Mežonīgais kapitālisms turpinās • IR.lv

Mežonīgais kapitālisms turpinās

5
Indriķis Liepa

Eksperta viedoklis

Uzņēmumi tirgus attiecību jomā kļūst atbildīgāki. Domāju, viņi saprot – ilgtspējas indeksa anketa palīdz pašiem iekšēji sakārtoties. Šogad anketu esam papildinājuši ar diviem būtiskiem jautājumiem: kā uzņēmums rūpējas par industrijas attīstību, un vai seko līdzi, kādu kaitējumu uzņēmuma radītais produkts nodara sabiedrībai. Uz šiem jautājumiem uzņēmumi kopumā nav bijuši īsti gatavi atbildēt.

Lielo uzņēmumu rūpes par industrijas attīstību izpaužas pētījumos par tirgu vai tieši par jaunu produktu radīšanu, kā arī strādājot nozares asociācijās un ietekmējot likumdošanu. Savukārt mazajiem uzņēmumiem īsti nav resursu, lai paši domātu par industrijas attīstību, tāpēc viņi vai nu nedara neko, vai piedalās asociāciju darbā. Tomēr jebkurā industrijā darbs pie attīstības norit vairāk kampaņveidīgi, jo uzņēmumi spēj aizmirst konkurenci un vienoties vienīgi tad, kad jārisina kādi būtiski industriju ietekmējoši jautājumi.

Par produkta iespējamo kaitējumu sabiedrībai jautājām, lai saprastu, cik daudz uzņēmumi par to vispār domā. Liela daļa nav domājuši ne tāpēc, ka baidītos no atklātības, bet tāpēc, ka mēs vēl neesam pārdzīvojuši mežonīgā kapitālisma fāzi, kad produkts ātri jāpārdod, lai ātri nopelnītu. Ļoti daudzi norādījuši, ka uzņēmuma piedāvātie pakalpojumi vai preces nenodara nekādu kaitējumu, kas nevarētu būt tiesa. Viena lieta ir alkohols un azartspēles, kam ir tieša ietekme uz sabiedrību, bet par šo jautājumu jādomā plašāk. Man kā advokātam pirmajā brīdī šķiet, ka mani pakalpojumi neko ļaunu nenodara, bet, ja, piemēram, pietiekami neiedziļinoties, es publiski komentēju kādu jautājumu, tad radu nepareizu priekšstatu par konkrēto likuma normu. Ņemot vērā, ka ilgtspējas indeksam ir izglītojoša funkcija, mēs ceram, ka uzņēmumi turpmāk aizdomāsies, cik drošs ir viņu produkts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu