Bīstamā vēlmju domāšana • IR.lv

Bīstamā vēlmju domāšana

3
Foto — Fotobrigaad
Aivars Ozoliņš

Eirāzijas etnisko un reliģisko jautājumu eksperts Pols Goubls uzskata – Krievijas Federācija nākamo 20 gadu laikā izirs, taču pašlaik ir drauds Baltijas valstīm un pasaulei tieši tāpēc, ka tā ir vāja 

Pols Goubls kādā intervijā teicis, ka vēlējies palīdzēt mainīt pasauli uz labu un viņam palaimējies īstajā laikā būt īstajā vietā. Kad 1979.gadā padomju karaspēks iebruka Afganistānā, visiem Vašingtonā piepeši tapis svarīgi saprast, kas notiek PSRS «mīkstajā pavēderē», un jaunais Ziemeļkaukāza un Centrālāzijas akadēmiskais pētnieks krasi mainīja karjeras virzienu – kļuva par Centrālās izlūkošanas aģentūras analītiķi. Kad pēc 10 gadiem bruka padomju impērija, Goubls bija vienīgais ASV Valsts departamentā, kas atbildēja par visām padomju nekrievu republikām un nodrošināja saikni starp ASV politikas veidotājiem un Baltijas politiķiem, kuri cīnījās par neatkarības atgūšanu.

«Baltijas valstu labākais draugs Vašingtonā», kā viņu dēvēja, drīz izpelnījās arī «Krievijas ienaidnieka nr.1» apzīmējumu, kad strādāja delegācijā par Krievijas armijas izvešanu no Latvijas. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, Lietuvas Ģedimina ordeni, Igaunijas Māras zemes krustu. Atšķirībā no vairākuma Krievijas ekspertu, viņš zina ne tikai krievu, bet arī daudzu citu Krievijas Federācijas tautu valodas (ukraiņu, baltkrievu, igauņu, turku, azerbaidžāņu). Bijis pasniedzējs Merilendas Universitātē, Džordža Vašingtona Universitātē, Džordžtaunas Universitātē, Tartu Universitātē un citās. Pēdējā laikā viņam nākas cīnīties ar ļaunu slimību, un, kā pats atzīst, brauciens uz Latviju un Igauniju maija beigās bijis smags pārbaudījums. Mūsu saruna notika Tallinā, kur Pols aktīvi piedalījās Lennarta Meri konferencē.

Jūs piedalījāties procesos, kuri tuvināja PSRS sabrukšanu, Baltijas valstu neatkarības atgūšanu, un kopš tam esat cieši vērojis norises šajā pasaules daļā. Vai mēs dzīvojam drošākā pasaulē nekā pirms 20 gadiem?

Nākamie 20 gadi būs bīstamāki un problemātiskāki nekā iepriekšējie. Pārāk daudz cilvēku ir ļāvušies «vēstures beigu» domāšanai – ka PSRS vairs nav, Aukstais karš beidzies un nu dzīvojam pasaulē, kurā dominē demokrātija, cilvēktiesības un brīvā tirgus kapitālisms. Tās ir pilnīgas muļķības! Ir daudz mazāk pazīmju, nekā gribētos, ka ekonomiskas pārmaiņas nodrošina demokrātijas iestāšanos un ka varas pārdalījums, kas ir noticis pasaulē, rada vairāk stabilitātes. Notiek lielas pārmaiņas Krievijā no vienas puses un ASV kā metonīmā Rietumu pasaulei no otras. Domāju – Krievijas Federācija nākamo 20 gadu laikā izirs. Tai vienkārši nav kopīga dabiska satvara vai vērtību. Gaidāmā izjukšana būs neglīta, turklāt to veicinās ne tik daudz nekrievi Ziemeļkaukāzā, kam vairākums cilvēku pievērš lielāko vērību, bet gan drīzāk krievi Sibīrijā, Tālajos Austrumos, Ziemeļrietumos, kuri nav apmierināti, ka maksā nodokļus, bet pretī no Maskavas saņem visai maz.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu