Āboltiņa: Neatkarības atgūšanas ideāliem jāvieno tauta • IR.lv

Āboltiņa: Neatkarības atgūšanas ideāliem jāvieno tauta

43
Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Foto: Ieva Lūka, LETA

Saeimas priekšsēdētāja aicināja solidarizēties, nesākt pretstatīt pensionārus jaunajām māmiņām

“Latvija kā demokrātiska valsts balstās uz noteiktām pamatvērtībām, kuras atspoguļojas gan simbolos, kāds ir 4.maijs, gan mūsu vēstures skaidrojumos un laikabiedru atmiņās. Mūsu spēkos ir kopt mūsu atmiņu politiku un turēt dzīvus neatkarības atgūšanas ideālus. Tie ir bijuši un no jauna var kļūt par tautu vienojošiem un attīstību virzošiem spēkiem,” šodien uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība), Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 23.gadadienai veltītā Saeimas svinīgajā sēdē uzrunājot klātesošos.

Pirms 23 gadiem ārkārtīgi sarežģītā politiskajā situācijā Augstākā padome pieņēma Neatkarības deklarāciju, ar kuru atjaunoja Latviju kā neatkarīgu, demokrātisku valsti, atgādināja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka starp deputātiem, kuri nobalsoja par deklarācijas pieņemšanu, bija arī Imants Ziedonis, kurš vakar būtu svinējis savu astoņdesmito dzimšanas dienu, raksta LETA.

“Protams, katram laikmetam ir savas problēmas un savi izaicinājumi. Mūsdienu Latviju nodarbina visai Eiropai raksturīgās grūtības, kurām nav tiešu vēsturisku analoģiju. Tomēr tas, ko joprojām varam mācīties no 18.novembra un 4.maija, ir skaidra izpratne par saviem mērķiem un uzticība tiem. Par spīti domu dažādībai un dažreiz visai sīvām diskusijām tieši konsekvence un ticība saviem spēkiem ļāva Latvijai izkļūt no smagās ekonomiskās krīzes,” uzrunājot esošos un bijušos deputātus, Valsts prezidentus, valdības locekļus, ārvalstu diplomātus un citus klātesošos, pauda Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja aicināja solidarizēties un, pierādot savas objektīvās vajadzības, nesākt pretstatīt pensionārus jaunajām māmiņām, bezdarbniekus – studentiem, aizbraucējus – palicējiem, darba devējus – darba ņēmējiem. “Tādā veidā sabiedrība tiek naidota un šķelta, un beigu beigās katrs cīnās kā nu prot un pats par sevi. Bieži – bez redzamiem rezultātiem,” sacīja Āboltiņa. “Valsts – tie esam mēs katrs, tāpēc arī valsts izaugsme ir atkarīga no mūsu pašu izaugsmes. Ja cilvēkiem būs pieejams darbs, medicīniskā aprūpe, izglītība, dažādas sociālās garantijas, ja cilvēki jutīsies sabiedrībā pietiekami droši, lai plānotu ģimenes nākotni un radītu bērnus, viņi spēs izmantot savas labākās prasmes un priekšrocības, lai uzlabotu savu dzīves kvalitāti,” uzrunā atzina Āboltiņa.

“Vēl pirms 23 gadiem daudzas Eiropas daļas, tai skaitā Latvija, bija lielu ideoloģisku un ģeopolitisku cīņu kaujaslauks. Tādi vārdi kā brīvība, demokrātija, tiesiskums, Rietumu vērtības un Eiropas integrācija bija svarīgi un zināmi, taču nebija vēl piepildīti ar jēgu un dziļāko būtību. Cilvēki par šiem vārdiem cīnījās. Cilvēki bija gatavi to dēļ ziedot pat savu dzīvību,” atsaucot atmiņā 20 gadus senus notikumus, atgādināja Saeimas priekšsēdētāja.

“Mūsu piederība Rietumiem un Eiropai ir nevis kādas partijas vai koalīcijas projekts, bet gan valstiskuma un identitātes jautājums. Tādēļ ar lielu nopietnību raugos uz gaidāmo Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē 2015.gada pirmajā pusē. Esmu pārliecināta, ka Latvija spēj ne tikai tehniski izpildīt šo uzdevumu, bet arī būtiski aizstāvēt savas nacionālās intereses un apliecināt Eiropai savus ilgtermiņa mērķus. To varam paveikt, pētot mūsu sabiedroto pieredzi un apvienojot labākās no mūsu idejām,” pievēršoties tuvākajos gados gaidāmajiem izaicinājumiem atzina Āboltiņa.

“Uzrunājot Pašvaldību savienības kongresu, salīdzināju valsti ar varenu ozolu. Tā stumbrs ir parlaments, kas sargā Satversmē iesakņotās vērtības un likuma garu, bet sazarotā lapotne sastāv no ministrijām un Latvijā strādājošiem uzņēmumiem, kas nodrošina budžeta zīļu ražu. Savukārt pašvaldības ir ozola saknes, ar kurām mūsu valsts turas pie zemes, gūstot tās spēku un stabilitāti,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Runas noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra – uzrunājot parlamentu, šajā tribīnē viņa 4.maijā nav viena. “Kopā ar mani patiesībā stāv un par Latviju domā daudzi Alsviķu arodskolas skolēni. Tie ir audzēkņi ar invaliditāti, kuri Alsviķos apgūst arodu, mīl Latviju un vēlas būt aktīva un pilnvērtīga sabiedrības daļa. Viņi man dāvināja šo sarkanbaltsarkano rozi ar vēlējumu, lai tā tiktu piesprausta 4.maijā. Es šo solījumu pildu. Roze man šodien ir kā atgādinājums par siltām sirdīm, gaišām domām, Latviju un augstiem ideāliem, kam jāmīt ikkatrā no mums,” norādot uz jauniešu dāvināto piespraudi, sacīja Āboltiņa.

 

Komentāri (43)

Ruta Sīle 04.05.2013. 19.59

Tētis man stāstīja, ka viens no Atmodas ideāliem bija Latvijas pārkrievošanas izbeigšana. Pagājušā gada rudenī TV rādīja astoņdesmito gadu beigu latviešu tautas manifestāciju Dziesmu svētku estrādē, un galvenais lozungs, ko pacēla tauta, bija Pārkrievošanai NĒ!
Diemžēl Latvijas izglītības sistēma joprojām atbalsta rusifikāciju un lielākā daļa no iebraucējiem pārkrievojas.

+15
-9
Atbildēt

2

    dzerkaleliva > Ruta Sīle 04.05.2013. 21.13

    Arī tētis, tas ir es. Arī tur aktīvi biju.
    —————————————
    Jā, galvenais bija neatkarība un pārtraukt pārkrievošanu. Vēlāk kā saka Mafijas boss augstāk, tad veikliem zēniem sagrābjot varu no Auseklīšu rokām, tas viss tika samainīts pret privatizāciju un globalizāciju. Latviskums un neatkarība galīgi nerullē šodienas pasaulē, uzprasiet Kažokai viņa paskaidros, kāpēc tā.
    ————————————————
    Tas ir mēs nonācām situācijā kad, banksteru ideologa Dāvidsona vārdiem runājot.
    Globalizācija veido dažādus saprašanās lokus un fragmentē Latviešu sabiedrību. Skats komentu pie vakardienas Uplejas kārtējā šedevra
    http://www.ir.lv/profils/8235/skatit
    ————————————————-
    Var arī manu komentu turpat.
    Integrālais globalizētais bezvalstu finanšu kapitāls veido dažādus atvasinātos saprašanas lokus un fragmentē jebkura valsts iespējas izdarīt ko situācijas mainīšanai pasaulē.
    Just relax un nelasi šīs muļķības.
    —————————————————-
    Tas ir Dāvidsoni, Āboltiņas, Vilki, Dombrovski, Šķēles, Repšes, Šleseri, Lembergi un visa pārējā elites banda jau sen mūsu neatkarību un latviskumu ir samainījuši pret privartizāciju, neoliberālismu un globalizāciju.
    —————————————————
    Pie viena apkarojot viens otru, kā zirnekļi burkā. Šis IR tāda pat burka. Labie zirnekļi pret sliktajiem. Vai ir kāda atšķirība starp labajiem un sliktajiem skorpioniem? Priekā!

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Ruta Sīle 04.05.2013. 20.19

    —–
    Vajag palasīt rakstus, kas atrodami vietnē Barikadopedija, tad gudrajam tētim varēs uzdot āķīgus jautājumus netikai par “pār-krievošanu”, kad latviešu nacionālās kultūras attīstībā tika ieguldīti ievērojami resursi, bet arī par 1988.g. aktuālākā uzdevuma – nekontrolējamās migrācijas – paveikšanu 25. gados (1988 – 2013):

    “1. un 2. jūnijs. Radošo savienību plēnums”
    (..)Pienācis laiks atdot parādus

    Šobrīd visneatliekamākais uzdevums ir būtiski ierobežot iedzīvotāju mehānisko pieaugumu republikā, uzsvēra plēnuma dalībnieki….”

    Kopīgi domāt, kopīgi rīkoties
    «Padomju Jaunatne», 1988. gada 10. jūnijā, Nr. 112
    http://www.barikadopedija.lv/raksti/303485

    0
    -6
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 06.05.2013. 20.05

man patiik lembes ideaals , saņemt trijzvaigžņu medaali un muieriigi nozagt valsti kura deva šo apbalvojumu… zuper

+2
0
Atbildēt

1

    dace_ampermane > Janka, Janic 06.05.2013. 20.33

    Ebenemezers

    lembem tāpat kā Hitleram un Putinam viss ir smalki izplānots

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 04.05.2013. 14.55

PSRS sabrukuma cilvēkus vienoja ideja – atgūt Latvijas neatkarību, tanī laikā sabiedrība vēl nebija tik sašķelta pēc daudzām pazīmēm – mantiskām, politiskām, utt.
Galvenais motīvs, kas vienoja – Latvijas neatkarības atgūšana, ir izzudis, Latvija ir neatkarīga valsts, NATO un ES dalībniece, un tālāko Lavijas atttīstības ceļu katra partija redz nedaudz atšķirīgu, un katrai sab. grupai ir savas interses, kas pensionāriem, darba devējam, darba ņēmējam, utt., var stipri atšķirties.
Valdības uzdevums ir atrast līdzsvaru starp dažādu grupu intersēm, un valsts politiskās attīstības nianses nosaka vēlētājs balsojot, diezin vai patreiz visu sabiedrību iespējams apvienot kādam vienotam mērķim.
Saprotams, kopējās interses visiem varētu būt tiesiskums, demokrātiskas brīvības, pilsoniska sabiedrība, un labklājība, un tas arī varētu būt jebkuras valdības darbības vektors.

+14
-12
Atbildēt

15

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 04.05.2013. 15.57

    ——-dzeris49: “(..)
    Saprotams, kopējās interses visiem varētu būt tiesiskums, demokrātiskas brīvības, pilsoniska sabiedrība, un labklājība, un tas arī varētu būt jebkuras valdības darbības vektors.”
    ============================================================================
    Saprotams, ka Robčiks visu šito penteri vislabāk varētu apstiprināt:

    “Ķīlis: politiķi «uzmet» piecu minūšu laikā”

    http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/462761-kilis_politiki_uzmet_piecu_minusu_laika

    +1
    -13
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 05.05.2013. 07.52

    Priekš tiem laikiem leģitīmi, jo savādāk vienkārši nevarēja būt, kā tad tu iedomājies to revolūciju, ko līdzīgu filmai par Ziemas pils ieņemšanu?
    TF izvēlējās vienīgo pareizo un iespējamo variantu, ko toreiz varēja, vēlēja un balsoja visi toreizējās Latvijas PSR pilsoņi, ieskaitot “okupantus”,un Maskavai nebija kur piesieties, vairākums bija par Latvijas neatkarību.
    Un, kā redzi, šī augstākā padome nobalsoja par Latvijas neatkarību.
    Un daudz radikālākie PK pārstāvji, kas, līdzīgi tev, uzskatīja, ka tas ir nelikumīgi, vēlāk ātri noplaka un paši iesaistījās politiskajā darbībā “nelikumīgi” atjaunotā valstī, un, kad tika savēlēti Saeimā, ļoti veiksmīgi piedalijās “nelikumīgi” atjaunotās valsts nozagšanā.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 04.05.2013. 17.35

    Galīgi ne visi, daudzi krievvalodīgie arī balsoja par neatkarību, jo tem visiem bija apsolīta pilsonībā.
    Vēlāk to neizdarīja, it kā jau, no vienas puses, tīri racionālu iemeslu dēļ, un tādu lēmumu it kā var saprast, bet, no viņu viedokļa, tas bija tīrais uzmetiens, un ar to arī sākās īsta šķelšanās Latvijas sabiedrībā, kad daudzi līdz tam lojāli krievi mainīja savu attieksmi pret Latvijas valsti.
    Saprotams, vienmēr bija daļa arī tādu, kas nekad nevēlējās Latvijas neatkarību.

    +12
    -14
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 04.05.2013. 19.44

    daudzi krievvalodīgie arī balsoja par neatkarību, jo tem visiem bija apsolīta pilsonībā
    ——————-]
    Kas solīja? Tavs elks komunists Gorbunovs? Vismaz es viņiem neko nesolīju.

    +9
    -10
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 04.05.2013. 16.57

    dzeris49 PSRS sabrukuma cilvēkus vienoja ideja – atgūt Latvijas neatkarību
    ——————
    Kādus “cilvēkus”? Latviešus šī ideja tiešām vienoja. Latvijā esošie okupanti un kolonisti bija pret neatkarību.

    +12
    -12
    Atbildēt

    0

    guna_sniedzina > ligakalnina 04.05.2013. 22.55

    @articulus100.

    OOO, te ir tāds retais gadījums, kad var piekrist!

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 06.05.2013. 21.31

    Labāk, jābeidz sapņot par DDD, par to pat NA vairs nemurgo, un jāsaprot, ka šeit dzīvos visi, kas dzīvo, un tiem var būt arī atšķirīgi viedokli par visu, jo tā ir realitāte.
    Un pie varas 20 gadus tikai “lojālu” latviešu partijas, kas blēdās, zog., utt., kas tām traucēja ievest to kārtību?
    Vieglāk par visu atrast kādu ienaidnieku, kurš ir pie visa vainīgs, un mēs, redz, esam tie baltie un pūkainie.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 04.05.2013. 17.41

    Dzeri, aizmirsi minēt pašu galveno Latvijas valsts pastāvēšanas mērķi – tā ir latviešu tautas valsts, vienīgā vieta pasaulē, kur latviešu tautai zelt un attīstīties. Tāpēc arī Latvijas latvietîbai ir jābūt valsts pamatā. Bez latviskuma Latvijai nav nekādas jēgas!
    Bet ko es tev te stāstu, to tu tāpat nesapratīsi.

    +15
    -14
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 04.05.2013. 21.51

    Kāds Gorbunovs, mani elki ir Rubikas, Ždanoka un Lindermanis.
    Un apsolīja leģitīmi ievēlētā AP pirms referenduma.
    Nē, nu ja tur būtu visi tagadējie lielie tolaiku politiķu un to lēmumu kritiķi, kas tad vēl kājām zem galda gāja, un kuriem nav nekāda nojausma par tolaiku apstākļiem, tad jau noteikti te jau būtu leiputrija, būtu notikusi DDD, neviena krieva vairs nebūtu, un prezidents būtu Dzintars, kāpēc gan lai nepakritizē, kad viss jau ir izdarīts, nekas par to nedraud, šeit vairs nav PSRS karaspēks, un Latvija ir neatkarīga.

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    My Paradise, My Rules > ligakalnina 05.05.2013. 19.10

    Kur? Kas? Kad? Kurš konkrēti solīja? Beidziet taču to “viena tante tramvajā”. Bija dažādi viedokļi, kādai jābūt Latvijai arī pašu latviešu vidū, bet apsolīt pilsonības nulles variantu nozīmētu norakt Latviju kā tādu. Vispār man apriebies diskutēt. Ja nesaprot, lai vācas prom. Un redzu, ka nesaprot, negrib saprastu un nesapratīs, tāpēc vienīgā izeja – DDD. Nav jēgas diskutēt.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 05.05.2013. 01.56

    Džeri, leģitīmi ievēlēta AP, kuru ievēlēja ar Baltijas kara apgabala zaldātu dalību okupācijas laikā?????
    Kas tie bija par likumiem, kas to legitimizēja????
    Varbūt vēl pateiksi, ka 1940. g. 17. Jūnijā LATVIJĀ notika sociālistiskā revolūcija??? Darba tauta lūdza Latviju uzņemt psrs?????

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 04.05.2013. 18.07

    Manuprāt, tās ir pašsaprotamas lietas, kuras pat jāpiemin nav.
    Jārunā par to, ka katram ir savs priekštats, kādai jābūt tai Latvijas valstij, kādām jābūt prioritātēm, utt.
    Un nevajadzētu domāt, ka tikai tu un tava NA ir vienīgie šīs valsts patrioti, un jums ir vienīgais pareizais viedoklis, kādai tai jābūt, bet, attiecīgi, es arī varu pateikt – kāda nozīme runāt, es to esmu teicis jau neskaitamās reizes, un nav nekāda cerība, ka tu to kādreiz sapratīsi, nezin kāpēc jūs esat privatizējuši tādus jēdzienus, kā patriotismu, utt.

    +15
    -10
    Atbildēt

    0

    My Paradise, My Rules > ligakalnina 05.05.2013. 19.13

    Es gribētu vienu dienu mūžā izjust tādu Latviju, kurā ir palikuši tikai Latvijai lojāli cittautieši. ja tas turpinātos ilgāk par vienu dienu, mēs kopā varētu ievest šeit kārtību. Bet, kamēr gaisu bojā tādi rubiki, ždanokas un lindermanveidīgie, visa enerģija jāšķiež cīņai ar nelojālajiem, kuru dzīves moto ir: jo Latvijā sliktāk iet, jo mēs esam laimīgāki”.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 04.05.2013. 19.15

    dzeris49
    “Galīgi ne visi, daudzi krievvalodīgie arī balsoja par neatkarību, jo tem visiem bija apsolīta pilsonībā.”

    Tā saujiņa krievu, kas balsoja par Latvijas neatkarību, ir veiksmīgi integrējušies un nepieprasa sev nekādas privilēģijas. Tās fašistu cūkas, cilvēces atkritumi, kas pārpildija ASK stadionu inķerfrontes mītiņā un piedalās cūciskās dzīrēs 9. maijā Karātavu laukumā, no cilvēku sabiedrības, vispār ir nošķirami.

    +16
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 04.05.2013. 16.19

    Nu un ko tu gribi ar to pateikt?
    Politiķi var būt dažādi, bet, tas jau nenozīmē, ka šīs vērtības ir sliktas.
    Slikts pavārs nenozīmē, kā produkti un ēdiens paši par sevi ir slikti.

    +15
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu