Cietumu priekšnieku Puķīti uz laiku atstādina no amata (papildin.) • IR.lv

Cietumu priekšnieku Puķīti uz laiku atstādina no amata (papildin.)

8
Visvaldis Puķīte. Foto: Ieva Čīka, LETA

Ministram ir bažas par Puķītes spēju kvalitatīvi pārvaldīt ieslodzījuma vietu sistēmu

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) pirmdien uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata pienākumu pildīšanas atstādinājis Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieku ģenerāli Visvaldi Puķīti, informē ministra preses sekretāre Līga Ādamsone.

Ierosinātā disciplinārlieta esot saistīta ar publisko iepirkumu jomu. Sīkāku informāciju par šo disciplinārlietu un Puķītes atstādināšanu Ādamsone solīja sniegt tuvāko stundu laikā.

Pret Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieku ģenerāli Visvaldi Puķīti ierosinātā disciplinārlieta ir par faktiem, kuri vēl nav notikuši, bet kuri, iespējams, varēja notikt tikai 2014.gadā. To pirmdien pastāstīja pats Puķīte. Disciplinārlietas pamatā esot nodomu protokols, kas pērn vasarā ticis noslēgts ar kādu uzņēmumu. No Puķītes teiktā noprotams, ka šis nodomu protokols bijis saistīts ar ieslodzījuma vietu infrastruktūras, tai skaitā Olaines cietuma, attīstības plāniem nākotnē, vēsta LETA.

Puķīte gan apgalvoja, ka IeVP nekādā veidā ar šo uzņēmumu nav sadarbojusies un martā nodomu protokols anulēts. “Reāli mēs neesam nevienu santīmu iztērējuši,” apgalvoja Puķīte. Viņš piebilda, ka šis nodomu protokols esot bijis vajadzīgs Olaines pašvaldībai, turklāt tas jebkurā gadījumā neparedzēja kāda nākotnē izsludināma iepirkumu konkursa “apiešanu” vai ko tamlīdzīgu.

No amata atstādinātais IeVP priekšnieks atgādināja, ka IeVP nākotnē plāno ieslodzījuma vietu būvniecības iepirkumus, jo ar to nodarbojas Tieslietu ministrija.

Puķīte atturējās konkretizēt, ko tieši paredzējis pērn noslēgtais un šogad anulētais nodomu protokols, taču viņš uzsvēra, ka savā rīcībā nekādus pārkāpumus nesaskata.

No amata atstādinātais IeVP priekšnieks atzīmēja, ka šīs disciplinārlietas sakarā atmiņā tiekot atsaukti arī viņa iepriekšējie pārkāpumi saistībā ar finanšu līdzekļu izlietojumu un nepilnībām grāmatvedībā, taču par to Puķīte savulaik jau ticis sodīts, un divreiz sodīt par vienu un to pašu pārkāpumu nedrīkstot.

Uz jautājumu, ar ko nodarbosies, kamēr nedrīkstēs iet uz darbu, Puķīte atbildēja, ka pļaus zāli un lasīs grāmatas.

Pēdējo gadu laikā Valsts kontrole, kā arī Tieslietu ministrija IeVP vairākkārt ir konstatējusi būtiskus trūkumus: iestādes vadītāja neatbilstošu rīcību ar finanšu līdzekļiem un amatpersonai noteikto pilnvaru izmantošanu, informē Ādamsone.

Arī šajā gadījumā esot konstatēti fakti, kas varētu liecināt, ka IeVP priekšnieks Puķīte, iespējams, ilgstoši nav novērsis iestādē pastāvošās problēmas publisko iepirkumu un arī citās jomās. Brīdī, kad valdība ir jau atbalstījusi ieslodzījuma vietu infrastruktūras modernizācijas koncepciju un piešķīrusi budžeta līdzekļus jauna cietuma celtniecības projekta sākšanai Olainē, nepieciešams nodrošināt, ka visi piešķirtie finanšu līdzekļi tiek izmantoti lietderīgi. Tādēļ tieslietu ministrs uzdevis pārbaudīt, vai konstatētie pārkāpumi neradīs būtiskus šķēršļus plānotā projekta īstenošanā.

Konstatētie fakti rada bažas par Puķītes kā Tieslietu ministrijas padotības iestādes vadītāja spēju kvalitatīvi pārvaldīt ieslodzījuma vietu sistēmu, vēsta ministra palīdze. Ņemot to vērā, ministrs pieņēmis lēmumu līdz lietas apstākļu noskaidrošanas beigām uzticēt cietumu sistēmas vadītāja pienākumus Sergejam Čepjolkinam, bet Puķīti uz disciplinārlietas laiku atstādināt no amata pienākumu pildīšanas. Čepjolkins līdz šim ir pildījis IeVP priekšnieka vietnieka pienākumus.

2011.gadā par IeVP priekšnieka rīcību jau bija ierosināta disciplinārlieta un ar Tieslietu ministrijas 2011.gada 21.novembra lēmumu Puķītem tika piemērots disciplinārsods – amatalgas samazinājums uz sešiem mēnešiem.

Puķīte par Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieku tika iecelts 2007.gadā.

(papildināta ar Puķītes viedokli)

Komentāri (8)

janazakovica 27.05.2013. 16.58

labs uzraksts uz kappa pieminekla…seit dus cietumnieku prieksnieks

+1
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 27.05.2013. 13.51

super_e-y-e
Lai padumjās miļicijas vēsturē lielākā “žopoļiza” Griguļa mīlulis atkal netraucētu demokrātisku vēlēšanu norisi, ministrs to mūdzi atstādina.

+1
0
Atbildēt

0

dagnija 27.05.2013. 12.50

Ja negribam, lai atkal pārmestu par naudas izšķērdēšanu, būvējot jaunus cietumus, pareizi būtu iecelt par IeVP priekšnieku ajaunu cilvēku, kuram nav bijuši plāni celt jaunus cietumus un nevarēja iepriek;s vienoties par finansēm.
Puķīte ir sasniedzis izdienas pensijas vecumu un pareizi būtu ieteikt Visvaldim doties pensijā.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu