LABA vadītājam prasīs skaidrojumu par iespējamo kukuļošanu (papildināta) • IR.lv

LABA vadītājam prasīs skaidrojumu par iespējamo kukuļošanu (papildināta)

6
Arodbiedrības "LABA" priekšsēdētājs Raimonds Gailis (no labās) un arodbiedrības valdes priekšsēdētāja vietnieks Vladislavs Bartaševičs piedalās arodbiedrības "LABA" rīkotajā protesta akcijā par PVN likmes samazināšanu siltumapgādei. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ameriks domā, ka deputāta kandidāts Gailis tiek turēts aizdomās ne par “kukuļošanu klasiskā izpratnē”

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) lūdzis Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrības (LABA) priekšsēdētājam Raimondam Gailim sniegt skaidrojumu saistībā ar medijos izskanējušajām aizdomām par kukuļošanu arodbiedrībā, ziņo LETA. Gailis nav domes darbinieks, taču viņš piedalīsies Rīgas domes vēlēšanās no “Gods kalpot Rīgai” un “Saskaņas centra” saraksta ar 8.kārtas numuru, tāpēc saraksta līderi aicinājuši biedru skaidrot situāciju.

“Lai Gailis un arodbiedrība sniedz skaidrojumu, vai tā bijusi biedra nauda vai, kā KNAB to traktē, kukuļi,” sacīja Ameriks. Viņš pieļāva, ka šajā gadījumā runa nav par “kukuļošanu klasiskā izpratnē”.

Skaidrojumu no arodbiedrības Ameriks cer saņemt šīs nedēļas gaitā, taču tas, visticamāk, nemainīs pašreizējo situāciju saistībā ar gaidāmajām vēlēšanām, jo iesniegtajos sarakstos vairs nekādas izmaiņas veikt nav iespējams. Rīgas vicemērs piebilda, ka Gailis nav ne SC, ne GKR biedrs, bet deputātu kandidātu sarakstā iekļauts kā arodbiedrības izvirzīts pārstāvis. SC un GKR kopīgajā sarakstā kā vēl viens LABA pārstāvis iekļauts arī pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” manevru vadītājs Dins Sirsniņš, kurš vēlēšanās startēs ar 56.numuru.

Rīgas domē gan saistībā ar aizdomām par kukuļošanu izskanējis arī Satiksmes departamenta Kontroles dienesta priekšnieka Māra Višņevska kā otra iespējamā aizdomās turamā vārds, tomēr oficiālas informācijas no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) domē neesot.

Latvijas Televīzija, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ziņoja, ka Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersona par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem Rīgas pilsētā pieprasījusi kukuli, proti, veikt regulārus maksājumus kādai arodbiedrībai. Pretī solīts labvēlīgs lēmums “Rīgas satiksmes” konkursā par mikroautobusu pakalpojumu nodrošināšanu. No katra maksājuma seši lati tikuši noformēti kā Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrības (LABA) biedra nauda, savukārt pārējā summa – kā atbalsts arodbiedrības kultūras un izklaides pasākumiem.

Kopumā kukuļos samaksāti vismaz 150 000 latu. Ikmēneša maksājumi veikti no 2010.gada rudens līdz pagājušā gada beigām.

No astoņām firmām, kas šajā tirgū darbojas, visticamāk, aptuveni puse prasītos kukuļus arī devusi. Savukārt pret tiem uzņēmumiem, kuri atteikušies maksāt minēto iemaksu, Satiksmes departaments piemērojis dažādas sankcijas neadekvātu sodu veidā, piemēram, sodot šoferus par smēķēšanu, pārāk lielu pasažieru skaitu u.c., ziņoja LTV. Gadu mijā kukuļotāji esot “uzmesti” – 25 miljonus latu vērtais līgums par mikroautobusu iepirkumu noslēgts ar pilnsabiedrību “Rīgas mikroautobusu satiksme”, kas saistīta ar e-talona ieviesēju, “Rīgas satiksmes” labi atalgoto darbinieku un partijas “Gods kalpot Rīgai!” biedru Aleksandru Brandavu.

Aizdomās par kukuļa pieprasīšanu tiek turēts bijušais LABA vadītājs, pašreizējais Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora biroja vadītājs Vitālijs Reinbahs, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Ar Reinbahu nav izdevies sazināties – Satiksmes departamentā norādīja, ka viņš kopš pagājušās nedēļas sākuma atrodas darbnespējas atvaļinājumā, bet viņa mobilais tālrunis joprojām ir izslēgts.

Departamenta direktora pienākumu izpildītājs Agris Uplejs teica, ka viņa rīcībā pataban nav informācijas par to, ka Reinbahs atzīts par aizdomās turēto, taču neko nevarot komentēt. Ar sirgstošo Reinbahu viņš nav pagaidām sazinājies. “Es par šo jautājumu neko nevaru komentēt. Neko es neteikšu, pat ja zinātu,” viņš uzsvēra.

Reinbahs vēršas tiesā pret LTV

Tikmēr Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora biroja vadītājs Vitālijs Reinbahs griezies tiesā pret Latvijas Televīziju par ziņu raidījumā pārraidīto sižetu, informē RD Satiksmes departaments.

LTV pārraidītajā sižetā bija izteikts apgalvojums par mikroautobusu pārvadājumiem: „Tiem, kas nemaksā, piemērotas sankcijas. No astoņām firmām, kas šajā tirgū darbojas, visticamāk, aptuveni puse prasītos kukuļus arī devusi. Savukārt pret tiem uzņēmumiem, kuri atteikušies maksāt minēto iemaksu, Satiksmes departaments piemērojis dažādas sankcijas neadekvātu sodu veidā.”

Šis apgalvojums ir pilnīgi meli un, ja valsts televīzijas žurnālisti būtu veikuši savu darbu atbilstoši minimālākajiem profesionālajiem standartiem, viņi par to būtu varējuši viegli pārliecināties, norāda Reinbahs.

Patiesībā sodi un sankcijas vienlīdz stingri piemērotas gan firmām, kuru darbinieki ir ziedojuši arodbiedrībai, gan pārējām. Par to televīzijas žurnālistiem bijusi iespēja pārliecināties, pieprasot attiecīgu informāciju, norāda Reinbahs.

Viņš noraida arī LTV sižeta apgalvojumu „Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersona par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem Rīgas pilsētā pieprasījusi kukuli, proti, veikt regulārus maksājumus arodbiedrībai. Pretī solīts labvēlīgs lēmums „Rīgas satiksmes” konkursā par mikroautobusu pakalpojumu nodrošināšanu”.

Kā zināms, konkursā par maršruta mikroautobusu pakalpojumu nodrošināšanu pieteicās tikai divi pretendenti – „Rīgas mikroautobusu satiksme” un apvienība, kurā bija pārstāvēti trīs no līdzšinējiem pārvadātājiem. Turklāt šī apvienība neiesniedza visus prasītos dokumentus, un faktiski pati sevi izslēdza no piedalīšanās konkursā.

Reinbahs norāda, ka viņš nav piedalījies konkursa komisijas darbā. Pārbaudes par konkursa norises likumību veicis gan IUB, gan KNAB, un šīs institūcijas konkursā nav saskatījušas nekādus pārkāpumus.

Reinbahs atzīst, ka ticis izjautāts KNAB, taču viņš ir parakstījies par informācijas neizpaušanu. Taču konkrētos apgalvojumus, kas izplatīti LTV, Reinbahs saista ar pašvaldību vēlēšanu tuvumu.

Kā liecina Reinbaha Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtās amatpersonas ienākumu deklarācijas, 2009.gadā, kad viņš kļuvis par Satiksmes departamenta direktora vietnieku, Reinbahs vienlaikus bijis arodbiedrības LABA valdes priekšsēdētājs, LABA Kooperatīvās krājaizdevumu sabiedrības valdes priekšsēdētājs, kā arī vienas no “Rīgas satiksmes” arodbiedrībām LATADA valdes priekšsēdētājs. 2010.gadā Reinbahs kļuvis arī par “Latvijas vieglo taksometru nozares darba devēju organizācijas” valdes locekli.

2011.gadā Reinbahs Satiksmes departamentā kļuvis par Satiksmes departamenta Pasažieru pārvadājumu pārvaldes priekšnieku, bet par darbu arodbiedrībās nekādu informāciju nav sniedzis. 2012.gadā uz laiku kļuvis par Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītāju, taču, kad iecelts jauns vadītājs, “personisku iemeslu dēļ” izteicis vēlmi atgriezies iepriekšējā amatā Pasažieru pārvadājumu pārvaldē. Kopš šā gada 15.februāra viņš ir Satiksmes departamenta direktora biroja vadītājs.

LABA ir Rīgas domes vadībai un pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” pietuvināta arodbiedrība, kurai no “Rīgas satiksmes” budžeta piešķirts finansējums 591 000 latu apmērā. LABA biedri un vadošās personas regulāri redzamas “Saskaņas centra” rīkotajos piketos, kuros tiek pausta neapmierinātība ar valdības darbu un lēmumiem.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Rīgas domes Satiksmes departamentā veicis kratīšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem galvaspilsētā. Kā aģentūru LETA informēja KNAB pārstāve Inta Šaboha, izmeklētājiem ir aizdomas, ka kāda SD amatpersona par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem galvaspilsētā kā kukuli ir pieprasījusi veikt regulārus maksājumus kādai arodbiedrībai.

Kriminālprocess sākts šā gada februārī.

Kopumā lietā ir divi aizdomās turamie – amatpersona par kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 3.daļas, bet privātpersona par tās atbalstīšanu. Abām aizdomās turētajām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Amatpersonai kā drošības līdzeklis piemērots ierobežojums pildīt noteiktus pienākumus.

(papildināta ar ziņu par Reinbaha vēršanos tiesā pret LTV)

Komentāri (6)

Sandris Maziks 20.05.2013. 14.16

Prasīs: ” Kā tu, bļaģ, sukun sin, varēji tik stulbi ielidot, maķ tvoju”

+5
0
Atbildēt

0

andris902 20.05.2013. 21.20

…. – “Ameriks domā, ka deputāta kandidāts Gailis tiek turēts aizdomās ne par “kukuļošanu klasiskā izpratnē””….

…mjā, kurš nu vēl labāk par Ameriku varētu zināt, kas ir kukuļošana klasiskā izpratnē….

+3
0
Atbildēt

0

peerku 20.05.2013. 15.44

Vai tad nu to nevarēja iedomāties, ka pieprasīt kukuļus un pēc tam “uzmest” kukuļotājus ir bīstami? Bet labi, ka arī rūdītiem blēžiem, kas vīd “Rīgas satiksmes” un “Gods kalpot Rīgai!” ēnā, gadās kļūdīties, tikai žēl, ka tāpat kā iepriekšējo reizi atsēdēs “pastnieki”.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu