Normunds Stankevics, Tērvetes dabas parka mākslinieks • IR.lv

Normunds Stankevics, Tērvetes dabas parka mākslinieks

5
Foto no personīgā arhīva
Anda Burve-Rozīte

 

Plaši kā domino kauliņu gāziens Normunda Stankevica nopietnajā sejā iegulst smaids, izdzirdot stāstiņu par Austrālijas latviešiem, kurus Latvijas radinieki izāzējuši, Tērvetes dabas parkā no attāluma rādot divus metrus slaikās koka sēnes: re, kādas pie mums aug! Austrālieši ar fotokameru plaukstās aiznesās pie sēnēm kā plēsti un tikai tuvumā attapās – tās taču koka! Nokrāsotas! Ar savu otu šīm apetītelīgajām rūķu valstības sēnēm bija pieskāries Normunds. Uzaudzis Tērvetē, mācījies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā dekoratoru nodaļā un pēcāk atgriezies dzimtajā pusē, lai turpinātu latviskās ainavas kopšanas tradīcijas tieši tāpat kā viņa tēvs.

Pirms vairāk nekā desmit gadiem Normunds no Tērvetes dabas parka saņēma pirmos pasūtījumus – pūcīti, kas nolūkojas uz atnācējiem kā senās pasakās, sēžot koka zaros, un Raganas māju silā. Gluži kā Mikelandželo viņš sākumā ilgi lūkojies uz neaptēsto koka bluķi, domādams: kas no tā iznāks, kad atskaldīs visu lieko? Tā tapa pūce, bet no mežā atrastiem zariem un baļķīšiem – Raganas, vēlāk arī Sīkstuļa māja. Uzaudzis gleznainajā Tērvetē, Normunds bērnībā ar lielu aizrautību bija lasījis latviešu tautas pasakas, arī Annas Brigaderes darbus. Latviskums – tur tas bija sajūtams vistīrākajā veidā! Veidojot pasaku tēlus, to mitekļus Tērvetes dabas parka tobrīd vēl mežonīgajā, nesakoptajā daļā, viņš vakaros uzmanīgi klausījies, ko spriež paša četri bērni – kas viņus interesē, izraisa pārsteigumu un sajūsmu.

Normunds saspringti rauc pieri, pavaicāts – cik pasaku tēlu no koka Tērvetes mežā viņš radījis? Daudz! Lūk, smaidīgās sēnes un piepju vīriņš, kurš kautrīgi skatās lejup, labdabīgajām koka krunciņām ap acīm vērpjoties smaidā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu