Kam Latvijā iet vissmagāk? • IR.lv

Kam Latvijā iet vissmagāk?

4
Pauls Raudseps

Pasaules Bankas pētījums atklāj ļoti neefektīvu sistēmu nabadzības un bezdarba samazināšanai 

Pēc Labklājības ministrijas pasūtījuma Pasaules Banka veikusi apjomīgu pētījumu par Latvijas sociālo sistēmu ar nosaukumu Latvija: kurš ir bezdarbnieks, ekonomiski neaktīvais un trūcīgais? Iespējamās pēckrīzes politikas vērtējums. Galvenie rezultāti tika prezentēti 15.maijā, drīz būs pieejams arī viss pētījums. Žurnālam Ir bija iespēja tajā ieskatīties pirms galējās versijas publiskošanas un iepazīstināt lasītājus ar svarīgākajiem konstatējumiem un secinājumiem.

Pētījumā izvērsti vērtēti vairāki strīdīgi jautājumi – garantētais minimālais ienākums, kuru valdība no šāgada 1.janvāra samazināja un nodeva pilnībā pašvaldībām; aktīvā darbaspēka politika, tajā skaitā slavenā «simtlatnieku» programma; Dombrovska valdības pagājušajā gadā pieņemtās izmaiņas nodokļu politikā; sociālās politikas attīstība pirms krīzes un tās laikā.

Rezultāti kopumā nav glaimojoši. Lai gan pētījuma autori norāda, ka «pretstatā dažām citām valstīm ar apjomīgām taupības programmām Latvijā sociālais drošības tīkls krīzes laikā kļuva lielāks», izdevumi sociālajiem mērķiem Latvijā vēl aizvien ir starp zemākajiem Eiropas Savienībā. Gan pirms, gan arī pēc krīzes pieņemtie lēmumi par nodokļiem un pabalstiem nevis mazina, bet palielina nevienlīdzību. Vēl daudz ir jādara, lai lielo bezdarbnieku un nestrādājošo skaitu iesaistītu darba tirgū.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu