Baltais nams publisko Bengāzī lietas e-pastus • IR.lv

Baltais nams publisko Bengāzī lietas e-pastus

17
Nemiernieki Lībijā. Foto: EPA/LETA

Korespondence atklāj spraigas debates vairāku ASV struktūru augstāko amatpersonu starpā

Baltais nams trešdien nodevis atklātībai e-pasta vēstules, kurās amatpersonas spriež par notikumiem ap 11.septembra uzbrukumu ASV diplomātiskajai misijai Bengāzī, Lībijā, ziņo LETA/AFP.

Publiskojot 100 lappušu garo saraksti, Baltais nams cenšas atvairīt republikāņu apsūdzības, ka patiesā Bengāzī notikumu gaita tikusi slēpta.

Dokumenti sniedz liecības, kā attīstījies prezidenta Baraka Obamas administrācijas izklāsts nākamajās dienās pēc uzbrukuma Bengāzī, kurā tika nogalināti četri amerikāņi, arī ASV vēstnieks Kriss Stīvenss.

Sarakste atklātībai nodota laikā, kad Obamas administrācijai nākas taisnoties saistībā ar republikāņu apsūdzībām, ka prezidenta palīgi, noraizējušies par iespējamo kaitējumu Obamas vēlēšanu kampaņai, centušies slēpt, ka uzbrukums bijusi teroristu organizēta operācija.

Baltais nams sākotnēji skaidroja, ka uzbrukums noticis spontānu protestu rezultātā, nevis ka to būtu organizējuši ekstrēmisti, kas, kā vēlāk noskaidrojās, tomēr ir bijuši iesaistīti.

Korespondence atklāj spraigas debates vairāku ASV struktūru augstāko amatpersonu starpā par to, kā publiski, uzrunājot Kongresu un presi, vajadzētu raksturot uzbrukumu un tā iemeslus.

Pēc visa spriežot, tieši Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) un nevis Baltā nama vai Valsts departamenta augstākās amatpersonas uzņēmušās vadību, attīstot publisko uzstāšanos tēzes un atmetot svarīgāko informāciju par iespējamo ekstrēmistu darbību.

CIP direktora vietnieks Maikls Morels, kā noprotams, bijis tas, kurš no tēzēm, kuras vēlāk televīzijas debatēs izmantoja ASV vēstniece ANO Sūzana Raisa, svītrojis atsauces uz “Al Qaeda” un ar to saistīto Lībijā bāzēto ekstrēmistu organizāciju.

Republikāņi pārmet ASV prezidentam Barakam Obamam, ka viņš nav darījis pietiekami daudz, lai aizsargātu diplomātiskās misijas, turklāt esot arī slēpts uzbrukuma patiesais raksturs. Augstas administrācijas amatpersonas sākotnēji sacīja, ka uzbrukums bijis spontāna reakcija uz tīmeklī ievietoto antiislāmisko video, kas arī Kairā un citviet pasaulē izraisīja vardarbīgus protestus. Vēlāk amatpersonas atzina, ka līdzās Bengāzī misijai nav notikušas protesta demonstrācijas. Turklāt ASV mediji ziņoja, ka netālajā piebūvē, kas arī cieta uzbrukumā, esot bijusi izvietota CIP slepena misija.

Obama uzbrukumu raksturoja kā teroraktu un solīja vainīgos saukt pie atbildības.

 

Komentāri (17)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu