Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Protestētāji barikādēs Turcijas galvaspilsētas Stambulas ielās. Nemieri sākās pagājušo piektdien kā reakcija pret Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu, tomēr vēlāk pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo Taisnīguma un attīstības partiju un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību. Otrdien Turcijas valdība atvainojās demonstrantiem, kuri ievainoti sadursmēs ar policiju.

Nedēļas notikumi pasaulē


ASV pirmdien noteica jaunas sankcijas Irānai,
šoreiz vēršoties pret Islāma Republikas nacionālo valūtu un auto ražošanas nozari. Tiks noteikts sods ikvienam, kas veiks būtiskas transakcijas, izmantojot Irānas riālu vai arī ārpus Irānas teritorijas uzkrās lielu riālu summu. Šis ir jau devītais sankciju raunds, kuru Obamas administrācija noteikusi pret Irānu, taču pirmā reize, kad sankcijas tieši vērstas pret Irānas valūtu.

Krievija bloķējusi ANO Drošības padomes paziņojuma projektu par situāciju Sīrijas pilsētā Kusairā. Projektā tika paustas padomes bažas par civiliedzīvotāju likteni Kusairā, kurai jau divas nedēļas uzbrūk Damaskas režīma spēki. Prezidenta Bašara al Asada armijas pusē Kusairā cīnās arī Libānas šiītu kustības Hizbollah kaujinieki.

Starptautiskais Valūtas fonds otrdien samazināja Francijas ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam. Fonds prognozē, ka Francijas iekšzemes kopprodukts šogad samazināsies par 0,2% un nākamgad pieaugs par 0,8%, nevis attiecīgi saruks par 0,1% un palielināsies par 0,9%, kā lēsts iepriekš. Pirmdien SVF samazināja Vācijas izaugsmes prognozi – ka tās IKP šogad pieaugs par 0,3%, nevis 0,6%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu