No šūpolēm līdz luksusa suņu būdai • IR.lv

No šūpolēm līdz luksusa suņu būdai

1
Ekju Rīgas biroja novietojums dzelzceļa sliežu malā esot nejaušība — ražojumi no Ieriķiem uz galvaspilsētu neceļo ar vilcienu. Taču blakus, pretī Matīsa kapiem, ir pārbrauktuve. Kad barjera ir ciet, autovadītāji var pētīt laukumu ceļa labajā pusē, kur notiek dārza mēbeļu tirdzniecība. Laba reklāma, secina uzņēmuma eksporta menedžeris Jānis Splīte.
Ieva Puķe

Viņi ne tikai pārdeva ārzemniekiem kokus, bet sāka ražot preces ar pievienoto vērtību. Dārza mēbeļu uzņēmuma Ekju produkti tagad atrodami Eiropas veikalu ķēdēs Bauhaus, B&Q, Carrefour

Par dārza mēbeļu ražotājiem rakstīt jābrauc ziemā, tad varēsit mierīgi izrunāties, padomu dod Ekju tirdzniecības speciālists Pauls Krontāls, tūdaļ aizskriedams savās gaitās. Cita pēc citas tiek komplektētas kravas sūtīšanai uz Eiropu, tikko uzņēmumā ražoto bērnu rotaļu laukuma aprīkojumu Pauls aizvizinājis uz Rūdolfa Blaumaņa muzeju Brakos, manas viesošanās dienā viņš divu atrakciju laukumu «mēbeles» ved uzstādīt Smiltenes pusē, Bilskas un Mēru pašvaldībās. 

Ekju valdes priekšsēdētāju Juri Skoliņu pārtvert karstākajā darba cēlienā ir vēl bezcerīgāk, laiku var izbrīvēt vienīgi viņa kolēģis, eksporta menedžeris Jānis Splīte. Rokas stiepiena attālumā no Rīgas centra, Vietalvas ielā, kur tiekamies, ir uzņēmuma birojs un noliktavas telpas. Ražotne atrodas Cēsu pusē, Ieriķos. Daudzviet redzētie koka galdi ar soliem abās pusēs, šūpoles ar ķēdēs iekarinātiem sēdekļiem, smilšu kastes, pamatīgas suņu būdas, puķu un komposta kastes, nojumes, žogi, pat koka bruģis – to visu, izrādās, ražo pašmāju Ekju, kokapstrādes uzņēmums, kas pērn atzīmēja 20.jubileju.

Skujkoki ar kvalitātes zīmi

«Milzīgi, kvalitatīvi resursi,» saka Jānis Splīte, pagalmā pie biroja rādīdams produkciju, kas jau sapakota sūtīšanai klientiem. Ekju strādā tikai ar skujkokiem – egli un priedi, līdz niansēm pārzina to žāvēšanu un specifiku. Svaigas koksnes smarža, ko Jānis saož, ik dienu nākdams uz darbu, ir pazīstama no bērnības – viņa vectēvs bija galdnieks Jūrmalciemā, dzimtas mājas sauca Amatnieki. «Mēs dzīvojam ļoti optimālā klimata zonā, kur koka kvalitāte vēl ir laba. Brazīlijā, Austrālijā koki ir skaisti, bet nav izturīgi,» stāsta Splīte. «Vislabākie koki ir Krievijas ziemeļos, tur tie aug vismaz divreiz ilgāk, gadskārtas ir pavisam cieši kopā.» Latvija esot pēdējais īsteni labo kokmateriālu bastions, pat Lietuvā kvalitāte mazliet krītas. Jo tālāk uz dienvidiem, jo koksnē ieaustās gadskārtas ir retākas, koks – mīkstāks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu