Darbs — filmēt zvēriņus • IR.lv

Darbs — filmēt zvēriņus

4
Ieva Alberte

Ja vajag nofilmēt alni vai medņa riestu, vislabāk Latvijā to izdarīs operators Māris Maskalāns (41). Pirms trim gadiem viņš nolēma, ka varētu pabildēt arī cilvēkus, un nu skatāma Māra pirmā fotoizstāde Nagļi. LV-4631

Māris liek pie sienām fotogrāfijas. Tajās redzami Rēzeknes novada Nagļu cilvēki. Pirms ģīmetņu kāršanas pie Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja sienām Māris pielabo rāmjus, noklausās manu jautājumu, aiziet, piestiprina pie sienas bildi un atgriežas ar gatavu atbildi. Lielākoties īsu. Māris nav runīgs, jo, kā pats saka, «es taču esmu fotogrāfs un operators».

Lai arī Māra uzvārdam ir Latgalei raksturīgā izskaņa «-āns», viņš dzimis Rīgā. «Žēl, ka tētis nesagaidīja izstādi. Viņš to būtu ļoti gribējis,» Māris nosaka. Tētis Broņislavs dzimis Preiļu pusē, tāpat kā viņa tēvs, kurš strādāja uz dzelzceļa un darba dēļ pārcēlās ar ģimeni uz Cēsīm, kad Māra tēvs bija aptuveni astoņus gadus vecs. Savukārt Māra tētis Rīgā sācis dzīvot pēc armijas. Tur arī piedzimis Māris, viņa māsa Ligita. «Saikne ar Latgali pazuda. Nebija radu, pie kuriem braukt ciemos.» 

Kad saistībā ar izstādi kāds Māri pieskaita pie latgaliešiem, viņš neiebilst, jo «man nebūtu nekādu iebildumu, ja es nāktu no Nagļiem».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu