Bez Krugmana līdzdalības izčākst arī ekonomikas forums • IR.lv

Bez Krugmana līdzdalības izčākst arī ekonomikas forums

33
Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans var tikai pasmieties par Latvijas pīļu dīķi. Foto: EPA/LETA
Lote Lārmane

BICEPS direktors jezgu ap Krugmanu un Rīgas ekonomikas forumu uzskata par publicitātes vākšanu

Pavisam izčākstējis pietiekami skaļi šopavasar izsludinātais pirmais Rīgas ekonomikas forums (REF) – nupat kā kļuvis skaidrs, ka tas jūlijā nenotiks, bet organizatori sola forumu sarīkot 2014.gadā. Tāpat izčibējis arī organizatoru sapnis par Nobela prēmijas laureāta Pola Krugmana līdzdalību forumā, lai gan no domas ieraudzīt Krugmanu Latvijā organizatori joprojām neatsakās. Ekonomists Alfs Vanags šo rosību uzskata par “lielas publicitātes vākšanu”, taču par foruma saturu nekas īsti līdz galam nebija skaidrs.

REF rīkotāju pārstāvis Pāvels Morozovs Ir.lv kā iemeslu foruma pārcelšanai uz nākamo gadu min „aktīvu politisko procesu klātbūtni Latvijā šajā laika posmā”, kā piemēru minot eirozonas diskusiju „un citus forumus”.

Jautāts, vai tad politisko procesu klātbūtne publiskajā telpā foruma plānotajā norises laikā (24.-25.jūlijs) nebija zināma jau iepriekš, Morozovs atbild: „Iepriekš tas nebija tik acīmredzami.”

Jau rakstīts, ka REF organizētāji maija vidū paziņoja, ka tomēr neaicinās uz forumu Latvijas ekonomiskās krīzes pārvarēšanas modeli kritizējošo Nobela prēmijas laureātu ekonomikā Polu Krugmanu, jo nevēlas pasākumu „politizēt”.

Formātu nākamā gada forumam organizētāji, pēc Morozova vārdiem, saglabās tādu pašu. Viņi arī cerot uz sadarbību ar tiem pašiem ekspertiem. „Tas gan nav atkarīgs no mūsu lēmumiem, bet gan viņu darba grafikiem. Mēs esam visus [ekspertus] informējuši [par foruma atcelšanu], un lielākā daļa ekspertu ir nolēmuši piedalīties arī nākamajā gadā,” saka Morozovs.

Viņš uzskata, ka Krugmana aicināšanu ir vērts vēlreiz izvērtēt, bet nākamgad tas varētu būt sarežģītāk, jo šogad foruma laikā Nobela prēmijas laureāts jau būtu atradies Eiropā.

Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas studiju centra (BICEPS) direktors Alfs Vanags teic – vērtējot pēc pasākuma programmas, viņam radies iespaids, ka tam tiek vākta liela publicitāte, taču par saturu nekas tā arī nav īsti skaidrs. Tāpēc Vanags apšauba, ka pasākums būtu bijis plaši apmeklēts.

Pazīstamā ekonomista Krugmana iespējamo ciemošanos Latvijā BICEPS direktors jebkurā gadījumā uzskata par pozitīvu notikumu, taču piebilst, ka ekonomists tomēr prasot diezgan brangu honorāru: „Ja kādam ir tik liela summa, tad tas varētu būt reāli.”

Vanags nenoliedz, ka Krugmana ierašanās forumā krietni celtu tā vērtību: „Nevaru komentēt, kā tagad norisinātos pārceltais forums, taču, ja Krugmans tiešām ierastos, būtu ļoti interesanti neatkarīgi no tā, kādi citi eksperti tur uzstātos.”

Pēc REF mājas lapā pieejamās informācijas, foruma prezidents ir Rīgas Vagonbūves rūpnīcas (RVR) līdzīpašnieks un kompānijas “Felix Holding” partneris Ēriks Igaunis, bet organizatoru komandā darbojas uzņēmēju kluba “Rīgas marka” dibinātājs un valdes loceklis Normunds Štāls, tūroperatora „1Travel” dibinātāja un ģenerāldirektore Margarita Šalajeva un uzņēmuma “ID-réel” teritoriālā mārketinga dibinātājs Pavels Morozovs. 

REF mērķis esot veicināt Latvijas un ārvalstu uzņēmēju kontaktus, radīt platformu jaunu biznesa ideju izstrādei un pozicionēt Rīgu kā reģionālo ekonomikas un finanšu centru. Spriežot pēc REF organizatoru aktivitātēm, viņu pārstāvēto interešu virziens ir vērsts uz Krieviju.

To daļēji apliecina arī Morozovs, kurš iegūto laiku līdz nākamajam forumam izmantošot lietderīgi – patlaban savā darbībā Latvijā ieturēšot pauzi, lai dotos uz dažādiem ekonomikas forumiem Minskā, Sanktpēterburgā, Jekaterinburgā un citur.

 

Komentāri (33)

Anna Gaigule 18.06.2013. 19.47

Vai kāds var paskaidrot, ar ko ekonomistu saiets atšķiras no hiromantu un astrologu samita?

+22
-2
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 18.06.2013. 17.39

Krugmans „tomēr prasot diezgan brangu honorāru…” . Dienas anekdote. Ir jau reizēm interesanti paklausīties kādus aizjūras dīvaiņus, bet šim pravietim gan nāktos pašam piemaksāt par to, ka viņam noorganizē uzstāšanos. Ja šis tomēr ni un ni, tad taču mums ir visādi vietējie cīnītāji, Oroli un Ošleji ar veselām Grigulēm – ja paši nejaudā samest prasīto, var taču priekšniekiem palūgt.
Ak jā, Nobeļa laureāts… ekonomikā to titulu dod ne vājāk, kā par miera sargāšanu, tur arī tāāāāda buķete, ka tikai turies.

+17
-4
Atbildēt

5

    Ieva Aile > Aivars Krauklis 18.06.2013. 20.13

    Par ko tu smejies,veiksmes stāsta propagandētāj?Esi siltā vietiņā iekārtojies?

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Aivars Krauklis 19.06.2013. 11.34

    Man Krugmans ir vienaldzīgs,neesmu pat lasījis,bet bez argumentiem apķengāt euroieviešanas pretiniekus manuprāt ir diezgan pretīga nodarbe.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Aivars Krauklis 19.06.2013. 18.00

    Dārgais J.Biotop,ja mani interesētu tikai mans personiskais veiksmesstāsts,man būtu jāmaina profesija(ja varbūt JŪS varat arī iztēloties tādas profesijas,kuru pārstāvji nevar izvēlēties brīvo darbu) vai pat dzīvesvieta ar gadiem koptu dārzu utt.Pie tam vajadzēu atcerēties,ka kādam tik un tā būs jāpadara mūsu atstātais,sabiedrībai nepieciešamais darbs.Un tik un tā nekur nepazūd jautājums,KĀPĒC mūsu valstī ir darbavietas,kas prasa labu izglītību un pieredzi,bet par darbu samaksā grašus.Un ja es sev apkārt redzu stagnāciju,pēdējos santīmus skaitošas ģimenes,kurās divi strādājoši cilvēki mēģina izaudzināt vienu bērnu, un arvien jaunas svaigi tukšas mājas,man nav pamata ticēt nekādam veiksmes stāstam un stāstnieku vēlmei ieviest euro.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 19.06.2013. 14.30

    Ērik, silti iesaku pameklēt Krugmana argumentus un, galvenais, prognozes – būs daudz negaidīta prieka.
    Kaut neesam sadzēruši tubrālības, Jūsu stilistiski izkopto tēzi par propagandētāju un silto vietu raksturot kā līdzīgu nodarbību atturēšos. Jo vairāk tāpēc, ka par silto vietu mani pieķērāt – pēdējo mēnešalgu saņēmu pagājušā gadu tūkstotī, tagad pārtieku no brīva darba un tā nu droši ir vissiltākā iespējamā vieta. To arī Jums novēlu, jo tā var tikt pie personīgā veiksmes stāsta un tad vairs nešķiet interesanti smieties par viszinīgiem grūtdienīšiem ar augstu morāli.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > Aivars Krauklis 18.06.2013. 21.12

    Ērik..uznes Krugmanu kalnā!

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

Rinalds Krûklis 18.06.2013. 19.21

“Spriežot pēc REF organizatoru aktivitātēm, viņu pārstāvēto interešu virziens ir vērsts uz Krieviju.” – tas gan nepārsteidz :)

Man ir aizdomas, ka Krugmans nedaudz noraustījies braukt, jo tad ne tikai Latvijas, bet arī visas pasaules medijos un arī pašā forumā atkal nāktos taisnoties par saviem kļūdainajiem pareģojumiem un nāktos iesaistīties nopietnās makroekonmiskās diskusijās. Sirmais vīrs, pašam negribot, riskē kļūt par politisku manipulāciju objektu.

+14
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu