Nepārstāvošo kongress • IR.lv

Nepārstāvošo kongress

84
Urna organizācijas "Nepilsoņu kongress" rīkotajās "Nepārstāvēto parlamenta" neoficiālajās vēlēšanās eiroparlamentārietes Tatjanas Ždanokas birojā Rūpniecības ielā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Aivars Ozoliņš

Pelnīti maza sabiedrības uzmanība bija pievērsta nupat notikušajām tā dēvētajām Nepārstāvēto parlamenta vēlēšanām. Tomēr tieši tāpēc šo pasākumu vērts pieminēt.

Tas mēģināja turpināt valodu referenduma skaļi pieteikto sabiedrības šķelšanas politiku un arī izgāzās, turklāt jau bez īpaša trokšņa un maz pamanīts.

Šīs „Nepilsoņu kongresa vēlēšanas” no 25.maija līdz 11.jūnijam notikušas dažviet Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās. Rīkotāji mēģina priecāties, ka internetā un viņu uzslietajās teltīs par viņu „parlamentu” esot nobalsojuši apmēram 13 tūkstoši cilvēku.

Paši rīkoja, paši skaitīja, tomēr pat rīkotāju nosauktais piedalījušos skaits ir vairāk nekā divreiz mazāks nekā viņu pašu pirms tam prognozētie 30 tūkstoši. Pēc iedzīvotāju reģistra datiem gada sākumā Latvijā bija apmēram 297 tūkstoši nepilsoņu, kas ir apmēram 13,5 procenti no valsts iedzīvotāju skaita. Nepilni pieci procenti no tiem (mīnus tie pilsoņi, kuri, kā uzsver rīkotāji, arī esot balsojuši) nav tik liels skaitlis, lai ņemtu nopietni dažu ekspertu paviršo vērtējumu, ka šis notikums „signalizē par nopietnu problēmu”.

Samērā lielais nepilsoņu skaits Latvijā, protams, ir problēma. Taču viņu un arī „krievvalodīgo” pilsoņu lielum lielā vairākuma nepiedalīšanās šādā akcijā drīzāk gan signalizē, ka tās rīkotāju piedāvājums veidot valsts struktūrām paralēlu nepilsoņu pārstāvniecību nav problēmas risinājums arī pašu nepilsoņu ieskatā. Bet tas gan ir nopietns un labs signāls.

Pret valsts pamatiem

Taču jāpatur prātā, ka rīkotāju mērķis bija nevis risināt problēmas, bet gan tās saasināt. Iespējams, ka arī piedalījušos skaits šajā gadījumā viņiem nav tik svarīgs kā pats „nepilsoņu parlamenta vēlēšanu” fakts.

Šāds veidojums labi atbilst jaunajām Krievijas „tuvo ārzemju” politikas tendencēm. Iepriekšējos gandrīz desmit gados Latvijā kopto „aizmirsīsim par pagātni, dzīvosim draudzīgi” politiku, kuras maģistrālais virziens bija 2005.gadā uzprojektētā „Saskaņas centra” pakāpeniska iedabūšana Latvijas valdībā, tagad papildina vēršanās pret Latvijas valstiskuma pamatiem – pilsoņu kopumu, valsts valodu un teritoriālo vienotību.

Tautas nobalsošana par otru valsts valodu pērn bija līdz šim spilgtākā iepriekšējās „draudzēšanās” politikas maiņas izpausme. Tas, ka referendums notika tikai tāpēc, ka to negribīgi, tomēr bija spiesti atbalstīt arī SC līderi ar Nilu Ušakovu priekšgalā, pats par sevi liecina, ka Vladimirs Lindermans un citi formālie referenduma ierosinātāji tik tiešām ir tikai margināli daudz augstākos plauktos, pareizāk, kabinetos taisītu projektu izpildītāji. Tāpēc arī viņu rosīšanos Latgales autonomijas ideju druvā diezin vai varam norakstīt kā pašdarbību. Tāpat arī nenotikušo pilsonības referendumu.

Var droši prognozēt, ka nekādu „nepilsoņu kongresu” tagad nebūtu, ja būtu notikusi arī pērn virzītā tautas nobalsošana par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem. Jo rezultāts būtu tāds pats kā valodas referendumā, pēc kura jautājums par valsts valodas statusu krievu valodai ar treknu svītru izsvītrots no politiskās dienas kārtības.

To neizdevās sarīkot, jo, pirmkārt, SC nevēlējās piedzīvot otru lielu politisku sakāvi gada laikā un pirms pašvaldību vēlēšanām aizbaidīt latviešus, publiski atbalstot šādu referendumu. Bet, otrkārt, daļas Saeimas politiķu satraukuma gaisotnē Centrālā vēlēšanu komisija pieņēma politisku lēmumu neizsludināt parakstu vākšanu.

Tā kā referendums nenotika, tad par tautas atbalstu pilsonības „nulles variantam” un arī Latgales autonomijas idejām vislabāk, kaut arī netieši, varam spriest pēc pašvaldību vēlēšanu rezultātiem. Šo ideju nesēja Lindermana brigādes šajās vēlēšanās saņēma patiešām marginālu atbalstu un netika ievēlētas nevienā pašvaldībā.

Rūkošais elektorāts

Martā dibinātais Nepilsoņu kongress droši vien iederas Maskavas „maigās” un varbūt pat nebūt ne maigās varas plānos Latvijā. Pēcpadomju telpas norišu pētnieks Pols Goubls pagājušonedēļ intervijā žurnālam „Ir” brīdināja, ka irstošā Krievijas valsts var izlemt riskēt un mēģināt atgūt ietekmi Latvijā ar spēku, izmantodama par ieganstu „tautiešu” tiesību aizstāvēšanu. Krievijas vadoņi „norādītu uz alternatīvas valdības esamību, kura būtu pasludinājusi sevi par krievu interešu pārstāvi – kā Interfronte 1991.gadā”, un ar Nepilsoņu kongresu „viņi uztur iespēju to darīt”.

Taču Goubls to uzskata par mazāk iespējamo no visiem Latvijas un Krievijas attiecību attīstības scenārijiem. Un norāda uz faktu, ka etniskajiem krieviem Latvijā klājas labāk nekā Krievijā un viņi nevēlas dzīvot ne Krievijā, ne kādā „Latvijskaja oblastj” Krievijas sastāvā.

Var piebilst, ka minēto spēka risinājuma scenāriju arvien sarežģītāku dara ne tikai nelatviešu relatīvi labā jušanās Latvijā, bet arī viņu pastāvīgi sarūkošais skaits un īpatsvars.

Kā parādīja 2011.gada tautas skaitīšana, kopš 2000.gada iedzīvotāju skaits Latvijā samazinājies par 309 496 cilvēkiem, bet gandrīz divas trešdaļas no šā skaita – 193 742 – ir krievi, ukraiņi un baltkrievi. Etnisko krievu skaits Latvijā 11 gados samazinājās par 21%, baltkrievu – par 30%, ukraiņu – par 28%. Latviešu skaits šajā laika posmā arī samazinājies, taču ne tik krasi – par 86 509 jeb 6%.

Valstiskās neatkarības atgūšanas brīdī latviešu īpatsvars bija bīstami pietuvojies 50%, taču pašlaik 62% no visiem Latvijas iedzīvotājiem ir latvieši. Savukārt nepilsoņu, kuru 1992.gadā bija apmēram 30%, pašlaik ir mazāk nekā 14%.

Krievijas mērķu potenciālo atbalstītāju bāze Latvijā irst gan fiziski, kā to rāda bezkaislīgā statistika, gan arī idejiski, kā to parādīja gan valodu referendums, kurā trīs ceturtdaļas balsojušo pateica stingru „nē” otrai valsts valodai, gan pašvaldību vēlēšanas, kurās pilsonības nulles varianta un Latgales autonomijas karsēji neguva faktiski nekādu atbalstu.

„Saskaņas centra” izmisīgie centieni nostiprināt Latvijas politikā etniskā dalījuma principu arvien vairāk nonāk pretrunā ar dzīves īstenību. Jā, Ušakovs var svinēt uzvaru Rīgas domes vēlēšanās, taču – pateicoties lielākoties spējai mobilizēt savu rūkošo elektorātu. Ja balsot aiziet 55% vēlētāju Rīgā, tad pagaidām SC vēl dabū apmēram pusi no viņu balsu. Taču potenciālo vēlētāju skaits pastāvīgi samazinās. Rīgas dome ir spiesta vienu pēc otras klusām slēgt krievu skolas, pret kuru slēgšanu vēl necik sen tajā pašlaik valdošie politiskie spēki rīkoja dimdošas protesta kampaņas. Un, kā dzirdējām kandidātu debatēs pirms vēlēšanām, krievvalodīgajos bērnudārzos Rīgā nu iet vairs tikai 25% bērnu.

„Šo varu mēs nevēlējām, tā mūs nepārstāv!” deklarē Nepilsoņu kongress un apgalvo, ka tā aktīvistu sarīkotais pasākums esot bijušas „pirmās patiesi demokrātiskās vēlēšanas”. Vairākums Latvijas sabiedrības šo akciju pat īsti nepamanīja, bet tie, kurus rīkotāji raujas pārstāvēt, viņus lielākoties vienkārši ignorēja, un nākotne solās būt vēl blāvāka. Tieši tāpēc tas bija ievērības cienīgs notikums.

 

Komentāri (84)

ievuliitis 16.06.2013. 00.16

“Pelnīti maza sabiedrības uzmanība bija pievērsta nupat notikušajām tā dēvētajām Nepārstāvēto parlamenta vēlēšanām”
Es ceru, ka tikpat maza uzmanība tiks pievērsta arī no žurnālistu un apskatnieku puses. Šodienas Panorama jau stātīja ilgi un dikti, translējot runatāju tekstus ierakstā. Pasākums, iecerēts, kā liela meroga notikums, ir izgāzies. Konstatējam to, paņirdzam un… pietiek. Nebarosim tā rīkotājus ar pārspīlētu uzmansību, nevairosim tā publicitāti.
Izteikšos svešvārdiem – Вопрос выеденого яйца не стоит, а вы из него проблему делаете. Зря.

+26
-1
Atbildēt

4

    simpsons > ievuliitis 16.06.2013. 13.51

    Atbilde visiem, kas pievērš šai organizācijai vērību ir vienkārša.

    Latvijā dzīvo daudz cilvēku, kuri ieradušies šeit PSRS okupācijas laikā un šo cilvēku pēcteču. Vismaz 30 tūkstoši no viņiem domā, ka fakts, ka viņi ieradušies šeit uz Staļina tankiem dod viņiem vairāk tiesības, nekā tiem, kas ieraudušies likumīgā ceļā – ieprecoties, legāli imigrējot vai prasot patvērumu.
    Lai arī cik dīvaini uzskati netiek pausti, Latvijā pastāv vārda brīvība. Diemžēl vairākumam pasaules tautu, ieskaitot divās mūsu kaimiņvalstīs, šādas brīvības nav.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    simpsons > ievuliitis 16.06.2013. 20.53

    Kļūdījos ar skaitļiem, protams jālieto 13 tūkstoši.

    Lai gan reāli, ņemot vērā pēdējā referenduma rezultātus, vismaz pusmiljons Latvijas iedzīvotāju domā, ka okupācija rada tiesības okupantiem.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 16.06.2013. 14.25

    O! Tā rodas mīti:D
    Kur tu rāvi 30tkst? Kāpēc uzreiz ne 300 000? Kāpēc ne nozīmīgs skaits Latvijas sabiedrības:))
    “Rīkotāji mēģina priecāties, ka internetā un viņu uzslietajās teltīs par viņu „parlamentu” esot nobalsojuši apmēram 13 tūkstoši cilvēku.” Mana piebilde – vairakās dienās. Ir nu gan ievērības cienīgs notikums:D

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > ievuliitis 16.06.2013. 06.04

    tieši tā, Betij!

    +11
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 16.06.2013. 10.08

…Valstiskās neatkarības atgūšanas brīdī latviešu īpatsvars bija bīstami pietuvojies 50%, taču pašlaik 62% no visiem Latvijas iedzīvotājiem ir latvieši…+++ Bet neskatoties uz to pašvaldību vēlēšanās SC ne tikai Rīgā, bet arī Liepājā uc guva vērā ņemamus panākumus. Šis fakts ir daudz bīstamāks par visām SC kremlinu aktivitātēm, kuras ir vērstas uz valsts pamatu graušanu, kopā ņemot.

Tas tikai nozīmē to, ka latvieši pamazām nevis pārkrievojas, bet gan ” pārlumpeņojas” :).

+17
-1
Atbildēt

4

    piziks > buchamona 16.06.2013. 10.17

    RA, lai nu ko, bet latviešu “pārlum-peņošanos” tas gan nenozimē! “Tas” var nozimēt vienīgi to, ka latviešu politikas gribētājiem nepietiks ar zīmulīgu piederību latvietībai, lai ievēlētu “statistiskos” latviešus. Pat latviešiem pašiem tais ievēlētajas vietās, bļin, vispirms ir jāstrādā! Un vēlētāji itin nemaz nav pārlumpeņojušies, — tikko vēletājs pa celam uz Rīgas Domi ieraudzija kaut vai simpātiska paskata Baibu Broku — kaut demografijas izptanē skaidrs vinas viedoklis par latviešu viriešiem un to vaislas materiālu — tā ēlētājs, kam Tu, RA, ļum-peņosanos parmet, Brokas veso prātu pamanija tikpat labi ka Kampara melno PR, kas apraka Sarmīti Ēlerti un viņas komnadu, bet… diemzēl Vienotibas iekšpusē vēl nav apracis pašu Kamparu.

    Nevis vēletajus gāniet un ka aplamus ganiet, bet prasiet atbildību no tādiem tautiakiem kampariem u.c. aplamām kompresēm! Ar vēlētājiem vēl nekas slikts nav noticis. Speriet pa pakalējiem tiltiem Cimdaram, lai Saeimas vēlēšanās varētu elektroniski balsot visi vēlētāji, kas elektroniski pasasulē sasniedzami un sameklējiet vēl pāris Brokas/dāmas, jo Brokuskungus laikam vairs sameklet neizdosies.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 17.06.2013. 11.22

    Gan moskaļu, gan blēžu valdīšana galu galā novedīs mūs Moskovijā – tikai pa dažādiem ceļiem un atšķirīgos termiņos.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 16.06.2013. 19.40

    dzeris49 Nevar vilkt paralēles starp demokrātiskas sabiedrības ienaidnieku – totalitāra režīma ” sūtni”, un vnk blēdi. Ja jau atjaunotās LR pilsonis to nesaprot, ja mūsu valsts pilsonis nespēj vairs sajust briesmas un, ja šādu aprobežotu pilsoņu mūsu valstī ir vairākums, tad 1919.g. 18.novembrī dibinātā LR ir nolemta bojā ejai. Un tas traģiskākais ir tas, ka tiem ļaužiem, kuri nobalsoja par SC, vai arī vnk neaizgāja vēlēt, šāds iespējamais nākotnes ” scenārijs” šķiet pieņemams

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 16.06.2013. 14.33

    Nē, tiem latviešiem, vienkārši, apnicis mūžīgi balsot nevis par ko tādu, par ko gribētos, bet, par “mazāko ļaunumu”.
    Tāpēc tie vienkārši vairs neiet vēlēt, saprotams, tas ir ārkārtīgi muļķīgs solis, un, taisni tāpēc, ir Caune, Ušakovs, utt., bet, vainot tur tikai to “muļķa tautu” arī nevar, politiķi un “elite” pie tādas situācijas vainīgi ne mazāk, ja ne vairāk.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

dancis4 16.06.2013. 10.14

Mums, pilsoņiem, būtu jābūt apzinīgākiem savas valsts sargiem, mazākais, aizejot novēlēt, tad visādi margināļi tiešām nebūs izdētas olas vērti. Taču tagad, pašu pasivitātes dēļ, Rīga un vēl citas vietas Latvijā atkal smird, jo putinisti saskaņoti izdējuši savus vanckarus. Kad spēsim vienoties mēs, lai izvēdinātu savu Latviju?

+16
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu