Noraida ierosinājumu ierobežot apsūdzēto pašvaldību deputātu pilnvaras (papildināta) • IR.lv

Noraida ierosinājumu ierobežot apsūdzēto pašvaldību deputātu pilnvaras (papildināta)

160
Foto: Rūta Kalmuka, F64

Pret priekšlikumu kopā ar opozīciju balsoja valdošās koalīcijas partnere Nacionālā apvienība

Saeimas vairākums ceturtdien noraidīja priekšlikumu ierobežot pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, ziņo LETA.

Šo ierosinājumu atbalstīja 38 parlamentārieši, pret balsoja 41 deputāts, bet atturējās pieci. Priekšlikumu neatbalstīja deputāti, kuri pārstāv opozīcijas partijas – “Saskaņas centru” (SC), Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kā arī vairāki koalīcijas deputāti – Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK) un Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK). Vēl pieci nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti balsojumā atturējās, savukārt parlamentārieši Andrejs Klementjevs (SC), Janīna Kursīte-Pakule (Vienotība) un Jānis Reirs (Vienotība) balsojumā nepiedalījās.

Vairāki Nacionālā apvienības deputāti šajā balsojumā parādījuši, ka atsevišķos jautājumos nespēj būt uzticami koalīcijas partneru sadarbībā, vadoties no savtīgām, nevis no visas sabiedrības interesēm, uzsver Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas deputāts Valdis Liepiņš. 

„Šis grozījums likumprojektā ir svarīgs, lai nodrošinātu godīgu un tiesisku vidi vietējās likumdevējvaras – pašvaldību deputātu – darbā, ko pašlaik diemžēl nevar garantēt pastāvošā tiesu prakse. Jau tagad pašvaldību vēlēšanās nedrīkst kandidēt personas, kas sodītas par smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem. Taču praksē tiesu procesu ilgums liecina, ka pašvaldības domēs darbu tiešā veidā var ietekmēt personas, kurām izvirzītas apsūdzības smagos kriminālnoziegumos un kuri izdarīti deputāta pilnvaru laikā. Atliek paust neizpratni un nožēlu, ka viens no kalīcijas partneriem, proti, Nacionālā apvienība, nav atbalstījis šos grozījumus, metot ēnu uz visas koalīcijas godīgu rīcību,” uzsver Valdis Liepiņš.              

Atbildīgās komisijas atbalstītais priekšlikums grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā paredzēja: ja pret deputātu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, attiecīgais deputāts ar dienu, kad pašvaldībā saņemta procesa virzītāja informācija, zaudē tiesības piedalīties pašvaldības un tās komisiju un komiteju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās pašvaldība viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi.

Tāpat bija paredzēts, ka šādi ierobežojumi noteikti līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums. Plānots, ka pilnvaru ierobežošanas laikā deputāts saņems daļēju atalgojumu. Saeima šo likumprojektu šodien vērtēja otrajā lasījumā.

Šis ierosinājums Saeimas sēdē izraisīja plašas diskusijas. Pozitīvi to vērtēja un aicina atbalstīt koalīcijas deputāti, savukārt opozīcijas deputāti un daļa nacionālās apvienības pārstāvju to kritizēja.

Deputāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) atgādināja, ka deputāti vērtēja dažādus piedāvājumus un izvēlētais priekšlikums ir samērīgs un atbilstošs visai likumdošanas kopējai sistēmai. Cilinskis arī aicināja atbalstīt šo ierosinājumu.

Viņa partijas biedrs Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) bija pretējās domās un pauda viedokli, ka piedāvātie grozījumu pieņemšanas rezultātā cietīs tie pašvaldību deputāti, pret kuriem ir nepamatoti veikta kriminālvajāšana, bet tiesa jāgaida gadiem ilgi. Viņš kā piemēru minēja Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieku, “Visu Latvijai!” valdes locekli Egilu Helmani, pret kuru, pēc Dzintara teiktā, “tika izstrādāta smalka provokācija, kādu var saorganizēt pret jebkuru”. Dzintars arī pauda viedokli, ka nevar lauzt nevainīgu cilvēku likteņus ar mērķi mazliet ieriebt Aivaram Lembergam (“Latvijai un Ventspilij”).

Savukārt deputāte Lolita Čigāne (V) uzsvēra, ka šis likumprojekts nav iesniegts viena vai vairāku deputātu dēļ, bet attieksies uz visiem pašvaldību deputātiem. “Tie, kas runā par to, ka šis likumprojekts ir domāts atsevišķiem cilvēkiem, patiešām lobē šo atsevišķo cilvēku intereses, nevis domā par lielāku sabiedrisko labumu,” uzskata Čigāne.

Arī deputāts Andrejs Judins (V) pauda pārsteigumu, ka cilvēki, kuri iebilst pret attiecīgo priekšlikumu, domā tikai par atsevišķiem cilvēkiem. Priekšlikums nav domāts atsevišķām personām, skaidroja deputāts, piebilstot: ja to sasaista ar atsevišķiem cilvēkiem, viedoklis par šiem grozījumiem nav pareizs.

“Jautājums ir par principu, ja cilvēks ir apsūdzēts smagā vai sevišķi smagā noziegumā, vienalga, kāds viņam ir uzvārds, vai, jūsuprāt, viņam ir tiesības sēdēt domē un lemt svarīgus jautājumus?” vaicāja Judins.

Tikmēr parlamentārietis Viktors Valainis sacīja, ka pie frakcijām nepiederošie deputāti neatbalsta automātisku deputāta pilnvaru ierobežojumu, tāpēc uz trešo lasījumu plāno iesniegt priekšlikumu, kas paredzēs iesaistīt šajā procesā vēl kādu personu, piemēram, ģenerālprokuroru. Pret šo priekšlikumu bija arī opozīcijas pārstāvji. SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins debatēs pauda uzskatu, ka ideja par deputāta pilnvaru ierobežošanu nav slikta, bet izpildījums esot “vājš un neatbilst tiesiskuma principiem”. Arī deputāts Andrejs Elksniņš (SC) šo ierosinājumu apzīmēja ar vārdiem “šķībi, greizi, nepareizi”.

Arī ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis sacīja, ka šis priekšlikums ir “pilnīgi absurds”, jo uzrakstīts “vienam cilvēkam”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) uzskata, ka Saeimas vairākuma atbalsts kriminālvajātiem deputātiem ir nepatīkams un ļoti satraucošs signāls, informēja ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Ministrs vienlaicīgi gan pauž gandarījumu par tiem Reformu partijas un “Vienotības” deputātiem, kas nobalsoja par smagos noziegumos apsūdzēto pašvaldību deputātu pilnvaru ierobežošanu. Tāpat ministrs ir gandarīts par tiem Nacionālās apvienības deputātiem, kuriem esot bijusi “drosme un godaprāts nostāties tiesiskuma pusē”.

Pēc ministra domām, šis balsojums bija kā lakmusa papīrs, kas izgaismo katras partijas godīgumu un katra atsevišķa deputāta spēju sabiedrības intereses likt augstāk par personīgo labumu. “Var jau, protams, kārtējo reizi meklēt dažādas juridiskas nianses, attaisnojumus un argumentus, bīdīt komatus un punktus šurpu turpu, taču politiķiem ir jāspēj saprast, kad ir jāsaņem drosme, jāpaskatās pāri savām bailēm, personīgajām interesēm un stipendijām un jāpieņem izšķirīgi lēmumi sabiedrības labā,” norāda politiķis.

Kā ziņots, sākotnēji priekšlikumos grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā tiek rosināts noteikt, ka pašvaldības deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret viņu sākts kriminālprocess vai kriminālvajāšana. Abi šie priekšlikumi netika atbalstīti.

Sākotnēji Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumi šim likumprojektam paredzēja paplašināt regulējumu, kas attiecas uz deputāta pilnvaru apturēšanu un deputāta aizvietošanu uz laiku. VARAM rosināja noteikt, ka deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret viņu Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā sākts kriminālprocess.

(papildināta ar vides un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža viedokli)

Komentāri (160)

Una Grinberga 09.05.2013. 11.59

Par godu 9.maijam ir nodibināta antitiesiskuma koalīcija – NA+ZZS+SC! Darbības mērķis – jo vairāk korumpēti deputāti pieņems lēmumus, jo labāka Latvija attīstīsies!

+45
-15
Atbildēt

10

    grislits > Una Grinberga 09.05.2013. 12.05

    varbūt vajag mazāk muldēt? NA 4 balsoja PAR, 4 balsoja PRET un 5 ATTURĒJĀS. Tā kā nevajag te piesiet bumbas, ka NA veido kaut kādu ēnu koalīciju un ka NA bija kaut kāds vienots balsojums kopā ar SC un ZZS.

    Jums jau gļuki laikam rādās tāpat kā Ozoliņam – šim jau liekas, ka 10. saeimā NA bija koalīcijā – šodienas raksts Delfos – http://www.delfi.lv/news/comment/comment/aivars-ozolins-ir-enas-koalicija.d?id=43297493

    Citāts: “10.Saeimā valdošās koalīcijas Vienotības, Zaļo un zemnieku savienības un VL – TB/LNNK formālais vairākums bija fikcija vismaz ar tiesiskumu saistītos jautājumos, un reāli lēmumus pieņēma valdības koalīcijas partiju ZZS un VL – TB/LNNK un opozīcijas Saskaņas centra un Par labu Latviju! neformālā vairākuma koalīcija”

    Un atkal Ozoliņš muld – NA kā opozīcijas partija 10. Saeimā biežāk balsoja kopā ar Vienotību, nekā ar opozīcijā esošo SC. To vairāk darīja ZZS.

    Varbūt vajag vienreiz objektīvāk skatīties uz lietām?

    +13
    -28
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Una Grinberga 09.05.2013. 14.39

    aJunā izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska (Reformu partija) biroju vadīs Anna Kononova, kura savulaik bijusi Rīgas mēra Nila Ušakova («Saskaņas centrs») preses sekretāre.
    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/463357-jauna_izglitibas_ministra_biroju_vadis_anna_kononova?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+tvnet%2Fall%2Flatest+%28TVNET+Jaun%C4%81k%C4%81s+zi%C5%86as%29

    vairs neievēro par “‘ārīguo pieklājību”‘

    IRsīs “‘gansiem”‘ taisni uz galvas.

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    Tankvalžu nelaime ir tā, ka konspirāciju teorijām ir jābūt kaut cik ticamām :)

    Tāpēc jūsu un neliešu ekspertu cerība paliks āksti un tie vēlētaji, kuriem īsa atmiņa:

    “Zatlera Reformu partija izvēlas koalīcijā aicināt Saskaņas centru”, 1.oktobris 2011

    +7
    -14
    Atbildēt

    0

    juhans > Una Grinberga 09.05.2013. 14.11

    Nasing spešal!
    Tad tavai “antitiesiskuma koalīcijai” būtu jāpievieno arī EK. Tikko kā “Krustpunktā” ES komisārs Piebalgs šajā jautājumā izteica tev pretējus uzskatus.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    janis17 > Una Grinberga 09.05.2013. 12.24

    Robert- negaidi naudu no bagātā un objektivitāti no tā, kurš izliekās par aklu, bet patiesībā ir aptaurēts!
    Viņiem kažokus mainīt ir ikdiena.

    +10
    -15
    Atbildēt

    0

    janis17 > Una Grinberga 09.05.2013. 17.58

    Dzeri, tu esi pilnīgi plānprātīgs!!! 2000. gada maijā Kononova RD vēl nestrādāja
    Kononova pildīja vicemēra Sergeja Dolgopolova preses sekretāres pienākumus un bija “piestiprināta” tikai dolgopolovam. Viņa varēja retumis pildīt Ārgaļa preses sekretāres pienākumus, kad Ārgalis tika ievēlēts no TP un bija vicemērs.
    Melot nevajag!!!

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    janis17 > Una Grinberga 09.05.2013. 12.27

    Nasing, atturēties var un vajag ļaut, bet atturošos balsis varētu neņemt vērā pie balsu skaitīšanas – piem. 41 par, 22 pret, 30 atturās – lēmums pieņemts.

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    oktaavs > Una Grinberga 09.05.2013. 17.40

    “Кто девушку ужинает, тот её и танцует.”
    “Gevuškas” vārds sākas ar NA..

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Una Grinberga 09.05.2013. 14.54

    Nomierinies par to Kononovu, viņa nāk no TB un bijusi Ārgaļa preses sekretāre, gluma, kā visi “nacionāļi”, nekas jauns, un kāds tam sakars ar tēmu, ja nav ko teikt, nesaki neko, un neviens pat nepamanīs, ka tevis te nav.
    NA atbalstītāji lokās, kā zuši uz pannas, bet, fakts ir fakts – SC, ZZS un NAir kopējas vērtības, NA un ZSS arī īpašnieks viens, un SC ir to tuvākie partneri.
    Tā ka turpmāk visu to muldēšanu par to savu patriotismu un to, kā jūs aizstāvat valsts interses, varat paturēt pie sevis, vai sava elektorāta vajadzībām, kaut, tas jūsu elektorāts par jums nobalsos arī bez tā, pārējos jūs diezin vai piemānīsiet.

    +23
    -6
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 09.05.2013. 12.22

    @roberts_j
    http://titania.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS2_DK.nsf/Voting?ReadForm&parentID=2ba6e2d5-7fa0-4180-a47d-f2f2dfc571fc
    Vajadzētu tomēr zināt, ka atturēties nozīmē balsot “pret”. Kā reizi 4 balsis tieši pietrūka! Un vispār var pabrīnīties, kā Saeimas balsojumā var atturēties – deputātu uzdevums ir izvērtēt likumu izmaiņas un tur nevar būt “nezinu”, jo tad nav jēgas tādiem maksāt algu.

    +37
    -7
    Atbildēt

    0

guncho 09.05.2013. 13.43

Kārtējais nekaunības triumfs.
Lamājos (īpaši daudz tiek pseido – latvju dēliem un meitām).

+31
-6
Atbildēt

1

    austrisv > guncho 09.05.2013. 14.13

    Vecajiem tēvzemiešiem jau tā ierasta prakse- nav jau pirmā reize .

    +20
    -9
    Atbildēt

    0

gstrazds 09.05.2013. 11.59

Šinī brīdī mēs esam precīzi atpakaļ punktā, pēc kura sekoja rīkojums numur 2.

+34
-13
Atbildēt

6

    dzerkaleliva > gstrazds 09.05.2013. 13.47

    Protams, sauksies – pati galvenā partija. Programma – apkarot korupciju, oligarhus, krieviju, cīnīties par reformām, saglabāt konsolidāciju, taupību un latviskumu.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > gstrazds 09.05.2013. 12.21

    Katrās vēlēšanās pa kristāldzirdai(nejaukt lūdzu ar alkoholu :) ) saulvežu partijai, tāds ir mūsu mērķis – laiks dibināt ZRP 2.0 – vēl jau nav maksas augstākā izglītība, privatizētas ostas, valsts finansēti studiju novirzieni kreivu valodā, SC valdībā, utt. Un vispār nav tomēr Latvija vēl galēji neoliberāla valsts, tas ar skubu jālabo !

    +10
    -16
    Atbildēt

    0

    Ojārs > gstrazds 09.05.2013. 12.51

    tāds ir mūsu mērķis – laiks dibināt ZRP 2.0 – vēl jau nav maksas augstākā izglītība, privatizētas ostas, valsts finansēti studiju novirzieni kreivu valodā, SC valdībā, utt.
    ———–
    Nu bet top jau, top – Repšes, Bolokoņa un Jaunupa jaunā partija. Cita varianta jau viņiem nav – par ko tad balsos līdzšine’jais Zīgerista-Zatlera elektorāts…

    +10
    -16
    Atbildēt

    0

    Ojārs > gstrazds 09.05.2013. 13.19

    Krix Tomēr drusku savādāk…
    —————-
    Tu domā, ka būs vēl kāda jaunizcepta partija?

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > gstrazds 09.05.2013. 15.17

    andrejs. Repšes partijas kavalērijai koalīcijas partijas pašas izklāj paklāju:):):)

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > gstrazds 09.05.2013. 13.11

    Tomēr drusku savādāk…Repšes projekts ir pilns ar biznesmeņiem, turklāt atklāti, Šlesera proejtki jau parādīja, ka tautai ir samērā vēsa attieksme pret naudasmaisu projektiem un pamatoti – Gammas un Maximas slava šeit noteikti nepalīdzēs.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu