Skaidrojošā vārdnīca • IR.lv

Skaidrojošā vārdnīca

5

 

Dow Jones Sustainability Indexes ir ilgtspējas mērījumu globālais veterāns, kura datus investori visā pasulē ņem vērā, ceļot īkšķi uz augšu vai liecot uz leju, kad jāpieņem lēmumi par ieguldījumiem. Šie Dow Jones ilgtspējas mērījumi sākti 1999.gadā, un tajos integrēts vērtējums par uzņēmumu pārvaldību, risku menedžmentu, ietekmi uz klimatu, darbaspēka izmantošanas un piegādes ķēdes standartiem. Līdztekus pasaules indeksam tiek veidoti arī reģionu indeksi.

Ilgtspējas jēdziens pirmo reizi tika definēts 1987.gadā ANO izveidotajā Pasaules Vides un attīstības komisijā, kuru mēdz dēvēt par Bruntlanes komisiju – tās vadītājas, bijušās Norvēģijas premjerministres Grū Hārlemas Bruntlanes vārdā. Ilgtspēja apvieno vides un attīstības jēdzienus, uzsverot to saistību – cilvēku darbība ietekmē vidi, tāpēc jāprot saimniekot tālredzīgi, lai vide spētu nodrošināt cilvēku vajadzības vēl paaudzēm ilgi.

3BL jeb Triple bottom line ir organizāciju darbības vērtēšanas metode, kas pirmo reizi formulēta 1981.gadā, bet kopš 2007.gada to pielieto ANO. Šī pieeja integrē ekonomiskos, ekoloģiskos un sociālos faktorus, kā organizāciju darbības mērķi izvirzot ne tikai finansiālus ieguvumus, bet arī atbildīgu attieksmi pret sabiedrību un vidi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu