Spīguļi acīs • IR.lv

Spīguļi acīs

5
Džeja Getsbija lomā Leonardo di Kaprio, viņa mīļotās Dēzijas lomā Kerija Maligana.

Lielais Getsbijs kinorežisora Beza Lurmena rokās pārtop neprātīgā karnevālā, kurā Ficdžeralda vērienam un izsmalcinātībai nav vietas

Bezs Lurmens prot sarīkot īstu ballīti. Viņa jaunā filma Lielais Getsbijs slīd pāri Frānsisa Skota Ficdžeralda slavenajam romānam, turoties virspusē un necenšoties ienirt dziļumā. Skatītāju ieskauj 20.gadu – džeza laikmeta – reibinošā trauksme: glamūrs, dekadence, izspīlēta greznība un pārmērības, laiski dīkdieņi, jautrība līdz nemaņai, bezrūpības ilūzija. Ak, šis pagrimuma apburošais vilinājums un izmisīgu jūtu mutulis, cik tas ir salds…! Šampanieša straumē līgani slīdot no vienas orģijas uz nākamo, mums nezināmu cilvēku pūlis jūk prātā, virpuļojot neprātīgā ritmā un radot iespaidu par viendabīgu, bezpersonisku masu, kuras patiesos vaibstus pilnībā aizsedz krāsaini mirdzošu konfeti klājiens.

Šajā spīguļu, salūta, džeza un prātam neaptveramu tērpu plejādē ir grūti pamanāms nākotnes pareģojums un diagnoze, ko sabiedrībai noteicis rakstnieks – sapņainā romantiķa, trijos gados fantastisku bagātību sapelnījušā «jaunā amerikāņa» Džeja Getsbija cilvēcīgo ideālu sabrukums, ciešot sakāvi «vecās» un «jaunās» naudas cīņā. Ficdžeralds tolaik rakstīja: cilvēces eksistence tuvojās lūzuma posmam, gaiss bija nokaitēts līdz beidzamajam, un nemiers tuvojās histērijai. Taču Lurmanu tas neinteresē, viņš ir atgriezies desmit gadus vecā pagātnē pie savas Mulenrūžas. No traģēdijas, kas parāda amerikāņu sapņa cerību un ideālu sabrukumu, Lurmens ir paņēmis tikai vienu sižetisko līniju – mīlas stāstu, kas izvirzīts visu filmas notikumu priekšplānā.

Lurmena filma nespēj mēroties spēkiem ar romāna grandiozumu. Režisors ir radījis tikai zaigojošu bezrūpības ilūziju, upurējot pašus vērtīgākos un būtiskākos romāna elementus. Tā ir zaudēts Ficdžeralda metaforiskums, noslēpumainība un vienlaikus gaišredzība, bet vietā Lurmens piedāvā nodrāztas klišejas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu