Iesniedz atlūgumu par tērpu piešķiršanu skolēniem Krievijas militārajai nometnei (papild.) • IR.lv

Iesniedz atlūgumu par tērpu piešķiršanu skolēniem Krievijas militārajai nometnei (papild.)

74
Foto: Ieva Čīka, LETA

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra vadītājs Kleins atkāpsies no amata

Saistībā ar kamuflāžas tērpu piešķiršanu skolēniem, kuri pagājušajā gadā piedalījās militārajā nometnē Krievijā, Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra vadītājs Druvis Kleins nolēmis aizsardzības ministram Artim Pabrikam (Vienotība) iesniegt atlūgumu.

Kleins esot vienpersoniski pieņēmis lēmumu par kamuflāžas tērpu un mugursomu piešķiršanu jauniešiem, kuri pagājušajā gadā piedalījās militārajā nometnē Krievijā, ziņo LETA.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks šonedēļ izlems, vai pieņemt Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra vadītāja Druva Kleina atlūgumu, taču formastērpu skandālā viņš saskata arī Saeimas opozīcijā esošās apvienības “Saskaņas centrs” pirkstu.

Pabriks trešdien pēcpusdienā teica, ka Kleins viņam trešdien iesniedzis pilna apmēra informāciju par kamuflāžas tērpu piešķiršanu, taču ministram vajag ar viņu vēlreiz aprunāties un tad šīs nedēļas laikā izlemt, vai pieņemt atlūgumu. Pabriks nav zinājis, ka formas tiks izmantotas šāda rakstura nometnē Krievijā, taču norāda, ka jebkurš lēmums par ministrijas atbalstu jāpieņem ministrijas Sabiedrisko attiecību padomē. “Ja kāda nevalstiskā organizācija vēršas pie mums ar palīdzības lūgumu, tad ir Sabiedrisko attiecību padome, kurā mēs pieņemam lēmumu,” sacīja ministrs.

Par formu piešķiršanu no aizsardzības nozares krājumiem ministrs uzzinājis šonedēļ, kad par to publiski sācis runāt apvienības “Saskaņas centrs” pārstāvis un Rīgas mērs Nils Ušakovs. “Ja mēs būtu zinājuši agrāk, tad citādāk būtu reaģējuši. Tagad, pirmkārt, opozīcijai ir sanācis veiksmīgi novērst uzmanību no primārām lietām uz sekundārām. Ja mēs šeit runājam par Krievijas maigo varu un par Krievijas sadarbību ar politiskajiem spēkiem Latvijā, mēs esam nonākuši līdz debatēm par to, kādas bikses uzvilka šie cilvēki. Es domāju, ka tā ir sekundāra lieta. Otrkārt, ņemot vērā, cik veiksmīgi šī preses kampaņa tika veidota par to, no kurienes šie tērpi nāca, – tas ir ļoti labs pierādījums tam, ka “Saskaņas centram” ir ļoti labi kontakti ar tiem cilvēkiem, kas to organizēja,” uzsvēra Pabriks.

Kleins trešdien pastāstīja, ka pagājušā gada pavasarī pie viņa vērsās labs paziņa – atvaļinātais virsnieks un bijušais kolēģis Saeimas deputāts, Afganistānas kara un citu militāro konfliktu veterānu asociācijas priekšsēdētājs Gunārs Rusiņš – un lūdza atbalstu jauniešu dalībai militārajās sacensībās. Uz šīs informācijas pamata Kleins pieņēma lēmumu par norakstītu formastērpu nodošanu šīs pasākuma organizatoriem.

Kleins, neko nezinādams par nometnes ideoloģisko raksturu, piešķīris jauniešiem apmēram desmit lietotus kamuflāžas formas tērpus un tikpat mugursomas. Tiem nav bijis nekādu atšķirības zīmotņu.

“Bet man jāatzīst, ka esmu ticis maldināts un man nebija informācijas par šī jauniešu pasākuma patieso formātu. Nebija informācijas par mērķiem un uzdevumiem šajā pasākumā. Lēmuma pieņemšanas brīdī man personīgi neradās ne mazākās šaubas par šī pasākuma organizēšanā iesaistīto personu nodomiem un lojalitāti. Kā atvaļināts virsnieks un Latvijai lojāls pilsonis nekad nebūtu atbalstījis jebkādu Latvijas formastērpu vai citu materiāltehnisko līdzekļu izmantošanu nometnēs, kurās tiek propagandēta Padomju Savienība vai svešas valsts armijai draudzīga ideoloģija,” norādīja Kleins.

Lai neradītu pār notikušo šaubu ēnu, Kleins šodien Pabrikam iesniegšot atlūgumu. Pagaidām nav zināms, vai ministrs atlūgumu pieņems. Kleins izvairījās pēc būtības atbildēt uz jautājumu, kā rīkosies, ja Pabriks viņa atlūgumu nepieņems.

“Šobrīd es uzskatu, ka publiskajā telpā izskanējusī informācija met šaubu ēnu uz aizsardzības nozari kopumā, arī uz Jaunsardzi, tāpēc kā Latvijas armijas virsnieks un centra vadītājs esmu uzņēmies pilnu atbildību par saviem lēmumiem un notikušo, tāpēc esmu gatavs atkāpties no centra vadītāja amata, sākot ar šodienu,” uzsvēra Kleins.

Kā apgalvoja Rusiņš, viņš neko nav zinājis par nometnes ideoloģisko raksturu. Rusiņš arī pauž viedokli, ka grupas vadītājam vajadzēja ar bērniem braukt atpakaļ, tiklīdz bija redzams, ka pasākumā notiek “politiskā smadzeņu skalošana”.

Deputāts skaidroja, ka sākotnēji Afganistānas kara un citu militāro konfliktu veterānu asociācijā, ko vada Rusiņš, vērsās Afganistānas kara veterāns Sergejs Īvāns, kurš lūdzis palīdzēt ar reprezentācijas materiāliem. Tāpat asociācija ar šādu lūgumu vērsās “Live Rīga”. Tāpat jauniešiem neesot bijis vienotas formas, tāpēc Rusiņš vērsās pie Kleina. Deputāts gan sacīja, ka viņš nezināja, vai jauniešiem formas tērpi tika iedoti.

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centrs darbojas kopš 2010.gada un ir aizsardzības ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Galvenās centra funkcijas ir veikt rekrutēšanu, izglītot jaunatni valsts aizsardzības jomā, veicināt jaunatnes pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī nodrošināt sabiedrību ar nepieciešamajiem informācijas resursiem par valsts aizsardzības tematiku. Kā liecina informācija centra mājaslapā, centrs organizē rekrutēšanas pasākumus, lai ieinteresētu Latvijas Republikas pilsoņus kļūt par Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta karavīriem, izdod militāro žurnālu “Tēvijas Sargs”, kā arī gatavo un veido materiālus televīzijas raidījumam “Laiks vīriem?”. Tāpat centrs organizē un nodrošina jauniešu apmācības procesu valsts aizsardzības jomā, izveido un uztur videomateriālu un fotomateriālu datubāzi valsts aizsardzības jomā.

Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” pagājušajā svētdienā ziņoja, ka Rīgas skolēnu dalību militāri ideoloģiskajā nometnē “Sojuz 2012” Krievijā atbalstījis arī Rīgas pašvaldības nodibinājums “Rīgas Tūrisma attīstības birojs” (RTAB). Par skolēnu dalību šajā nometnē ziņoja arī Drošības policija savā ikgadējā pārskatā, un jauniešu dalība militarizētajās nometnēs raksturota kā valsti apdraudošs fakts. “de facto” arī norādījis, ka “Live Rīga” jauniešu grupu no Latvijas atbalstījis ar informatīvajiem materiāliem par Rīgu un suvenīriem ar Rīgas simboliku.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pirmdien pastāstīja, ka uz RTAB atnākuši skolēni ar vēstuli no Saeimas deputāta, Latvijā dzīvojošo Afganistānas kara un citu militāro konfliktu veterānu asociācijas priekšsēdētāja Rusiņa, kurā deputāts aicinājis RTAB sniegt skolēniem atbalstu. “Slavenais atbalsts” skolēniem, kas devušies uz militāro nometni, izpaudies kā 30 pildspalvas “sieviešu” (rozā) krāsā, 30 bukleti par Rīgu krievu valodā, kā arī 30 laminētas grāmatzīmes ar Rīgas skatiem, kuras Ušakovs demonstrēja preses brīfingā.

Rīgas mērs pauda izbrīnu, ka nevienu neinteresējot fakts, ka šo skolēnu uniformas darinātas par Pabrika vadītās Aizsardzības ministrijas finansējumu. Ņemot vērā šos faktus, RTAB plāno vērsties pie Latvijas Televīzijas vadības, mudinot izvērtēt sižetu.

Pabriks jau maija sākumā atzina, ka pagājušā gada vasarā militāra rakstura nometnēs Krievijā viesojušās vairākas Latvijas jauniešu grupas un viņš šādu situāciju vērtē kā valsts drošību apdraudošu.

Drošības policija (DP) nesen kā publiskotajā savas darbības pārskatā atklājusi, ka jauniešiem no Latvijas tiek apmaksāta dalība militāra rakstura nometnēs Krievijā un to programmās tiek iekļauti Krievijas armijas paraugdemonstrējumi un ideoloģiska satura lekcijas, kas atstāj uz jauniešiem psiholoģisku ietekmi.

Aizsardzības ministrija (AM) vakar noliedza Ušakova apgalvojumu, ka ministrija atbalstījusi uniformu darināšanu jauniešiem, kuri pērn viesojušies militāri ideoloģiskajā nometnē “Sojuz 2012” Krievijā. Kā skaidroja ministra preses sekretāre Inga Saleniece, ne Pabriks, ne ministrija nav atbalstījusi šādas nometnes rīkošanu un uniformu darināšanu. Turklāt Aizsardzības ministrija bija tā, kas Drošības policijai sniedza informāciju par šādu nometņu organizēšanu un Latvijas jauniešu dalību tajās.

(papildināta ar aizsardzības ministra Pabrika viedokli)

Komentāri (74)

Sanšains 22.05.2013. 11.59

Tas man atgādina Holšteina atkāpšanos no TV vadītāja amata – tad, kad savulaik draudēja atklāties patiesība, ka tieši NEPLP vadītājs Kļockins bija pavēlējis Holšteinam nedemonstrēt filmu par Putinu.

Toreiz Holšteins kā īsts “goda vīrs” uzņēmās “atbildību” un atkāpās, pasaudzējot Kļockinu, kurš savā amatā varēja palikt vēl ilgi.

Vispirms atbrīvosim Rīgu no ušakoviem, bet pēc tam – Latvijas politiku no glumajiem un konjunktūriskajiem pabrikiem un rusiņiem!:)

+20
-3
Atbildēt

4

    Ojārs > Sanšains 22.05.2013. 22.20

    Toreiz Holšteins kā īsts “goda vīrs” uzņēmās “atbildību”
    —————————
    Es domāju, ka godavīrs bez pēdiņām…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Sanšains 22.05.2013. 12.36

    Kā gan varētu nepiekrist?!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Sanšains 22.05.2013. 13.29

    Kā gan lai nepiekrīt, ja vēstulei ir pievienots pasakumu plāns uz 8 lapām, kur melns uz balta ir redzami visi tie pasakumi, par kuriem sabiedrību informēja Drošības Policija un raidījums DE FAKTO.

    +17
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 22.05.2013. 12.08

    Rusiņa parakstīta vēstule, kurā “Rīgas tūrisma attīstības birojs” tiek lūgts atbalstīt jauniešu piedalīšanos “Союз-2012” nometnē.
    https://pbs.twimg.com/media/BK2RJhzCEAEiw18.jpg:large

    Un Ušakova-Tolstoja “birojs”, protams, arī laipni piekrīt.

    +17
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 22.05.2013. 12.04

Nezinītis palūdza savam fraugam nezinītim, tas savukart citam savam draugam nezinītim utt. Nezinīšu ķēde, kurā vairs nevar atrast ķēdes galu zinīti.

+18
-2
Atbildēt

4

    Elīna Barkovska > silvija_vitina 22.05.2013. 12.40

    traductrice:Ar Nezinīšiem mums ir pilnas ministrijas, bet mani fascinē, kā var kāds AM darbinieks vienpersoniski dalīt formas tērpus, kas iegādāti par valsts naudu??? Ārā no armijas tādu mūdzi.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > silvija_vitina 22.05.2013. 13.17

    Bronks. Zivs pūst no galvas:)

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > silvija_vitina 22.05.2013. 16.34

    Ino. …bet tīra no astes :D

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    nefratete > silvija_vitina 22.05.2013. 12.59

    Formas tērpi (desmit, ļoti daudz vai ne?) tomēr bija norakstīti, tā ka būsim godīgi, mantas izšķērdēšanas tur nebija.

    Bet tas nekādi neattaisno to dāļāšanu pa labi un pa kreisi, nepainteresējoties kādam mērķim. Tiem pašiem jaunsargiem neiedomājās atdot….

    +18
    -2
    Atbildēt

    0

ilmisimo 22.05.2013. 16.29

….staunch conviction that appeasement was the only realistic way of ensuring “peace for our time”
http://www.guardian.co.uk/culture/2008/oct/09/radio.hitler.bbc.czechoslovakia

Analizējot šo faktu un dokumentus, var secināt, ka nometņu mērķis ir Latvijas sabiedrības reintegrācija bijušajā padomju telpā. Uz to norāda nometņu mērķi, un tie netiek slēpti. Jaunieši, kas tur bijuši, ir piekrituši, piemēram, tādām lietām, ka postpadomju telpā vadošajai valodai jābūt krievu valodai un nedrīkst pārskatīt padomju laikā veidoto vēsturi un citas politiskas un ideoloģiskas lietas. Pagājušajā vasarā jaunieši bija no Rīgas un Latgales. Nometnēs bija arī Baltkrievijas, Kazahstānas pārstāvji. No nometņu deklarāciju satura mati ceļas stāvus. Viņi parakstījās par to, ka piekrīt krievu valodai, reintegrācijai un mūžīgai draudzībai. Patiesībā tur ir pretvalstiskas lietas. Interesantākais ir tas, ka viņiem tiek uzšūti kamuflāžas tērpi. Tā ir ideoloģiskā un sociālā reintegrācija padomju telpā ar Krieviju «kā jumtu» un krievu valodu kā saziņas valodu ar visām no tām izrietošajām sekām
http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/463222-krievijas_militarajas_nometnes_piedalijusas_latvijas_jauniesu_grupas

+13
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu