Prezidents izsludina grozījumus Pilsonības likumā • IR.lv

Prezidents izsludina grozījumus Pilsonības likumā

30
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Ieva Čīka, LETA

Aicina parlamentu arī turpmāk veltīt uzmanību dubultpilsonības pieļaušanas jautājumiem

Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien izsludinājis grozījumus Pilsonības likumā, liecina publikācija oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Vienlaikus prezidents šonedēļ nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (Vienotība), norādot, ka dubultpilsonības pieļaujamības aspekti un nosacījumi ir jautājums, kas būs aktuāls pastāvīgi.

“Tādēļ likumdevējam arī turpmāk jāvelta uzmanība un jāturpina darbs Latvijas pilsoņu kopuma saglabāšanai, atbilstoši likuma mērķim sekojot līdzi procesiem sabiedrībā, tās vērtībām un aktualitātēm, identificējot nepieciešamās izmaiņas un veicot korekcijas tiesiskajā regulējumā, kas saistīts ar dubultpilsonību,” teikts Saeimas priekšsēdētājai adresētajā vēstulē.

Bērziņš norāda, ka saņēmis lūgumus neizsludināt 9.maijā Saeimā pieņemtos grozījumus un nodot tos otrreizējai caurlūkošanai. Par pamatu šiem lūgumiem bija argumenti, ka grozījumos ietvertais dubultpilsonības regulējums diskriminējoši paredz iespēju saglabāt Latvijas pilsonību tikai tam pilsonim, kurš ieguvis citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts pilsonību, citas Ziemeļatlantijas organizācijas dalībvalsts pilsonību, Austrālijas, Brazīlijas vai Jaunzēlandes pilsonību, kā arī tādas valsts pilsonību, ar kuru Latvija noslēgusi līgumu par dubultpilsonības atzīšanu.

Prezidents norāda, ka pieņemtie grozījumi vērtējami kā likumdevēja politiska izšķiršanās par to, kurām personām un kādos gadījumos dubultpilsonība ir pieļaujama. “Uzskatu, ka Saeimas 2013.gada 9.maijā pieņemtie grozījumi Pilsonības likumā ir ievērojams solis uz priekšu, lai nostiprinātu Latvijas pilsoņu kopumu un paplašinātu valsts tiesiskās saiknes ar tai piederīgajiem – ilgi gaidītās un pašlaik veiktās izmaiņas piemēro pilsonības regulējumu mūsdienu pasaules pārmaiņām, ieskaitot Latvijas pievienošanos Eiropas Savienības un Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu saimei.”

Vienlaikus prezidents aicina parlamentu arī turpmāk veltīt uzmanību dubultpilsonības pieļaušanas jautājumiem, jo tie būs aktuāli pastāvīgi, ziņo LETA.

Saeima 9.maijā pēc vairāku stundu debatēm pieņēma Pilsonības likuma grozījumus, kas sakārto arī dubultās pilsonības jautājumu. Par grozījumu pieņemšanu balsoja lielākā daļa koalīcijas deputātu un daļa Zaļo un zemnieku savienības deputātu. Pret balsoja vairums apvienības “Saskaņas centrs” (SC) deputātu.

 

Komentāri (30)

Edmunds Zālīte 24.05.2013. 09.25

tagad piektā kolonna varēs turpināt čakarēt mūs arī pēc tam, kad būs saņēmusies naturalizēties, lai uzreiz emigrētu uz kādu no ES valstīm un vēlāk ieguvusi tur pilsonību.

+2
0
Atbildēt

0

intars_busulis 23.05.2013. 21.04

Tad ko tur pieņēma īsti? Pupblicējat tak to grozījumu ar.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu