra par šo epizodi sākusi kriminālprocesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai.

Kā zināms, “Latvenergo” amatpersonu lietā KNAB par aizdomās turētām atzinis arī bijušo “Latvenergo” prezidentu Kārli Miķelsonu, kurš tika aizturēts 2010.gada jūnijā, bet tā paša gada augustā atbrīvots no apcietinājuma pret 50 000 latu drošības naudu.

Šajā lietā bez Miķelsona tika aizturēti arī viņa vietnieks Aigars Meļko un a/s “Sadales tīkls” valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks, kā arī viņa vietnieks Andrejs Stalažs. 2010.gada jūlijā saistībā ar tā dēvēto “Latvenergo” lietu tika aizturēts Daugavpils uzņēmējs Mihails Paladijs un uzlikts arests viņam piederošajiem 100% SIA “Būvenergoserviss” kapitāldaļu. Šis uzņēmums iepriekš saņēmis dažādus “Latvenergo” pasūtījumus.

(papildināta ar Rīgas rajona tiesas ziņām)

Komentāri (29)

Janka, Janic 18.06.2013. 17.05

vai Miķelsons buus atpircies???

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu