Igauņu dumpis • IR.lv

Igauņu dumpis

3
Daļa no tautas asamblejas dalībniekiem sapulcējušies kopbildei Dziesmusvētku estrādē Tallinā.

Igauņu klusējošais vairākums beidzot nolēmis runāt, sanākot īpašā tautas asamblejā, par kuras iemesliem un jēgu domas gan atšķiras

Daudzas lietas un paradumi Igaunijas politikā jau krietnu laiku rit pēc diezgan nemainīgas piegrieztnes, taču viss mainījās saulainā 6.aprīļa sestdienā. Todien pirmo reizi kopā sanāca līdz tam nebijusi tautas asambleja jeb Rahvakogu, lai iedzīvotāju vairākuma vārdā paziņotu, ka viņus nepavisam neapmierina iedomīgā un karteļiem līdzīgā politisko partiju uzvedība. Ka viņi vairs negrib paklausīgi pakļauties tā dēvētajai buldozera taktikai. Ka viņus neapmierina noslēpumainā partiju finansēšana un politiskās elites norobežošanās no tautas.

Todien Andruss Ansips, kas Igaunijas premjera amatā atrodas jau astoto gadu un ir viens no visilgāk strādājošajiem valdības vadītājiem ES, izvēlējās doties slēpot. Savukārt 315 pilsoņi no visas valsts sanāca kopā Dziesmusvētku kompleksā Tallinā, lai diskutētu, strīdētos un, galvenais, paustu savu viedokli par to, kādas izmaiņas būtu nepieciešamas Igaunijas politiskajā dzīvē.

Dažiem šķita, ka uzaicināt «tantes no Bauskas»* un ļaut viņām izteikties par sarežģītiem jautājumiem – piemēram, vai Igaunijā turpmāk būtu jārīko Šveices stila referendumi, vai prezidents būtu jāvēlē tiešās vēlēšanās un vai būtu jāsoda anonīmi ziedotāji partijām – ir bīstams eksperiments. Krievu rulete – tā to nodēvēja Jiri Adams, kas 90.gados piedalījās pašreizējās Igaunijas konstitūcijas rakstīšanā. «Pie Igaunijas valsts deniņiem pielika revolveri un nospieda gaili. Par laimi, aptvere bija tukša,» pukstēja Adams intervijā vienā no laikrakstiem. Viņš iesaka šādus eksperimentus vairs neatkārtot. Nākamreiz aptvere var būt pielādēta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu