Zaļš — mode vai pārliecība • IR.lv

Zaļš — mode vai pārliecība

3
Laura Berga

Eksperta viedoklis

Daļa uzņēmumu vides jautājumiem uzmanību pievērš aiz pārliecības, taču daļa ir tādi, kas to dara bez dziļākas izpratnes – tikai tāpēc, ka tas ir moderni. Piemēram, uzņēmums uzskata, ka ir pietiekami «zaļš», ja tam ir piešķirta atļauja veikt piesārņojošu darbību ar nosacījumu, ka iekārtas funkcionē atbilstoši vides aizsardzības regulējumam, bet vairāk tas neko praktiski nedara, lai uzlabotu apkārtējo vidi.

Indeksa pašos pirmsākumos pakalpojumu sniedzēji, piemēram, bankas un apdrošināšanas kompānijas, uzskatīja, ka viņu darbā nav nekādas ietekmes uz vidi. Šāgada pozitīvā iezīme – šāda veida uzņēmumi ir sapratuši, ka viņu uzņēmējdarbība vidi ietekmē. Viņi ir iedziļinājušies šajos jautājumos, lūguši ekspertu konsultācijas un cenšas ļoti nopietni pievērsties vides jautājumiem, jo uzskata, ka tas ir viens no konkurētspējas aspektiem. Tomēr vēl joprojām ir ļoti maz zaļo publisko iepirkumu, kuros integrēti vides nosacījumi. Tāpat vēl neliels skaits uzņēmumu nodarbojas ar piegāžu analīzi – kā sadarbības partneri ražo produktus, un kas ar tiem notiek pēc izlietošanas.

Nākamgad  no uzņēmumiem gribētu sagaidīt labāku iekšējo komunikāciju un skaidrāku izpratni par vides jautājumiem. Papīra un izlietoto bateriju nodošana otrreizējai pārstrādei ir pats vienkāršākais veids, kā mazināt kaitīgo ietekmi uz vidi. Tomēr patlaban trūkst radošuma, tāpēc uzņēmumiem jāstāsta par saviem veiksmīgajiem un inovatīvajiem piemēriem, jo tas rosina aizdomāties arī pārējos. Protams, ir jautājums, vai uzņēmums ir gatavs investēt vides uzlabošanā, jo šie ieguldījumi neatmaksāsies uzreiz, taču tas ir jautājums par gribu. Galvenais – neskatīt sevi atrauti no globālajām norisēm. Ja ir ausis, acis un veselais saprāts, tad cilvēks spēj sevi sasaistīt ar uzņēmumu un saskatīt tā ietekmi uz vidi visplašākajā izpratnē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu