Ideāla darbavieta • IR.lv

Ideāla darbavieta

3
Uldis Pāvuls

 

Latvijā nav daudz organizāciju, kuru vadītāji uzdrīkstējušies paziņot, ka vēlas izveidot ideālu darbavietu vai apņemas savus uzņēmumus pārskatāmā laikā pacelt līdz labāko darba devēju saraksta augšgalam. Tas ir saprotami, jo šāda uzdevuma paveikšanai nepieciešams ļoti mērķtiecīgs darbs, drosmīgi lēmumi, kā arī lielas izmaksas, ieguldot darbinieku attīstībā un darba vides pilnveidošanā. 

Harvard Business Review šāgada maija izdevumā populārās grāmatas Why Anyone Should Be Led by You? autori Roberts Gofijs un Gerets Džounss apkopojuši savu pētījumu rezultātus, kādai jābūt ideālai darbavietai. Intervējot vairākus simtus vadītāju, viņi nonāca pie secinājuma, ka «sapņu» organizācijai piemīt sešas izteiktas pazīmes. Tā atļauj darbiniekiem būt tiem, kas tie ir, rēķinās ar viņu individualitāti; atklāti komunicē par to, kas notiek, nodrošina neierobežotu informācijas pieejamību; iegulda darbiniekos, palielinot viņu vērtību pretstatā «izsūkšanai»; nepārspīlē korporatīvās ideoloģijas lomu, rada vēlmi lepoties ar šo darbavietu; darbiniekiem parāda viņu ikdienas darba jēgu; neierobežo ar muļķīgiem noteikumiem. Izklausās pašsaprotami, taču visgrūtākais ir starp šīm pazīmēm ievērot līdzsvaru, panākt, ka organizācijā rūpējas par visām sešām pazīmēm, nevis tikai dažām.

Manuprāt, Latvijā ir divi būtiski izaicinājumi ceļā uz ideālu darbavietu. Pirmais ir saistīts ar pārāk lielo uzsvaru uz korporatīvās misijas, vīzijas, vērtību un rīcības principu noformēšanu, nevis uzskatāmu rīcību, ar kuru vadītāji rāda piemēru. Šķiet, ka pieņemas spēkā vēlme vairāk runāt par vērtībām, nevis rīkoties atbilstoši tām. Otrais izaicinājums ir saistīts darbinieku attīstīšanu. Diemžēl nosūtīšana uz kursiem un konferencēm automātiski nenozīmē, ka darbinieki izjutīs uzņēmuma ieguldījumu savā profesionālajā izaugsmē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu