FKTK Magņitska lietā soda vienu Latvijas banku • IR.lv

FKTK Magņitska lietā soda vienu Latvijas banku

24
Foto: Jānis Saliņš, F64

Šai bankai piespriests maksimālais sods – 100 tūkstošu latu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pabeigusi pārbaudi tā sauktajā Magņitska lietā un vienai no sešām pārbaudītajām bankām piespriests maksimālais sods 100 000 latu apmērā, Ir.lv informē FKTK. Ņemot vērā ierobežojumus informācijas izpaušanā, FKTK neatklāj bankas vārdu. Iepriekš medijos minēts, ka caur Kipras bankām shēmā varētu būt iesaistīta arī Latvijas “Trasta Komercbanka”.

Līdz ar FKTK veikto pārbaudi sešās Latvijas bankās var teikt, ka noslēgusies Baltijas valstu banku pārbaude skandalozajā Krievijas valsts budžeta naudas „atmazgāšanā” caur Baltijas valstu bankām. Gan Lietuvas, gan Igaunijas prokuratūras jau šā gada sākumā paziņoja, kas paveikts amerikāņu fonda “Hermitage Capital” apkalpojošā Krievijas jurista Sergeja Magņitska, kurš pirmais konstatēja miljonu aizplūšanu no Krievijas valsts kases, vārdā nosauktās lietas izmeklēšanā.

Piektdien arī Latvijas FKTK nākusi klajā ar paziņojumu, ka vienas bankas pārbaudes gadījumā komisija ir pieņēmusi lēmumu piespriest administratīvu sodu par trūkumiem iekšējās kontroles sistēmā, t.i., klientu darījumu izpētē. Sods 100 000 latu apmērā piespriests „par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā”.

Pārējām bankām pārbaudē netika konstatētas nepilnības iekšējās kontroles sistēmās. Informē FKTK pārstāve Laima Auza.

Iespēju Magņitska lietā veiktos maksājumus identificēt kā aizdomīgus un bankām attiecīgi par tiem ziņot Kontroles dienestam vairumā gadījumu apgrūtinājis tas, ka veiktie darījumi neatšķīrās no citiem maksājumiem un pret kopējo apgrozījumu veidoja nelielas summas.

Tas gan nenozīmē, ka konstatēto trūkumu neesamība iekšējās kontroles sistēmā būtu novērsusi Magņitska lietas iznākumu, jo, kā zināms, apjomīgajos darījumos bija iesaistīti vairāki desmiti banku ne tikai Baltijā, bet arī Eiropā, informē Auza.

Uzreiz pēc informācijas parādīšanās FKTK savas kompetences ietvaros veica pārbaudes Magņitska lietā sešu iesaistīto Latvijas banku klientu darījumos, lai noskaidrotu, vai bankas savā rīcībā ir ievērojušas prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā. Auza norāda, ka tika pārbaudītas aizdomīgās naudas plūsmas, kas veiktas pirms 4-5 gadiem, proti, 2007. un 2008. gadā.

Jau ziņots, ka Krievijas jurists Sergejs Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) izzaguši tiesībsargājošo orgānu līdzstrādnieki. Viņi atriebjoties organizēja jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski. Jurists mira cietumā 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām.

Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski cietumā nogalināja amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Kā ziņoja “Bloomberg Newsweek”, kopumā “Hermitage Capital” ar pieprasījumu izmeklēt naudas atmazgāšanu Magņitska lietā vērsies pie sešām valstīm – trim Baltijas valstīm, Austrijas, Somijas un Kipras.

“Bloomberg Newsweek” Krievijai nozagto kopējo nodokļu naudu Magņitska lietā lēš ap 230 miljoniem ASV dolāru, bet pats Magņitskis ziņoja par 5,4 miljardu rubļu izzagšanu.

 

Komentāri (24)

ligakalnina 15.06.2013. 09.00

Protams, ka laba ziņa, kaut, īstenībā, it kā sīkums, bet, patīkams.
Noklausījos interviju ar Kasjanovu, bijušo Krievijas premjeru.
Viņš, principā, cerot, ka ES valdības beidzot sāks uzklausīt eiroparlamentu, un pieņems Magņitska likumu līdzīgi, kā to izdarīja ASV.
Saprotams, gāze utt. ir svarīgas lietas, bet, ir zināmi principi, kurus, tomēr, nedrīkst pārkāpt.
Jābrīnās, ka ES nesaprot, ka netīrā krievu nauda tai ir milzīgs drauds, kas korumpē visas struktūras, un ir drauds visai ES, apmēram, kā organismā ikļuvusī pūšanas baktērija.
Latvija, gan, arī to nesaprot.

+11
-1
Atbildēt

4

    gundega_heiberga > ligakalnina 15.06.2013. 11.15

    …netīrā krievu nauda tai ir milzīgs drauds…
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Žvaņeckis pauž uzskatu, ka ASV nekustamā īpašuma tirgus būtu izputējis bez krievu naudas…

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 16.06.2013. 09.29

    Muļķības:
    1. Krievu ir maz
    2. Kopumā ņemot viņiem ir maz naudas
    3. Krieviem liekās, ka bez viņiem visiem būtu slikti – gan mums, gan ASV nekustamajiem īpašumiem.
    4. Patiesībā ir pilnīgi otrādi – visiem būtu labāk.
    5. Ķīnieši varētu būt pareizā atbilde. Ķīnas patēriņš ietekmē pasaules tirgus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > ligakalnina 16.06.2013. 10.21

    Palīdzība no zāles – Žvaņeckis ir humorists.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    jeers > ligakalnina 15.06.2013. 23.20

    Žvaņeckis pauž uzskatu, ka ASV nekustamā īpašuma tirgus būtu izputējis bez krievu naudas…’
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Protams ka Žvaņeckis ir īstais nekustamā īpašuma eksperts. man gan liekas ka viņš ir eksperts visos jautājumos, kur var tā paprasti pažvadzēt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 14.06.2013. 22.36

Sīkums, bet patīkāms. Es gan domāju, ka tā ir Rietumu banka, bet žurnālisti ir informētāki.

+9
0
Atbildēt

2

    austrisv > ievuliitis 15.06.2013. 11.30

    Betij, tieši manas domas, jo vai tik Rietumu bankai nebija pati lielākā peļņa, par ko nesen tā slavināja šis bankas īpašniekus?!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 15.06.2013. 11.49

    Rietumu bankai arī reklāmkampaņa bija ļoti izteiksmīga un plaša. Melīga bez gala bezmaz vai uz katra Rīgas stūra no lieliem plakātiem apaļīga dienvidu slāvu tipa tumšmate ar “хлеб-соль” kārdinoši-pavedinoši smaidot piedāvā sevi komplektā ar Šengenas vīzu. Ja Ukraina vai Moldāvija būtu ES dalībvalstis, tā reklāma tur derētu, kā kulaks uz acs – gan dēl tipāža, gan dēļ tradīcijas pasniegt to maizes kukuli:))
    Starp citu, mazliet ne par tēmu, bet tomēr – ļoti simptomātiski. Aizvakar īsu brīdi braucu cauri Rīgai aiz Rīgas Satiksmes autobusa, kura pakaļējo stiklu rotāja reklāma tikai un vienīgi krievu valodā!!!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu