Tomass Marnics, 200 dienas gadā kajakā • IR.lv

Tomass Marnics, 200 dienas gadā kajakā

5
Tomass upē Kalifornijā.
Ieva Alberte

 

Pirms pieciem gadiem Tomass (30) ar draugiem nobrauca pa sešām Krievijas upēm. Nofilmēto aizsūtīja laivotāju festivāla Vācijā organizatoriem un saņēma uzaicinājumu ierasties. Tomasa filmu redzēja Adidas pārstāvji un pēc pusgada viņu aicināja uz sarunu. «Tobrīd nezināju, ka viņi atbalsta kajakošanu. Man arī nebija naudas, lai brauktu uz Vāciju. To arī pateicu,» atceras Tomass. Adidas cilvēki ieteikuši aizņemties, pēc tam aviobiļeti atmaksāšot. Viņiem vajadzēja kādu, kurš māk krievu valodu, labi brauc un spēj organizēt nobraucienu ekspedīcijas Krievijā. Mērķis – uzfilmēto materiālu piedāvāt televīzijām. Kādu dienu Tomass sevi ieraudzījis kajakojam ekrānos Minhenes metro. «Adidas speciāli kajakošanai neražo neko. Man tērpus pasūta. Tā ir vienkārši produkcijas reklāma.» Viena ekspedīcija un filmas radīšana, izplatīšana kopumā izmaksā ap 100 000 eiro. Salīdzinājumam – par reklāmu izvietošanu TV visā pasaulē Adidas būtu jātērē ap 10 miljoniem. 

Vispirms Tomass noorganizēja braucienu pa Sajānu upēm netālu no Baikāla. Pēc tam – pa Altaja upēm Sibīrijā. Gadā reizi katram no Adidas Sickline komandas 14 kajakistiem jāiesniedz brauciena piedāvājums. Tomass šogad gribēja braukt uz Ķīnu, taču tika pieprasīta drošības nauda viena miljona eiro apmērā. Tas tāpēc, ka no kādas sešu krievu laivotāju grupas dzīvi palikuši divi un Ķīna iztērējusi milzu līdzekļus viņu meklēšanā.

Dzīvībai bīstams brīdis Tomasam bijis 2009.gadā Alpos. Brauca pa zināmu upi, lēca no ūdenskrituma un nokļuva alā zem ūdens. «Tā bija kā apgāzta krūze – ūdens līdz krūtīm. Izrāpos no laivas un mēģināju izstumt, taču tajā bija ap trīssimt litru ūdens.» Laivu pirmo viņš stūma, lai saprastu, kur pēc tam pašam nirt, kur varēs tikt ārā. Laivu izdevās izstumt pēc sestā piegājiena.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu