Rīgas skolā mācībām iesaka Krievijā izdotu propagandas grāmatu • IR.lv

Rīgas skolā mācībām iesaka Krievijā izdotu propagandas grāmatu

21
Grāmatas vāks.
Lote Lārmane

Domes deputāts vēršas Drošības policijā un Izglītības ministrijā

Rīgas 10.vidusskolā nav ievērotas Izglītības ministrijas prasības – skolniecei pedagogi kā mācību grāmatu devuši Krievijas Federācijā (KF) izdotu propagandas grāmatu “Ievads politoloģijā”. Par to Rīgas domes (RD) deputāts Jānis Mārtiņš Skuja vērsies Drošības policijā (DP) un Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). IZM Ir.lv apstiprina, ka šī grāmata neatbilst Latvijas izglītības standarta prasībām, to nevar izmantot nedz mācībām, nedz eksaminācijai.

Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) izpilddirektors pētnieks Andis Kudors uzskata, ka uz šādiem gadījumiem ir svarīgi “valstiski reaģēt”, jo “šīs padomju laika nostalģijas vairošana ir nelabvēlīga Latvijas sabiedrības saliedētībai”.

2000. gadā Krievijas Federācijā izdotā grāmata “Vvedenije v politologiju” (“Ievads politoloģijā” – krievu val.), pēc Skujas vārdiem, pauž klaji nedraudzīgu attieksmi pret rietumvalstīm un „pasaules ļaunumu un agresoru” NATO, kā arī slavē Krievijas Federāciju – „republikas bez Krievijas varas neizdzīvotu”.

„Viss padomijas stilā,” Ir.lv komentē Skuja. „Mēs tikai brīnāmies par Krievijas karogiem automašīnās, daudzām radiostacijām, kurās dzirdams – “mūsu prezidents Putins”, valsts impotenci, nodrošināt Krievijas pierobežā normālu Latvijas televīzijas kanālu uztveri, bet vairs nebrīnāmies par ikgadējo apgriezienus uzņemošo 9. maija „dzertiņu” un Rīgas domes rezultātiem šodien. Vai šis gadījums ir visam turpinājums? Vai Krievijas Federācijas (KF) izdotajai mācību grāmatai 10.-11.klasei “Ievads politoloģijā” ir jābūt kā izziņas un eksaminējamam materiālam Latvijas skolās?” vaicā Rīgas deputāts.

Rīgas 10. vidusskolas direktore Nadežda Ikauniece noliedz grāmatas izmantošanu mācību procesā: „Tas ir [tikai] viens eksemplārs, kuru es devu skolniecei, lai viņa izlasa un atbild tēmu par to, kas ir liberālisms, demokrātija, konservatīvisms, sociāldemokrātija un citas politiskās ideoloģijas. Šī skolniece pirmo gadu mācās latviešu valodā – mācības notiek pēc individuāla plāna, tomēr viņa nespēj lasīt tādā līmenī, lai no grāmatas latviešu valodā saprastu visu. Grāmata ir mūsu bibliotēkā.”

Ikauniece arī skaidro: „Citādi mēs to [Krievijā izdoto] grāmatu neizmantojam – pagājušajā gadā bija inspekcija visām mācību grāmatām, visam bibliotēkas fondam, un mums netika izteikta neviena piezīme. Grāmata ir ļoti veca un skolai ir tikai viens eksemplārs.” Šai reizē grāmatas izmantošanu viņa pamato ar to, ka Latvijā politoloģijas izdevuma krievu valodā nav, turklāt Latvijā „ir ļoti maz [krievvalodīgo] skolu, kurās būtu programma “Politika un tiesības””.

Pazīstamais Krievijas politikas pētnieks Kudors konkrēto gadījumu komentēt atturas, jo viņam ir par maz informācijas, taču ir pārliecināts, ka tas ir jāizmeklē un tad IZM attiecīgi jārīkojas.

Kudors šādu notikumu atzīst par ļoti svarīgu un te saskata plašāku ietvaru – Krievijas tautiešu politiku, kurai jaunieši ir atsevišķa mērķgrupa. „Viņu [jauniešu] skatījums uz vēsturi un politiku ir svarīgs Krievijas ārpolitikas veidotājiem, kuri mēģina to [ārpolitiku] veidot atbilstoši oficiālajiem politiskajiem uzstādījumiem Krievijā. Tas savukārt ir nelabvēlīgi Latvijai, jo rada diametrālus skatījumus uz vēsturi un politiku, kas kavē sabiedrības saliedētību,” saka Kudors.

„Tur ir tas kaitīgums, kāpēc ir jāsargā skolas un jauniešus – šīs padomju laika nostalģijas vairošana ir nelabvēlīga Latvijas sabiedrības saliedētībai. Protams, mēs esam par uzskatu brīvību, bet, ja kaut kas nāk no Krievijas organizētā veidā, tad uz to arī ir valstiski jāreaģē,” teic pētnieks.

Kudors uzsver, ka ir svarīgi monitorēt, kas notiek gan pašvaldību, gan skolu līmenī – kā tiek mācīta vēsture, kā un kādi materiāli tiek izplatīti: „Par konkrēto gadījumu, kā jau teicu, grūti spriest, bet es domāju, ka ir labi uzturēt uzmanību uz skolām, pat, ja izrādīsies, ka tiešām [tas ir] tikai viens gadījums. Pārējie sapratīs, ka nevar gluži jebkuras grāmatas dot skolēniem.”

Izglītības un zinātnes ministra biroja vadītāja Anna Kononova, atbildot uz jautājumu, vai nevajadzētu pieņemt stingrākus ierobežojumus, lai šādas situācijas nerastos, skaidroja, ka šādi ierobežojumi jau pastāv, turklāt diezgan stingri: „Mācību grāmatas var būt tikai tās, kas ir apstiprinātas IZM un izdotas Latvijā. Šajā gadījumā [grāmata] nav ne viens, ne otrs.”

IZM Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļas pārstāves Inta Stīpniece un Elīna Pētersone Ir.lv skaidro: „Kā mācību grāmatu var izmantot tikai Latvijas izdotos mācību līdzekļus vai VISC saskaņotos mācību līdzekļus un komplektus, jo tiek izvērtēta to atbilstība valsts izglītības standartiem. IZM apstiprina un izvērtē tos mācību līdzekļus, kurus izdevniecības iesniedz izvērtēšanai, lai noteiktu konkrēto mācību līdzekļu (izdevumu) atbilstību mācību priekšmetu standartiem. Konkrētais materiāls „Ievads politoloģijā”, ko izdevusi Krievijas Federācija, nav ticis iesniegts izvērtēšanai Valsts izglītības satura centram (VISC).”

Šo gadījumu varot skaidrot ar to, ka izglītības iestādēm mācību līdzekļi reizēm tiek dāvināti, stāsta IZM pārstāves: „To dara gan privātpersonas, gan dažādas organizācijas un iestādes. Tas, vai pieņemt konkrēto dāvinājumu un izmantot to mācību procesā skolās, ir skolas administrācijas un pedagogu atbildība.”

„Izglītības programmas ir licencētas un akreditētas, bet katra mācību priekšmeta mācību programmas veido skolotāji, un tās tiek saskaņotas ar skolas administrāciju. Ņemot vērā to, ka minētā grāmata nav IZM apstiprināta, jo saturs neatbilst Latvijas izglītības standarta prasībām, to nevar izmantot nedz mācībām, nedz eksaminācijai,” atzīst IZM pārstāves.

Drošības policijas (DP) preses sekretāre Kristīne Apse-Krūmiņa Ir.lv teica, ka iesniegums vēl nav saņemts – līdz ko tas notiks, iesniegums tiks izskatīts, taču tā, visdrīzāk, esot IZM atbildība.

 

Komentāri (21)

ligakalnina 10.06.2013. 19.03

Paši radam divkopienu sabiedrību, ļaujam nesodīti veikt ideoloģiskas diversijas pret nenobriedušiem prātiem ( kam ar vārda brībību nav nekas kopējs),un tad paši tēlojam nez kādu vēlmi veikt kādu integrāciju, murgs.
Ja tā Nadežda paliek amatā, un IZM turpina tēlot, ka tic tām muļķībām, ko viņa stāsta, jāatkāpjas IM.

+17
-1
Atbildēt

3

    Dina > ligakalnina 10.06.2013. 19.47

    Kurmītis >> dzeris49
    +++ļaujam nesodīti veikt ideoloģiskas diversijas pret nenobriedušiem prātiem+++
    ???
    Tu ar to biji domājis tās politoloģijas grāmatiņas palasīšanu ? Nopietni ?? … :)))

    P.S. Man gan liekas, ka daudz lielāka „diversija pret nenobriedušiem prātiem” ir mūsu mīļās Labklājības ministres visnotaļ atbalstītās brošūreles izdošana speciāli BĒRNU DĀRZA audzēkņiem, par to, ka tas esot tikai normāli, ja puikam patīk kleitu nēsāt un ar lellēm spēlēties … un pēc tam brīnamies, kur mums tik infantīla jaunā paaudze aug, kas bez pieturēšanās pie mammas brunčiem pat uz savu pirmo darba vietu nemāk aiziet … Brīnums, ka viņķeliene nav uztaisījusi grāmateli bērnudārzniekiem, ka arī viegls hašs tik tāda nevainīga izklaide vien ir, cilvēka tiesību un personīgās izvēles brīvības neatņemama sastāvdaļa – galu galā tajās pašās „civilizētajās” valstīs tas tak ir tikai „normāli” – pakaifot nedaudz … Un tie ļautiņi, kuri pīpē hašu, ir tādi paši mūsu līdzcilvēki, kā tie, kuri dod priekšroku kaku pastumdīšanai – nu viņiem tik tāda neliela personībā vājība, vai ne?

    P.P.S. Un vēl. Salīdzinot ar šo smieklīgo keisu, tūkstoš, miljons reižu lielāka „ideoloģiskā diversija pret nenobriedušiem prātiem” ir tavu tik mīļoto amerikāņu multenīšu skatīšanās … (mīļoto amerikāņu nevis multenīšu) … ko bez jebkādiem ierobežojumiem, no rīta līdz vakaram, atkal un atkal, dienām, mēnešiem, gadiem translē mūsu televīzija … kur tik forši Toms katrā multenītē klapē ar visu, kas pa rokai pagadās Džeriju, kurš kā no gumijas taisīts – tik palecas, noskurinās un skrien tālāk, lai nākamajā mirklī uzmestu Tomam ķieģeli uz galvas … Saskatās sīči šādus fanīgos brīnumus un arī sāk – viens otram ar ķieģeli … jeb ar kāju pa pautiem … reizes desmit … un pēc tam vecāki un skolotāji brīnās – ak, ak, no kurienes tāda „cietsirdība” ? …

    Tev širmītis, vecīt, ir ciet aizgājis, un tieši „ideoloģiskajā” plāksnē. galīgi. Ne tur tur to „ļaunuma sakni” meklē… : )))

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 10.06.2013. 21.03

    Nekā personīgi bija temats kur varēja redzēt ka tie paši latviešu mēdiji šķel sabiedrību. Rādīja un stāstīja: “Latvieši atrodas te Rīgā un balso šādi, bet krievi atrodas te un balso šitā – ja latvieši ko nedarīs tad krievi uzvarēs, saņematies latvieši jo krievi nāk, utt.”

    Paši mēdiji jau šķeļ to sabiedrību.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Egitazz > ligakalnina 11.06.2013. 15.51

    Pareizi, pareizi! Vislabākais ir iztīrīt bibliotēkas no nepareizajām grāmatām! Vēlāk tās var arī kādā laukumā sadedzināt. Lai kā saka, rādītu pasaulei viennozīmīgu signālu, ka mūsu demokrātiju nekas nesatricinās.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 10.06.2013. 19.26

Skolas direktore Nadežda Ikauniece pašrocīgi dod skolniekam pret mūsu valsti naidīgi “noskaņotu” grāmatu, skolotājs Vladislavs Rafaļskis publiski izsaka nicinājumu mūsu valstij, mūsu skolnieki tiek sūtīti uz Krievijas militārajām nometnēm iegūt praktiskas :) iemaņas un ideoloģisku rūdījumu, un tas notiek IZM degungalā. Kā to visu kopā var nosaukt? Kas tas ir – domas un apziņas brīvība :)?
Ikaunieces, Rafaļska attieksme pret LR ir skaidra ne jau tikai man. Tā ir skaidra arī jebkuram atbildīgam ierēdnim, kurš ir izlasījis šo, vai līdzīgu rakstu. Tā pat visiem ir skaidrs, ka gan Ikauniece, gan Rafaļskis utt turpinās strādāt skolā un ne jau par sētnieci, vai santehniķi. Viņi turpinās mācīt bērnus, audzinās nākošos LR “patriotus” :)
Kas tas ir par sviestu? Kurš ir atbildīgs par to, ka valsts skolās par nodokļu maksātāju naudu tiek audzināti nākošie mūsu valsts ienaidnieki?

+17
-1
Atbildēt

1

aivarstraidass 10.06.2013. 18.36

Domāju, ka skolām varētu radīt iespēju iegādāties nelielu skaitu eksemplāru rietumos izdotu standarta mācību grāmatu angļu valodā – lai jēdzienus “liberālisms” utml. varētu noskaidrot arī no normāliem avotiem. Jo varētu tiešām gadīties, ka Latvijas izdevumi nevar pārklāt visus tos jautājumus, kurus māca visu skolu visos profilkursos.

Starp citu, inženierzinātnēs (matemātikā, fizikā, ķīmijā, programmēšanā, elektrotehnikā, utml.) arī Krievijā izdotas mācību grāmatas ir gluži labas. Sabiedriskās zinātnes toties Krievijā ir visai sačakarētas. Ja Djukovu uzskata par zinātnieku, tad tas ir aizdomīgi.

+15
0
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > aivarstraidass 10.06.2013. 22.06

    —–Kalvis Apsītis:”(..)
    Un ja skolotājs pieļauj šādas neprofesionālisma izpausmes – vai savās stundās propagandē kaut kādu marginālu viedokli, tad viņš ir jābrīdina vai vispār jāatstādina no darba skolā.”
    ============================================================================
    Ha-ha-ha, skolotājs arī “brīvās un neatkarīgās” laikos skolots Hoļivudas ietekmē – ar brīdinājumiem un/vai atstādinājumiem šito epidēmiju neietekmēt:

    http://www.youtube.com/watch?v=idZOVqdcqno

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 10.06.2013. 20.35

    >>> Mācību materiālu ” juceklis” mūsu skolās, tas ir viens no daudzajiem pārprastās “apziņas brīvības” piemēriem, kuri valda šīs dienas Latvijā.
    =======
    Te ir jānošķir divas lietas – skolas mācību grāmatas, kuras bibliotēkas var iepirkt vairumā, kuras var būt obligātās literatūras sarakstos, par ko var tērēt vecāku un pašvaldības naudu – ir, protams, ierobežots skaits. Tā ir IZM apstiprināta literatūra. No otras puses, skolās var būt noderīgi izmantot arī citu mācību literatūru, kas nav saņēmusi IZM apstiprinājumu – kaut vai tādēļ, ka skolotājam var ievajadzēties dažādus papildmateriālus, kuru ir pārāk daudz, lai tos visus varētu kaut kā saskaņot. Tie ir materiāli dažādiem profilkursiem, projektu nedēļām, darbam ar īpaši talantīgiem skolēniem, utml.

    Vienīgi skolotājam ir jābūt apveltītam ar veselo saprātu – nevajadzētu likt skolēniem lasīt mācību grāmatas par astroloģiju, vai tādas, kur noliedz sugu rašanās evolūcijas teoriju, vai arī piedāvātu kaut kādus marginālus vēstures skaidrojumus – no holokausta noliedzēju, Krievijas vēsturnieku utml. puses. Un ja skolotājs pieļauj šādas neprofesionālisma izpausmes – vai savās stundās propagandē kaut kādu marginālu viedokli, tad viņš ir jābrīdina vai vispār jāatstādina no darba skolā.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > aivarstraidass 10.06.2013. 19.55

    Starp citu, inženierzinātnēs (matemātikā, fizikā, ķīmijā, programmēšanā, elektrotehnikā, utml.) arī Krievijā izdotas mācību grāmatas ir gluži labas. +++ vai tiešām šīs grāmatas ir tik labas, ka LR mācību iestādēs bez tām nevar iztikt? :)

    Mācību materiālu ” juceklis” mūsu skolās, tas ir viens no daudzajiem pārprastās “apziņas brīvības” piemēriem, kuri valda šīs dienas Latvijā.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu