Aldermane „noairē” prasību izvērtēt skolēnu iesaisti Krievijas militārā nometnē • IR.lv

Aldermane „noairē” prasību izvērtēt skolēnu iesaisti Krievijas militārā nometnē

45
Rīgas domes deputāte Eiženija Aldermane (GKR). Foto: Ieva Čīka, LETA

Rīgas deputāti nespēj vienoties, vai un kā reaģēt uz skolēnu dalību Krievijas militārajā nometnē “Sojuz 2012”

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti ceturtdien pēc ilgām diskusijām tā arī nespēja vienoties par to, vai un kā pašvaldībai vajadzētu reaģēt uz Rīgas 34.vidusskolas skolēnu piedalīšanos Krievijas militārajā nometnē “Sojuz 2012”, kas notika pagājušajā gadā, ziņo LETA.

Partijas “Vienotība” Rīgas domes deputāti uzskata, ka pašvaldība šajā gadījumā nevar palikt vienaldzīga un tai noteikti jāpauž viedoklis. Deputāts Elmārs Vēbers (Vienotība) norādīja – ja ap šo laiku notiek atkārtota vervēšana līdzīgām nometnēm, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadībai vajadzētu nosūtīt skolām skaidrojumu, ka tas nav pieņemami. Deputāte Baiba Brigmane (Vienotība) pauda nosodījumu, ka šajā sasaukumā Rīgas domē ne reizi nav skatīts jautājums par skolēnu patriotisko audzināšanu.

Kā atbildi satrauktajiem kolēģiem opozīcijā komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR) nolasīja Rīgas 34.vidusskolas direktores Nataļjas Rogaļevas vēstuli komitejai, kurā skolas direktore pauž stingru nostāju un norobežojas no skolēnu ārpusskolas aktivitātēm, norādot, ka ne skola, ne citi skolēni, izņemot iesaistītos, par šo nometni neko neesot zinājuši.

Runājot par Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) atbalstu pasākumam, Aldermane norādīja, ka bukletus, pildspalvas un grāmatzīmes birojs var piešķirt jebkuram, kurš gatavs izplatīt informāciju par Rīgu aiz robežām. Turklāt RTAB valdes loceklis Maksims Tolstojs (SC) esot norādījis, ka vēstulē, kurā lūgts RTAB atbalsts, minēts, ka nometnes mērķis esot ne tikai militāri taktiskās spēles, bet arī patriotiska un veselīga dzīvesveida popularizēšana, apaļais galds par draudzības, sadarbības un vēstures jautājumiem un citas aktivitātes. Tolstojs pats kā komitejas deputāts arī bija ieradies uz komitejas sēdi, taču neuzskatīja par vajadzīgu iesaistīties šajā diskusijā.

“Es kā komitejas vadītāja vēlētos atvainoties visiem Rīgas skolu skolotājiem un izglītības iestāžu vadītājiem, ka viņi tiek apvainoti, ka nestrādā ar patriotisko audzināšanu. Skolas ar to strādā gan ikdienas nodarbībās, gan svinīgajos pasākumos,” atbildot uz pārmetumiem par patriotiskās audzināšanas trūkumu Rīgas skolās, piebilda Aldermane. Viņa pauda nožēlu, ka pašvaldības deputāti nezina, cik no pašvaldības rezerves finansējuma piešķirts dažādiem projektiem, kas saistīti ar patriotisko audzināšanu, un ka deputāti nezina, kāda ir Rīgas domes sadarbība ar Aizsardzības ministriju un Jaunsardzi.

Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis pastāstīja, ka pērn departaments noslēdzis līgumu ar Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra vadītāju Druvi Kleinu, kas paredz Jaunsardzes sadarbību ar vismaz 11 izglītības iestādēm. Tāpat sadarbības līgums paredz, ka skolas nodrošina telpas Jaunsardzes organizētajām nodarbībām un mācību līdzekļu izvietošanai. Vienlaikus Helmanis norādīja, ka izglītības iestādes un Jaunsardzes centra sadarbība ir ļoti sena – kad valstī sākās krīze un Aizsardzības ministrija vairs nevarēja dotēt Jaunsardzes sadarbību ar skolām, Rīgas dome no interešu izglītības budžeta maksājusi algu cilvēkiem, kas vadījuši nodarbības.

Domnieks Jānis Mārtiņš Zandbergs (Vienotība) tomēr palika pie sava, ka Rīgas domei ir jāpauž viedoklis un skaidri jānorāda, ka pašvaldība neatbalsta jauniešu piedalīšanos militāra veida nometnēs ārvalstīs, un aicina vecākus uz tamlīdzīgām nometnēm nesūtīt, uz ko domnieks Jānis Šmits (GKR) atbildēja, ka tādā veidā deputāti acīmredzot vēlas ierobežot cilvēku tiesības brīvi pārvietoties.

Vēbers atkārtoti aicināja izplatīt skolu direktoriem un bērnu vecākiem aicinājumu atturēties no tā, ka bērni piedalās militāra rakstura nometnēs, ko organizē Krievija, uz ko Aldermane aizkaitināta norādīja: “Kāds pamats mums ir turēt aizdomās skolu direktorus, ka viņi ar to nodarbojas? Sāksim kā piecdesmitajos gados ideoloģiski baidīt skolu darbiniekus?”

Aldermane uzsvēra, ka par nometnē notikušo pašvaldībai ir ļoti maz kas zināms – nav konkrēti zināmi ne skolēni, kuri nometnēs piedalījušies, ne skolotāji, kas to atbalstīja.

Brigmane norādīja, ka viņu izbrīna noskaņa pašvaldībā, jo, viņasprāt, tā nav normāla situācija, ka no vienas skolas savācas kolektīvs šāda veida nometnei. “Tie ir simptomi, ka kaut kas kolektīvā pusaudžiem nav kārtībā. Runa ir par skolēnu psihi un to, kā šādas aktivitātes ietekmē viņu tālāko attīstību, tāpēc es ceru, ka Rīgas dome izteiks savu viedokli par situāciju, kas izveidojusies pilsētā kaut vienas skolas ietvaros. Pats fakts, ka kaut kas tāds noticis, ir satraucošs,” sacīja Brigmane.

Aldermane aicināja opozīcijas deputātus informēt arī pārējos par aktivitātēm, kas notikušas nometnē, jo viņai par to informācijas neesot. “Ja jūs to nezināt, kā var izvirzīt apsūdzošu formu? Nezinu, kādas aktivitātes tur bija, tāpēc nevaru paust viedokli,” uzsvēra komitejas priekšsēdētāja.

Deputāts Dainis Turlais gan skandālu par Krievijas militāro nometni “Sojuz 2012”, kas notikusi pirms gada, saista ar vēlēšanu tuvumu. “”Vienotība” uzrok gadu vecu informāciju un sāk celt troksni, bet pēc tam izradās, ka [aizsardzības ministrs] Artis Pabriks to gadu slēpis. Tagad jāspiež uz patriotismu un to, ka Rīga nepietiekami uz to strādā,” secināja Turlais.

Aldermane norādīja, ka viņa pie šī jautājuma būtu gatava atgriezties tikai tad, ja tiktu uzrakstīta vēstule Saeimas neatkarīgajam deputātam Gunāram Rusiņam, aicinot skaidrot, vai nometnē tiešām bija kas vērsts pret Latvijas valsti.

Kā ziņots, “Vienotības” Rīgas domes deputātu satraukumu raisījis “de facto” sižets, kurā svētdien ziņots, ka Rīgas skolēnu dalību militāri ideoloģiskajā nometnē “Sojuz 2012” Krievijā atbalstījis arī Rīgas pašvaldības nodibinājums RTAB. Par skolēnu dalību šajā nometnē ziņoja arī Drošības policija savā ikgadējā pārskatā, un jauniešu dalība militarizētajās nometnēs raksturota kā valsti apdraudošs fakts.

“Vienotība” uzskata, ka jāpārtrauc Rīgas skolēnu vervēšana uz šādām nometnēm, jo tajās nepārprotami tiek paustas Latvijai nelojālas un bīstamas idejas. “Nav pieļaujams, ka Rīgas skolēni tiek ideoloģiski ietekmēti, nometnēs padziļināti apgūst Krievijas vēsturi un politiku, kā arī saņem apmācību politiskajās tehnoloģijās, sabiedriskajās attiecībās un militārajās nodarbēs. Tas ir pretrunā ar valstī noteikto izglītības saturu,” teikts partijas izplatītajā paziņojumā.

“Vienotība” arī ierosināja nekavējoties uzsākt Rīgas domes sadarbību ar tās biedra Arta Pabrika vadīto Aizsardzības ministriju Latvijas Jaunsardzes kustības attīstīšanai Rīgas skolās.

 

Komentāri (45)

dro 24.05.2013. 09.10

Kauns un negods latviešiem audzināt savu jauno paaudzi patriotiskā garā, pietiek “rakņāties vēstures mēslainē”. Tas nav nav nekas cits kā fašisms vai šovinisms. Lūk, lielkrievu šovisms tas gan ir patriotisms:):):)

+30
-1
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 24.05.2013. 08.36

Šie sovaku pakalpiņi ir tūkstošreiz sliktāki par tādiem kā ušaks un urbis. Nevis Gods kalpot Rīgai, bet Gods Kalpot Krieviem, sauciet lietas īstajos vārdos!!!

+27
-1
Atbildēt

5

    dace_roze_lmt_lv > Elīna Barkovska 24.05.2013. 08.59

    Bet latvieši tādi paši krievi vien ir,

    tātad kalpojot krieviem, jūs kalpojat sevīm pašiem.

    0
    -14
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > Elīna Barkovska 24.05.2013. 09.35

    Mēs jau zinām, ka jūs esat nacisti.

    Bet Ušakovs uzvarēs.

    Tātad jūs esat mazākumā.

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Elīna Barkovska 24.05.2013. 11.18

    lno
    “Aldermane un co nometuši maskas”

    Kādas maskas?
    Vai Aldermanei dalot Latvijas pilsonību zemākiem organismiem pa kreisi, pa labi, vai Trulajam iestājoties cilvēkēdāju, pederastu, marodieru un civiliedzīvotāju masu slepkavu armijā, varbūt Amerikam, kad tas pievienojās zemiskajai cilvēknīdēju, komuņagu varzai?
    Nekādas maskas, tie ienaidnieki bija atklājuši viepļus, visā savā atbaidošā krāšņumā.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > Elīna Barkovska 24.05.2013. 12.50

    Vispār jau jāpiekrīt lno, ka šie visiem redzamie kremļa un naudas pakalpiņi ir stipri mazāk bīstami par tiem, kas slēpjas latvisko partiju rindās un izliekas.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Elīna Barkovska 24.05.2013. 11.10

    Bronks. Ušakovam nav ko pārmest – viņš ir Putina cilvēks un pilda savu pienākumu – jo sliktāk Latvijai, jo lielākas cerības Maskavai. Aldermane un co nometuši maskas, bet daudz vairāk to, kuri, slēpjoties zem demokrātijas un cilvēktiesību saukļiem, kalpo Latvijas ienaidniekiem ne mazāk centīgi /nezinu aiz aprēkina vai aprobežotības/, un tos, kuri sauc lietas īstajos vārdos, nolamā par radikāļiem, ekstrēmistiem un fašistiem…

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

Ojārs 24.05.2013. 08.47

Bet: Viņai labi samaksāts par “naturalizāciju” savulaik.
——————————
Kas šo puskrievu komunistu plintnieci vispār iecēla šajā amatā? Vai tik ne liberālais Latvijas ceļš?

+23
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu