SC/GKR Rīgas domē ieguvusi 39 no 60 deputātu mandātiem (papildin.) • IR.lv

SC/GKR Rīgas domē ieguvusi 39 no 60 deputātu mandātiem (papildin.)

111
Ernesta Kļaviņa grafika

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2009.gadā “Saskaņas centrs” ieguva 32,29% vēlētāju atbalstu

Pašvaldības vēlēšanās Rīgā uzvarējusi un vairākumu domē ar 39 no 60 vietām ieguvusi apvienība “Saskaņas centrs”/”Gods kalpot Rīgai” (SC/GKR), aģentūrai LETA apliecināja Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Vēlēšanās noteikto 5% barjeru pārvarējusi un domē iekļuvusi arī nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemai un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) un partija “Vienotība”, kas ieguvušas attiecīgi 12 un deviņas vietas.

Citi politiskie spēki nav pārvarējuši 5% barjeru. Par Latvijas Zaļo partiju balsojuši 3,99% vēlētāju, par Latvijas Zemnieku savienību – 1,88%, par Reformu partiju – 1,58%, par partiju “Vienoti Latvijai” – 0,48%, par partiju “Par dzimto valodu!” – 0,34%, par Rīcības partiju – 0,24%, par Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju – 0,21%, par politisko partiju “Alternative” – 0,16% un par Vislatvijas sociāldemokrātu kustību “Par neatkarīgu Latviju!”, Latvijas kustību “Solidaritāte” – 0,14%.

Pēcpusdienā Centrālā vēlēšanu komisija publiskojusi ievēlēto deputātu vārdus.

No SC/GKR ievēlēti Nils Ušakovs, Andris Ameriks, Dainis Turlais, Eiženija Aldermane, Vjačeslavs Stepaņenko, Valērijs Petrovs, Vadims Baraņņiks, Jefimijs Klementjevs, Irina Vinnika, Maksims Tolstojs, Mihails Kameņeckis, Oļegs Burovs, Sergejs Hristoļubovs, Svetlana Savicka, Olga Veidiņa, Igors Kuzmuks, Andrejs Kozlovs, Jānis Ločmelis, Agris Ameriks, Vadims Faļkovs, Andris Bērziņš, Ainars Baštiks, Vita Jermoloviča, Igors Solomatins, Baiba Rozentāle, Vadims Jerošenko, Ruslans Pankratovs, Anatolijs Aļeksejenko, Dmitrijs Pavlovs, Ausma Cimdiņa, Mihails Gavrilovs, Raimonds Gailis, Tatjana Lukina, Nikolajs Zaharovs, Juris Zaķis, Vladimirs Dolgins, Anna Vladova, Vladimirs Frolovs un Igors Solovjovs.

Nacionālo apvienību domē pārstāvēs Baiba Broka, Aleksandrs Kiršteins, Andris Vilks, Nauris Puntulis, Dainis Locis, Kārlis Dombrovskis, Ģirts Lapiņš, Jānis Atis Krūmiņš, Ritvars Jansons, Andris Pārups, Ieva Holma un Andris Lācis.

Savukārt no “Vienotības” domē iekļuvuši Olafs Pulks, Ints Dālderis, Sarmīte Ēlerte, Pēteris Vinķelis, Baiba Brigmane, Aigars Pētersons, Kārlis Strēlis, Valdis Gavars un Uģis Rotbergs.

Visvairāk – 110 572 – “+” atzīmes SC/GKR sarakstā un kopumā šajās vēlēšanās saņēmis pašreizējais Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, kuram turklāt ticis vismazākais svītrojumu skaits apvienības sarakstā – 593. Otrs liekākais “+” atzīmju skaits ir Rīgas vicemēram Andrim Amerikam – 28 564. Ameriks atšķirībā no Ušakova ir arī viens no visvairāk svītrotajiem SC/GKR deputāta amata kandidātiem – 5304. Vairāk par Ameriku SC/GKR vēlētāji svītrojuši vienīgi bijušo veselības ministri Baibu Rozentāli un bijušo labklājības ministru, kādreizējo “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK biedru Andreju Požarnovu.

Nacionālās apvienības sarakstā vislielāko atbalstu izpelnījusies Baiba Broka, kurai “+” atzīmes ielikuši 21 566 vēlētāji. Līdzīgi kā Ušakovam, arī Brokai ir mazākais svītrojumu skaits savā sarakstā – 697. Pretrunīgi VL-TB/LNNK vēlētāji vērtējuši pieredzējušo politiķi Aleksandru Kiršteinu, kuram sarakstā ir otrs lielākais “+” atzīmju skaits – 6919, kā arī vislielākais svītrojumu skaits – 2385. Otrs lielākais svītrojumu skaits – 1719 – ir bijušajam Latvijas Studentu padomes vadītājam Edvardam Ratniekam, kurš nacionālās apvienības sarakstā palicis pirmspēdējā vietā.

“Vienotības” sarakstā vislielāko atbalstu un vislielāko svītrojumu skaitu izpelnījusies saraksta līdere Sarmīte Ēlerte – “+” atzīmes viņai likuši 9720 no 32 367 partijas vēlētājiem, savukārt svītrojuši 7829 balsotāji. Līdz ar to “Vienotības” mēra amata kandidāte no pirmās pozīcijas nokritusi uz trešo. Ēlerti apsteidzis gan pašreizējais domes deputāts Olafs Pulks, kurš savas partijas sarakstā izpelnījies otru lielāko “+” atzīmju skaitu – 5860, un trešo lielāko svītrojumu skaitu – 3454, gan arī bijušais kultūras ministrs Ints Dālderis. Otrs lielākais svītrojumu skaits “Vienotības” sarakstā bijis domes deputātei, mūziķei Ievai Akuraterei – 4018. Viņa ierindojusies saraksta pēdējā vietā un jaunā sasaukuma domē nav ievēlēta, tāpāt kā vairāki citi pašreizējie deputāti no “Vienotības” saraksta – Ēriks Škapars, Jānis Mārtiņš Zandbergs, Elmārs Vēbers, Lita Beire, Juris Viņķelis.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) saņemto atbalstu pašvaldības vēlēšanās galvaspilsētā vērtē kā uzticības mandātu turpināt sāktos darbus, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Laila Ivāna.

Ušakovs vēlas uzsvērt, ka balsojums pārliecinoši noticis ne pēc etniskā vai lingvistiskā principa un vēlētāji novērtējuši tieši padarītos darbus.

Par to liecinot arī fakts, ka apvienības “Saskaņas centrs”/”Gods kalpot Rīgai” (SC/GKR) pārstāvniecība Rīgas domē ir nevis samazinājusies, bet gan palielinājusies. Rīgas mērs vēlēšanu rezultātus uztver kā uzticības mandātu turpināt sākto darbu, jo Rīgas domē ievēlēti gandrīz visi līdzšinējie deputāti, kā arī pilnīgi visi komiteju vadītāji.

Opozīcija nav dāvana bezdarbībai un opozīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem tāpat ir aktīvi jāstrādā, aģentūrai LETA sacīja Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) mēra amata kandidāte Baiba Broka.

Viņa norādīja, ka Nacionālā apvienība ir ļoti priecīga par Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem, kuri ir labāki nekā sākotnēji cerēts. “Uzskatām, ka esam pareizi rīkojušies, startējot kopā kā nacionālā apvienība,” uzsvēra Broka. Viņa bilda, ka rīdzinieki apvienībai devuši nozīmīgu mandātu, kas uzliek pienākumu strādāt un censties realizēt kaut vai daļu no solījumiem. “Opozīcija jau nav dāvana bezdarbībai. Man liekas, ka esot opozīcijā tāpat ir aktīvi jāstrādā, ir jāpiedāvā savi risinājumi, lēmumi, argumentējot un pārliecinot koalīciju. Es domāju, ka virkni jautājumu būs iespējams atrisināt.”

Kopā Rīgā bijušas 228 057 derīgas vēlēšanu zīmes.

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2009.gadā “Saskaņas centrs” ieguva 32,29% vēlētāju atbalstu, kas šim politiskajam spēkam deva 26 deputātu vietas Rīgas domē. Partijas “Gods kalpot Rīgai” vadītāja Andra Amerika toreiz pārstāvētā partiju “LPP/LC”, kuru vadīja Ainārs Šlesers, 2009.gadā atbalstīja 15,1% vēlētāju un partija Rīgas domē ieguva 12 deputātu mandātus.

Partijas “Vienotība” dibinātāji – Pilsoniskā savienība un partija “Jaunais laiks” – 2009.gada vēlēšanās ieguva attiecīgi 18,9% un 11,08% vēlētāju atbalstu un domē tika ievēlēti attiecīgi 14 un astoņi deputāti.

Vēlēšanu rezultāti Rīgā pēc ilgas gaidīšanas lasāmi arī CVK mājas lapā

(papildināta ar grafiku)

 

Komentāri (111)

enjoy 02.06.2013. 15.46

Man ir reāli kauns.
Jācer, ka šis pēriens būs pamatīga mācība partijām. Un ceru, ka līdz nākošām vēlēšanām viņi spēs izstrādāt gudru stratēģiju, jo reāli jau SC ir tikai Ušaks, Agešins, Dolgopolovs un viss. Vairāk tur ģīmju vai smadzeņu nav. Brīnums, ka tajā murgā ko spēj saskatīt latvietis.

+27
-4
Atbildēt

16

    Kârlis Kleins > enjoy 02.06.2013. 16.35

    Un kad pēdējo reizi esi bijuse Ivanovā vai Tulā?

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > enjoy 02.06.2013. 17.37

    Kāda ir alternatīva? Normāla latvieša intereses nepārstāv neviena partija.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > enjoy 02.06.2013. 18.35

    jautajums_4
    “Ceru, ka katru dienu. Un vēl ‘par dzīvokli maksā, par medikamentiem…”

    Par dzīvokli un medikamentiem un katru dienu somas ar rijamo stiepj mājās.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Kârlis Kleins > enjoy 02.06.2013. 15.49

    Ko nu?

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > enjoy 02.06.2013. 19.07

    S&M
    Katru dienu spiesti braukt uz tirgu pēc svaigas jaunlopa filejiņas un zemenēm.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Kârlis Kleins > enjoy 02.06.2013. 16.56

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > enjoy 02.06.2013. 20.33

    S&M
    Vai tā ir atbilde?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > enjoy 02.06.2013. 17.54

    >articulus 100
    Ceru, ka katru dienu. Un vēl ‘par dzīvokli maksā, par medikamentiem…
    Un tā brīvbiļete ir iespēja iziet no dzīvokļā, aizbraukt pie bērniem, pie draudzenes, pie radiem , uz kapiem. Tā dod izklaides iespējas.
    Nū…Ir jābūt ļoti drosmīgam un stulbam, lai tai brīvbiļetei ķertos klāt…

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > enjoy 02.06.2013. 15.51

    Par ko tad kaunies, saulīt?:)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > enjoy 02.06.2013. 17.11

    jautajums_4
    “ar pensiju ap 150,-Ls nozīmē 30,- Ls,( o,5 X2, ja turp atpakaļ)mēnesī, ja lētākas pārtikas meklējumos pensionāri braukā pa visu Rīgu, tirgus obligāti.”

    Vai tu esi galīgs idiots, vai krievs? Ar 150 latu pensiju, katru dienu rijamo pērk?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > enjoy 02.06.2013. 16.39

    no_comments
    Россия — черная дыра
    Новгородская область
    Bidlostan
    http://ipvnews.org/gulagin/articles/ar077/images/003.jpg

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > enjoy 02.06.2013. 16.05

    Ko spēj saskatīt? Nū…Tās pašas tramvaja brīvbiļetes. Tā teikt, labāk zīle rokā nevis mednis kokā.
    Un miljonāre Sarmīte vienkārši nesaprot, ko pensionārei, lai kādas tautības, ar pensiju ap 150,-Ls nozīmē 30,- Ls,( o,5 X2, ja turp atpakaļ)mēnesī, ja lētākas pārtikas meklējumos pensionāri braukā pa visu Rīgu, tirgus obligāti.
    Un tad vēl tā bezgalīgi augstprātīgā attieksme…Viņķele konkrēti V kapu ir pa pusei izrakusi ar saviem paziņojumiem, ka pensionāriem nekas nepienākas un tie sev pensijas nav nopelnījuši…Un pensionāriem atmiņa uz šādiem paziņojumiem ir ļoti laba. Tam pretī skaistais Nils ar kaķiem un brīvbiļetēm…Nu iznākums ir loģisks.
    Bet pensionāri ir ļoti apzinīgi gājēji uz vēlēšanām.Viņķeles personība un attiecības ar pensionāriem būs reāla problēma V nākamajās vēlēšanās.

    +17
    -6
    Atbildēt

    0

    enjoy > enjoy 02.06.2013. 16.22

    Ai, Ino, par Rīgas vēlētāju vulgaris man kauns.
    Par to ka Rīga vēl četru gadu laikā vēl vairāk pietuvosies Ivanovas vai Tulas tēlam.

    +16
    -5
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 02.06.2013. 15.54

Nu ko, latvieši paši arī ievēlēja Ušakovu – vēlēšanu vietā vienkārši aizbrauca sauļoties!
Nekas traģisks jau nav noticis, labāk pamatīgi izgāzties pašvaldību vēlēšanās nakā pēc gada saeimas. Vajadzētu tik izarīt PAREIZOS secinājumus!
Vēl kas! Nekādā gadījumā nedrīkst likt kārtis uz to ka nu Ušakovs pamatīgi iebrauks auzās ar Rīgas budžetu, un tāpēc SC izgāzīsies saeimas vēlēšanās! Nekā tamlīdzīga nebūs! Visus panākumus Ušakovs pierakstīs sev, visus zaudējumus valdībai, kas neļauj nabaga pašvaldībai strādāt. Tā ir politiskā PR ābece.

+24
-3
Atbildēt

4

    Egitazz > jmaklakovs 02.06.2013. 22.21

    Nekādā gadījumā nedrīkst likt kārtis uz to ka nu Ušakovs pamatīgi iebrauks auzās ar Rīgas budžetu, un tāpēc SC izgāzīsies saeimas vēlēšanās!
    ====
    pēdējos divus gadus gada beigās saka, ka Rīga tulīt tūlīt bankrotēs, bet tā nebankrotē, a visādas stulbas aģentūras vēl reitingus ceļ.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Un kas? ASV arī vēl nebankrotē, lai gan parādu kuprī sev uzkrāvuši jau 16 triljonus zaļo. Ja vajadzēs, putlers Murim un Vasjam tieši vai caur kārtējo zicpriekšēdētaju pret kādu ekonomiskās sadarbības līgumu kaut ko piemetīs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > jmaklakovs 02.06.2013. 16.46

    Sākums visam bija latvisko partiju kandidātu pelēcīgums! Pārējais tikai sekas:) V likās, ka Ēlerte uz Dombrovska muguras spēs iejāt pa Rīgas vārtiem:)
    Esmu dzirdējis pat tādu viedokli, ka vajag balsot par SC, lai valsts līmenī Vienotības augstprātību iedragātu.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    peterisozo21_inbox_lv > jmaklakovs 02.06.2013. 18.03

    Pareizie secinājumi būtu beigt zākāties par to, cik visi slikti, patriekt tumbočku meistarus, auto dīlerus, sporta skolu donorus un mazliet zemāk lidot, lai var pamanīt, ka ne visi dreifē pa Meirovica bulvāri ;)
    Un saprast, ka ne jau vēlētājs pie vainas :)

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

Līna Kārkliņa 02.06.2013. 17.01

tas ir jāatzīst, ka sc uzvara ir tikpat pārliecinoša kā iepriekšreiz….vai par to ir jāķer lielais kreņķis – manuprāt nē…..jācer uz to, ka šajā sasaukumā opozīcijai būs krietni lielāks krampis – gan v gan jaunpienācējiem na…..kas gan krīt acīs, ka sc vēlētājs ir absolūti nekritisks un ar lumpeņa pazīmēm – nu kā var ievēlēt tēvu( to vēl varētu saprast)un dēlu amerikus?….tas šai uzvarai kvalitātes zīmi nepiešķir…

+20
-1
Atbildēt

3

    Kârlis Kleins > Līna Kārkliņa 02.06.2013. 17.10

    Balsot par Bordāna dēlu-vidusskolnieku vai nacionālistu un vienlaikus geju “skaistuma” konkursu žūrijas locekli Skuju ir krutāk?

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Līna Kārkliņa 02.06.2013. 17.21

    >meeerin
    nav jēgas slēpt Latvijas ukrainizāciju un veiksmīgi iesāktu moskaļu rekonkistu aiz lumpeņu “‘skrandām.

    Tas IR rūpīgi izplānots un kosekventi realizēts projekts daudzu gadu garumā.

    Neslēpieties aiz “‘lumpeņiem”‘.

    Nelīdzēs.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Līna Kārkliņa 02.06.2013. 17.50

    no_comments
    Vai tad pareizāk par SC virspidaru, Kuzinu?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu