Apsūdzētais KNAB izmeklētājs: "Latvenergo" materiālus paņēmu no kolēģes galda • IR.lv

Apsūdzētais KNAB izmeklētājs: “Latvenergo” materiālus paņēmu no kolēģes galda

31
Apsūdzētais bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētājs Ruslans Balakleiskis pirms Centra rajona tiesas sēdes. Foto: Ieva Čīka, LETA

Bijušajam KNAB izmeklētājam apsūdzība uzrādīta par atsevišķu “Latvenergo” krimināllietas materiālu zādzību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu

A/s “Latvenergo” amatpersonu kukuļošanas lietas materiālu nopludināšanā apsūdzētais bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs Ruslans Balakleiskis kompaktdiskus ar kriminālprocesā noklausīto sarunu ierakstiem paņēmis no savas nesen darbā pieņemtās kolēģes galda, nokopējis to saturu un nolicis atpakaļ.

Tas izriet no Balakleiskim celtās apsūdzības, kuru pirmdien atklātā tiesas sēdē nolasīja prokurors, kā arī no atsevišķu nopratināto liecinieku liecībām. Tikmēr neatbildēts ir jautājums, kā audio failu kopijas nonāca līdz portālam “Pietiek.com”. Apsūdzībā, kuru tiesā lasīja prokurors, nebija minēts personas vārds, kuram Balakleiskis nodevis ierakstus, ziņo LETA.

Pats Balakleiskis tiesā nenoliedza savas faktiskās darbības, kādas tās izklāstītas apsūdzībā, taču viņš teica, ka tās nav kvalificējamas kā noziedzīgs nodarījums. “Es savu vainu neatzīstu, jo uzskatu, ka manas darbības atbilst disciplinārpārkāpuma pazīmēm, nevis kriminālnoziegumam,” paužot savu attieksmi pret prokuratūras celto apsūdzību, tiesā sacīja bijušais KNAB izmeklētājs, kurš pagaidām nav noslēdzis vienošanos ar advokātu un aizstāv sevi pats.

Tiesa pirmdien Balakleiska lietā nopratināja lieciniekus, kā arī uzaicinātos speciālistus un pasludināja pārtraukumu, taču vēlāk iztiesāšanu plānots turpināt.

Bijušais KNAB izmeklētājs apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 307.panta par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem un pēc KL 318.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Kopš šā gada 1.aprīļa gan KL 307.pantā, gan KL 318.panta 1.daļā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trīs gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana (uz laiku no 15 dienām līdz trim mēnešiem), vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga iepriekš informēja, ka bijušajam KNAB izmeklētājam apsūdzība uzrādīta par atsevišķu “Latvenergo” krimināllietas materiālu zādzību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Materiāli trešajām personām nodoti CD matricas veidā, taču izmeklēšanas interesēs netiek atklāts, kas ir šīs trešās personas.

Izmeklēšanā nav iegūti pierādījumi, ka Balakleiskis savas darbības veicis mantkārīgā nolūkā.

Portāls “Pietiek.com” pērn pavasarī publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, biznesa konsultantu Andreju Livanoviču, franču enerģētikas koncerna “Alstom Power” pārstāvi un bijušajām “Latvenergo” amatpersonām – prezidentu Kārli Miķelsonu un viceprezidentu Aigaru Meļko. Sarunas esot ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot “Latvenergo” amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

Pēc audioierakstu sarunu failu “Latvenergo” amatpersonu krimināllietā publiskošanas KNAB nekavējoties sāka dienesta pārbaudi, kurā noskaidrojās, kurš varētu būt vainojams materiālu nopludināšanā. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Panorāma” Balakleiskis iepriekš apstiprināja, ka informāciju nopludinājis tieši viņš, lai pievērstu uzmanību šīs lietas izmeklēšanas problēmām.

 

Komentāri (31)

marchaeva 27.05.2013. 14.36

nu tā kā pietiek.com politiskās simpātijas nu ir teju pilnībā skaidras, tad jau arī daudz maz kļūst skadrs viņu infas piegādātāju politiskās simpātijas.

+1
-1
Atbildēt

0

Kârlis Kleins 27.05.2013. 13.58

Un kas tagad medijiem turpina pludināt infu? Aizvien tā pati vietniece? ;)

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu