"Liepājas metalurga" padomes locekļi: "Prudentia" atzinums gremdē uzņēmumu • IR.lv

“Liepājas metalurga” padomes locekļi: “Prudentia” atzinums gremdē uzņēmumu

46
Pārkausēti dzelzs stieņi "Liepājas metalurgā". Foto: Evija Trifanova, LETA

Deniņš ar Vilnīti tikai pēdējā laikā uzzinājuši par finansu problēmām uzņēmumā

Pēdējā laika notikumi a/s “Liepājas metalurgs”, kas saistīti ne tikai ar saimnieciskām nedienām, bet arī ar vakar notikušo kratīšanu uzņēmumā, neliecina, ka ar uzņēmuma darbību viss ir kārtībā, tomēr pēc uzņēmuma padomes locekļu Andra Deniņa un Gunta Vilnīša domām lielāko ķīli mēģinājumā glābt uzņēmumu ir iesitis valdības piesaistītais konsultants “Prudentia”.

Deniņš, gan Vilnītis trešdien no rīta intervijā Latvijas Radio atskatoties uz notikumu gaitu, atzina, ka nopietnas problēmas uzņēmumā pastāvot, lai gan noliedza, ka tās neesot bijušas risināmas. Tomēr uz jautājumu, ko viņi kā padomes locekļi ir darījuši, lai tās atrisinātu, abi padomes locekļi atbildēja, ka tikai pēdējā laikā uzzinājuši par finansu problēmām, raksta LETA.

“Liksies jocīgi, bet mums bija ierobežota informācijas pieejamība, tikai vakar iepazināmies ar starptautiskās auditorkompānijas “Ernst & Young Baltic” padziļinātās finanšu izpētes ziņojumu un salīdzinot to ar “Prudentia” atzinumu var secināt, ka ar šo pēdējo ir mēģināts kāda interesēs “Liepājas metalurgu” gremdēt,” atzina Deniņš.

Pēc Deniņa domām tieši “Prudentia” pārsteidzīgais atzinums dodot lielāko triecienu uzņēmuma tālākai pastāvēšanai un publiskais paziņojums par “Liepājas metalurga” nedienām potenciālos investorus atbaidījis.

Vilnītis piekrita Deniņa secinājumiem, tomēr piebilda, ka viss tik viennozīmīgi gan neesot, jo uzņēmuma padomē ir grūti nonākt pie kāda konsensusa, it īpaši, ja tajā darbojas divi lielākie akcionāri, kuriem vienmēr ir atšķirīgi viedokļi.

“Tas, ka “Prudentia” radījis uzņēmumam sarežģījumus, ir fakts, bet neesmu pesimistiski noskaņots, jo uzlabojot uzņēmuma iekšējo komunikāciju, padomei un valdei darbojoties kopsolī, valstij un bankām panākot nedaudz pretī, uzņēmumu var glābt un, iespējams, pat šajā metalurģijas nozares kritiskajā laikā strādāt ar peļņu,” sacīja Vilnītis.

Jau ziņots, “Liepājas metalurgs” akcionārs Kirovs Lipmans aicina sasaukt metalurģijas uzņēmuma padomes ārkārtas sēdi, lai vienotos par darbībām uzņēmuma glābšanai, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja uzņēmējs.

Pirmdien, 13.maijā, notika “Liepājas metalurga” kārtējā padomes sēde, kurā bija jāizskata jautājumi par uzņēmuma gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu, pašreizējo situāciju uzņēmumā un padomes locekļi bija jāiepazīstina ar starptautiskās auditorkompānijas “Ernst & Young Baltic” padziļinātās finanšu izpētes ziņojumu, informēja Lipmans.

“Ar nožēlu jāsaka, ka situācijā, kad padomei un akcionāriem būtu nesavtīgi jārīkojas, lai normalizētu pašlaik tik saspringto situāciju uzņēmumā, padomes sēde nebija pienācīgi sagatavota, turklāt netika izskatīts neviens stratēģisks jautājums, kas būtu svarīgs, lai glābtu uzņēmumu,” uzsvēra Lipmans.

Viņš piebilda, ka arī pēc šīs padomes sēdes neradās iespaids, ka padomes locekļi, tostarp akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals, vēlētos glābt Latvijas lielāko metalurģijas uzņēmumu.

“Pēc visa šī pārliecinājos, ka vadība, kas ir novedusi “Liepājas metalurgu” līdz pašreizējam stāvoklim, noteikti ir jānomaina, savādāk uzņēmums var beigt pastāvēt un vairāki tūkstoši cilvēku zaudēs darbu, kas radīs sociālo krīzi Liepājas apkaimē,” atzina Lipmans, apliecinot, ka ir gatavs personīgi iesaistīties uzņēmuma finanšu situācijas stabilizācijā, tai skaitā piesaistot stratēģisko investoru.

A/s “Liepājas metalurgs” padome nolēmusi uzdot uzņēmuma vadībai izstrādāt biznesa plānu finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma izvešanai no krīzes, biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja “Liepājas metalurga” padomes loceklis Guntis Vilnītis.

“Padomē tika nolemts, ka jāizstrādā biznesa plāns, izvērtējot esošos parādus kreditoriem, izvērtējot, kādas ir iespējas tos kapitalizēt, un tad būtu skaidrs, kādas summas ir nepieciešamas uzņēmuma darbības tālākai nodrošināšanai. Zinot šīs summas, jau varam risināt konkrētas sarunas ar potenciālajiem investoriem,” sacīja Vilnītis.

Viņš piebilda, ka pirms sarunām ar investoriem būtu būtiski arī zināt, kādu pretimnākšanu var izrādīt uzņēmuma kreditori, jo neviens investors neieguldīšot savu naudu, kura uzreiz būtu jāpārskaita kreditoriem.

Kā ziņots, Valsts policija (VP) otrdien veica kratīšanas uzņēmuma “Liepājas metalurgs” vadības dzīvesvietās un darba kabinetos.

 

Komentāri (46)

putekliic 15.05.2013. 09.19

Atminos Deniņu no Saeimas pirmsvēlēšanu debatēm – agstākās klases demagogs. Visvairāk bail no paštaisniem un visgudriem cilvēkiem, it īpaši, ja tādi raujas pie varas. Ļoti nepatīkamu iespaidu par sevi atstāja.

+10
0
Atbildēt

4

    Sandris Maziks > putekliic 15.05.2013. 11.22

    Nasing spešal!
    Taisni brīnums, ka Deniņš nepievienojās Zatļera bandai, kā latviešu nīdējs būtu atbilstošs. Laikam jau čekai tam bija svarīgāki uzdevumi.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > putekliic 15.05.2013. 09.59

    Bet – tā nav vienīgā Deniņa auditorfirmas fikcija :) Man plauktiņā stāv kopija no BDO biznesplāna Degvielas apgādam par ko svētdien NP rādija, kur saulainā nakotne bija sazīmēta, kas izgāzās kā veca sēta :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > putekliic 15.05.2013. 09.40

    @Bet
    Reņģēdājiem taču nevar būt tik ilga atmiņa… Tā ir sazvērestība pret nacionālo buržuāziju! Sorosa drauģeļi grib atņemt patriotu Zaharjina un Segala akcijas, kā arī sabojāt Deniņa kristāldzidro reputāciju!

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > putekliic 15.05.2013. 09.25

    Ja pareizi atceros, vai tik šim pašam Šķeles biznesu partnerim nepieder arī auditorfirma, kura pati pārbaudīja LM gada pārskatus?
    Ja tā ir taisnība, tad tikai var izteikt izbrīnu par Deniņa lielo pārsteigumu, ka viss nācis gaismā un LM , jau , kā mēs visi esam sen jau dzirdējuši, tad finanšu problēmas jau šim uzņēmumam ir diezgan pasen. Protams, ka viens no LM akcionāriem laikam guļ vēl ziemas miegā, un neko par tām ne zin, ne ir dzirdējis, jo tā var atrast vainīgo pilnīgi citur un starp tiem, ka šis problēmas ir saskatījis.
    Un šis te Deniņš vēl piedāvājās kļūt par latvija sprezidentu. lai Dievs mūs atpestī no šādiem biznesmeņiem!

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 15.05.2013. 10.00

Atzinums gremdē “uzņēmumu” ne mazāk, kā spogulis šorīt sabojāja manu seju.

+10
0
Atbildēt

0

alexander 15.05.2013. 11.47

Diezgan pārsteidzoši, ka LM padomes loceklis un starp citu, revidents Deniņš nav varējis iepazīties ar publiski pieejamajiem LM finanšu rādītājiem un uzdot lielākajiem akcionāriem jautājumu kaut vai par to, kādēļ 2012. gadā parādi piegādātājiem un kreditoriem salīdzinājumā ar 2011. gadu palielinājušies divkārt un kādēļ gatavie ražojumi, kuru apjoms ir dubultojies, netiek realizēti? Vispārējās atsauces uz krīzi metalurģijas nozarē nez vai to izskaidros, jo LM pamatprodukcijai vienmēr ir noiets. Potams, salīdzinājumā ar vīziju par sevi Latvijas prezidenta amatā šie ir piezemēti un ikdienišķi jautājumi, tomēr arī LM padomes locekļa amats nozīmē gan atbildību, gan pienācīgas rūpības pienākumu.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu