Mazgāsim šo vai taisīsim jaunu • IR.lv

Mazgāsim šo vai taisīsim jaunu

81
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Sanita Upleja

Kad Latviju sauc par sliktāko valsti pasaulē, nesaprotu, par ko ir runa

Kad prātā jau skaistās rindās kārtojās domas rakstam par mūsu valsti 4.maija svētku priekšvakarā, ziņu vietnes tīmeklī aprskrēja vēsts, ka augstus amatus ieņemošs pašmāju politiķis “vājās valsts” Latvijas situāciju nodēvējis par vissliktāko pasaulē. Nav pat svarīgi, par kādu nozari viņš runāja, jo tāds līdz bezgalībai absurds vēstījums trāpa pa ausi apdullinoši, kā ar sētas mietu.

Tomēr tas nenovirzīja mani no raksta iecerētās tēmas, jo tieši par attieksmi pret savu valsti, tātad mums pašiem, biju domājusi rakstīt šajā svētku reizē. Kārtējās publiskās lamas (kā citādi lai tās dēvētu?) par visbriesmīgāko vietu zem saules ir tikai jaunākais un viens no spilgtākajiem piemēriem tam, kā mēs attiecamies pret sevi un līdzcilvēkiem. Jo kas gan cits ir mūsu valsts, ja ne mūsu pašu veidota kopējā dzīves telpa?

To, ka mums ir sliktākā izglītības sistēma un veselības aprūpe, zaglīgākie politiķi, slinkākie ierēdņi, mantrausīgākie skolotāji un uzņēmēji, deģenerētākie bezdarbnieki un rijīgākie pensionāri, dzirdam un redzam daudz un katru dienu. Atgādinām paši sev kā mantru, lai, Dieva dēļ, kaut uz brīdi neaizmirstu, kādā mēslu bedrē atrodamies. Vārdu sakot, elle zemes virsū un reizē attaisnojums, ka nav jēgas noslaucīt savu durvju priekšu un nenokrāpt lieku santīmu nodokļos.

Labais apkārt

Galu galā tas noved pie lietas būtības jeb problēmu saknes. Ja teju viss šajā valstī ir nogājis greizi, tad varbūt, ka pati ideja par savu valsti ir šķība un greiza. Varbūt, ka no turienes arī ceļas visas tās mūsu problēmas? Un tad nu vietā ir jautājums kā tajā vecā anekdotē par sen nemazgātiem bērniem – mazgāt tos pašus vai taisīt jaunus? Ja runājam par Latvijas valsti, kāda tā ir šodien un tagad, es izvēlos mazgāt to pašu.

Es izvēlos mazgāt, kaut zinu, ka tas ir mūžīgs, darbietilpīgs un nogurdinošs process. Tāpat kā cīņa ar nezālēm dārzā, kas sākas no gala katru pavasari. Vai sniega tīrīšana katru ziemu un zāles pļaušana katru vasaru. Vai matu ķemmēšana un zobu mazgāšana, kas jāatkārto katru dienu. Vai dienišķās maizes gādāšana un ēšana katru dienu.

Es izvēlos mazgāt tāpēc, ka īsti nesaprotu, par ko cilvēki runā tad, kad būtībā nolād šo valsti un līdz ar zemi nolīdzina visu, kas tajā ir. Es nesaprotu tāpēc, ka par spīti plašsaziņā valdošajam priekšstatam, es Latvijā redzu ļoti daudz kā laba.

Es zinu labus ārstus un skolotājus. Es zinu izcili gudrus, izglītotus un spējīgus cilvēkus. Es zinu godīgus politiķus un čaklus ierēdņus. Es zinu nesavtīgus un pieticīgus pensionārus, pretimnākošus un devīgus uzņēmējus. Jā, un tas viss par spīti tam, ka esam “vissliktākajā” situācijā pasaulē. Tajā pašā pasaulē, kurā pastāv arī tādas valstis kā Ķīna, Ziemeļkoreja, Sīrija, Zimbabve, kurās situācija, pēc daža laba domām, laikam esot labāka nekā Latvijā.

Pašiem saimniekot

Var to saukt par naivumu vai iedzimtu optimismu, taču aiz vienas ārsta kļūdas es saredzu tūkstošus labi izārstētus cilvēkus, aiz viena negodīga ierēdņa – tūkstošiem godīgu, aiz vienas sliktas skolas daudzkārt vairāk labu skolu. Jo kur gan citur mēs ņemtu tos izcilniekus, kuri ar Latvijā iegūtiem vidusskolu diplomiem un bakalauru grādiem veiksmīgi turpina mācības pasaules labākajās augstskolās?

Tas nenozīmē, ka Latvijā nav problēmu, labojamu un uzlabojamu lietu. Taču jautājums ir par attieksmi un mantru, ko paši skandinām. Vai gāžam sev nemitīgi samazgas uz galvas, kamēr tām noticam paši un arī citi, vai tomēr apzināmies, ka valsts uzturēšana it nemitīgs darbs un ka tā, tāpat kā Rīga, nekad nebūs gatava.

Manā izpratnē savas valsts un līdz ar to līdzcilvēku noniecināšana ceļas no tādas rokpeļņa, mūžam apkārtstaigātaja attieksmes. Tāda, kam nekad nav pašam jāuzņemas atbildība un kam galva nesāp par to, kas šajā vietā būs pēc gada vai diviem.

Tad var visu noriet, nokritizēt un paceltu cepuri doties uz nākamo vietu, jo nekam nejūtas piesiets un ar neko arī nevēlas saistīties. Tad nav vajadzības mēģināt saskatīt kādu pavediena galu, aiz kā aizķerties, lai ko vērstu par labu.

Pretēji tam saimnieks nevar atļauties visu noniecināt un pamest, jo tas ir viņa īpašums un viņa saime. Viņam ir atbildība kā priekšteču, tā pēcteču priekšā. Pat sliktā ražas gadā nevar atļauties uzspļaut visam, bet jācenšas glābt, kas glābjams. Izsijāt derīgos graudus no nederīgajiem, spēt nolikt gan sēklai, gan izdzīvošanai. Tā ar pacietību un atbildību rodas gan turība, gan visi pārējie labumi. Taču iesākumā ir attieksme.

Valsts kā saime

Valsts līmenis jau neko daudz neatšķiras no saimes. Ja esam saimnieki, tad saprotam, ka ir labāki un sliktāki ražas gadi, kāpēc paciešamies un kāpēc mums tas viss vajadzīgs. Kāpēc nevaram pamest šo vietu un kāpēc mums nav žēl, ka mūsu darba augļus varbūt baudīs tikai mūsu bērni vai mazbērni.

Ar tādu attieksmi var šķetināt pavedienu pa pavedienam, likt santīmu pie santīma negaidot, ka kaut kas birs no gaisa uz brokastlaiku. Taču tas nozīmē arī strādāt ar to materiālu, kas nu ir pieejams un ar to lielumu un zemes auglību, kāda nu dzimtajai sētai ir pieejama. Rēķināties ar to, ka nieka divdesmit trijos gados sēta vēl nevar būt tikpat labi iekopta kā kaimiņam, kur jau pusgadsimtu vai vairāk kopts. Tā ir kopjama gadu no gada, nevis pie pirmajām grūtībām paslaukāma pagultē un dibināma no jauna atkal un atkal.

Autore ir neatkarīgā žurnāliste

 

Komentāri (81)

grislits 03.05.2013. 10.16

Liela daļa vainas par to noliegšanas popularitāti ir jāuzņemas arī žurnālistiem un medijiem, jo tiek ļoti neproporcionāli atspoguļots valstī notiekošais pozitīvais un negatīvais.

Lielai daļai žurnālistu un mediju galvenais ir atrast ko pēc iespējas sliktāku un pēc iespējas sensacionālāk to pasniegt, pie tam neanalizējot un nemēģinot piedāvāt kā to slikto novērst.

Un, protams, politiķiem ir jābūt vīzijai un ar noliegšanām tie nodarboties nedrīkst un tādus labāk nebūtu laist klāt pie teikšanas, kaut arī vakar viens tāds tika pielaists.

Bet par rakstu – paldies, ir labs.

+27
-2
Atbildēt

6

    Ojārs > grislits 03.05.2013. 11.45

    roberts_j Liela daļa vainas par to noliegšanas popularitāti ir jāuzņemas arī žurnālistiem un medijiem, jo tiek ļoti neproporcionāli atspoguļots valstī notiekošais pozitīvais un negatīvais
    ———–
    piemēram – pārspīlēta Lemberga drakoniskā loma, vienlaikus noklusējot daudz lielāko ļaunumu, ko mums nodarījuši tādi exDienas (Ēlertes, Ozoliņa, Raudsepa un citu) mīluļi kā Šķēle un Naglis

    +4
    -13
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > grislits 03.05.2013. 14.01

    Šis tas par Uplejas trešo tēva dēlu. No medijiem.
    —————————————-
    Likteņa ironija: Šlesers glābj Dombrovsku ģimenes biznesu
    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/116528/liktena-ironija-slesers-glabj-dombrovsku-gimenes-biznesu
    Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim un viņa kundzei Ārijai teju vai jābučo rokas un jāsauc par onkuli savs nu jau bijušais politiskais konkurents, par oligarhu dēvētais Ainārs Šlesers. Tieši Šlesera aktivitātes ar uzturēšanās atļauju piešķiršanu glābušas no ūtrupes premjera ģimenes biznesu.

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > grislits 03.05.2013. 10.33

    ——-roberts_j:”(..)
    Lielai daļai žurnālistu un mediju galvenais ir atrast ko pēc iespējas sliktāku un pēc iespējas sensacionālāk to pasniegt, pie tam neanalizējot un nemēģinot piedāvāt kā to slikto novērst.”
    ============================================================================
    Tāda ir “brīvo un neatkarīgo” mediju BŪTĪBA ( nejaukt ar S.Veinbergas vēlamo “misiju”) tirgus ekonomikas apstākļos:

    “Массмедиа захламляют сознание людей информацией настолько, что они вообще перестают что- либо понимать. Тут действует принцип: “Пусть знают всё, не понимая ничего!” – А. Зиновьев, “Запад” (Мюнхен, 1993)

    http://www.litmir.net/br/?b=93704

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > grislits 03.05.2013. 17.05

    muļķības!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 03.05.2013. 10.37

    edžiņ, ej iesālies!

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 03.05.2013. 11.54

    andrejam

    Arī taisnība, ne tikai nepareizā proporcijā atspoguļots pozitīvais/negatīvais, bet arī atsevišķu pozitīvo vai negatīvo faktu neadekvāta izcelšana vai noklusēšana (respektīvi – neobjektivitāte vai apzināta demagoģija).

    Bet, ja godīgi, arī interneta komentētāji lielākā daļa cieš no tās pašas kaites, jo tāds nu ir cilvēks – subjektīvs :) Vienīgi, tie, kam lielāka atbildība (t.sk. žurnālistiem), būtu jāsaprot tā sava atbildība un jāsaprot sava subjektivitāte un jāmēģina no tās maksimāli distancēties iespēju robežās.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

grislits 03.05.2013. 10.37

Jautājums redakcijai.

Vai nevarat ieviest pogu “IGNORE”? Visos normālos forumos tāda ir pie katra lietotāja vai ir iespēja iekļaut lietotājus savā ignorēto sarakstā.

Iekļaujot lietotāju ignorēto sarakstā, vietā, kur ignorētais lietotājs ir ierakstījis, tam foruma lasītājam, kurš ir ielogojies savā profilā un ielicis attiecīgo lietotāju savā ignorējamo sarakstā, rādās tikai ignorētā niks vājāk redzamā šriftā, un nav redzams ierakstītais teksts, tādējādi samazinot arī lasītājam pārskatāmo apjomu un netraucējot iepazīties ar diskusiju apskatot tikai to autoru domas, kuras vērts izlasīt.

Jo man tas indrānu edžus tiešām ir piegriezies ar savu bezjēdzīgo citātu un video propagandu.

+27
-2
Atbildēt

20

    dzerkaleliva > grislits 03.05.2013. 14.04

    Robčik, tā jūs te liekat IGNORE pogu tautai jau 22 gadus! Priekā!
    —————–
    Tauta ir kā traucējošs, bezjēdzīgs troksnis.
    Vai arī – viņi aizņem vietu uz ekrāna. Bet don’t worry, tauta no ekrāna caur lidostu pamazām pazūd.
    Tie jau arī pazūd, kas ir lieki un kuriem nekas cits kā IGNORE poga nepienākas.
    ====================================
    Priekā!

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > grislits 03.05.2013. 17.04

    Nu ja, es takš par to pašu. Vajag IGNORE pogu, lai pilnajiem trokšņiem netraucē ekrānu, Gatucīti.
    Tev bērni ir Gatiņ, vispār jau šķiet, ka nav, bet ja ir, tad 100 punkti, ka traucē.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > grislits 03.05.2013. 14.12

    Bet, vispār es piekrītu vajag tiekties uz augšu un citādi domājošu un ne-elites ignoranci un dzēšanu no ekrāna vajag novest līdz pilnībai.
    Vajag katram elites pārstāvim izniegt lielu IGNORE pogu. Kā kāds lumpenis sāk īdēt par dzīvi veiksmes stāstā, tā elites pārstāvis nospiež IGNORE pogu un bezjēdzīgais troksnis no Latvijas pazūd.
    ——————-
    Lūk tā tik būtu inovācija. IGNORE pogu noteikti Eiropā varētu patentēt nevienā vien veiksmes stāstam sekojošā valstī. Tāds piķis nāktu, ko elitei dalīt.
    ————————
    Vispār man vēl ir daudz biznesu ideju mūsu elitai, bet pārējās par priekšapmaksu.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    efeja60 > grislits 03.05.2013. 17.16

    Koks ar diviem galiem. Uzlikšu IGNORE iepriekšparedzamajām Bet un zanEi, aizmirsīši par viņām, bet man pazudīs kopējā aina. Kas man atgādinās par jenotu nelietībām? Vai demokrātija un vārda brīvība arī paģēr viedoklim tikt uzklausītam, nevis tikai izteiktam? Vai mēs cenzējam savu informatīvo telpu? Vai tas pats IGNORE nebija PSRS, kad mazmājiņā varēja runāt ko grib, jo neviens nedzird?

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    Ojārs > grislits 03.05.2013. 18.46

    Uzlikšu IGNORE iepriekšparedzamajām Bet un zanEi, aizmirsīši par viņām, bet man pazudīs kopējā aina
    ————-
    laba ironija… Žetons!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dzintarz > grislits 03.05.2013. 12.29

    Kamēr IR neko nedarīs trokšņa minimizēšanas labā, un turpinās provocēt atklātu ētera piemēslošanu, pieaugs risks “aiziet to pašu taku”, kuŗu ne viens vien latvju e-mēdijs aizgājis..

    Ir pat trakāk – neviļus jāsaskata analoģija ar vaŗas izdarībām 60-80gados. “Glušījamo” radiokanālu – VoA, RLE “zāģēšana” arī ievērojami apgrūtināja informācijas uztveri.

    Zīmīgi, ka iekārtas un antenas (nu jau to vietā uzsliets jauns tornis) un tās apkalpojošo organizāciju (DP un LVRTC) dislokācija Ērgļu ielas rajonā arī nav īpaši mainījusies.

    Darbinieki daļēji citi, tehnoloģijas citas, bet gars jau grūti maināms.

    Gan jau citas senās profesijas arī nav nekāds izņēmums.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > grislits 03.05.2013. 18.07

    Vai nevarat ieviest pogu “IGNORE”? Visos normālos forumos tāda ir ..
    ___________________
    Jā.
    Normālos ir.

    IR nav.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    tuba76 > grislits 03.05.2013. 11.51

    Patiesībā tā būtu laba poga, jo taisnību sakot parasti nemaz nelasu šos autorus – “pārskrienu pāri”. Reizēm liekas svarīgi “atbāzt” atpakaļ, lai šo viedoklis nebūtu vienīgais.
    Pirms pāris gadiem biju kādā iestādē Rīgā, tur ievēroju kādu jaunu cilvēku – uzvalkā, kārtīgs un inteliģents izskatījās. Viņš piesēdās pie rakstāmgalda uzgaidāmajā telpā, izklāja žūksni aprakstītu lapu un sāka tās skaļi lasīt. Tā it kā viņš lasītu referātu kādai auditorijai. Par ko īsti – tā arī nesapratu. Es diezgan drīz biju nokārtojusi savas darīšanas un devos prom. Bet šo epizodi nereti atceros, lasot komentārus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > grislits 03.05.2013. 10.53

    Jā, var tik apbrīnot šī cilvēka nekonstruktivitāti. Es arī izmantotu šādu iespēju.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > grislits 03.05.2013. 12.05

    Man viņi aizņem vietu uz ekrāna un traucē lasīt īstus komentārus, ko rakstījuši reāli cilvēki

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 03.05.2013. 20.37

    Normundam

    Neliec tak to IGNORE tiem, kurus uzskati, ka tie veido Tev kopējo ainu. Tas jau no Tevis paša atkarīgs, ne jau redakcija to IGNORE liks.

    Un nav jau jāliek IGNORE tiem, kuru uzskatiem nepiekrīti, bet tiem kuri vienkārši piespamo forumu. superacis un edžiņš tak nekādu kopējo ainu neveido. Un arī tāds “baltiem kaput” vai kā nu viņu iepriekš sauca – korporācija konsolidācija vai pacietīgais investors vai kas nu tur vēl.

    Un arī uzliekot to IGNORE Tu par viņiem neaizmirsīsi, jo ir redzams, kurā vietā viņi ir ko ierakstījuši, bet redzi vienkārši neuzkrītošu vājāk izteikta šrifta niku, bet nav teksta klāt. Un ja nu gribās to tekstu redzēt, tad uzspied uz nika un teksts parādās.

    Tā tā IGNORE poga funkcionē.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > grislits 03.05.2013. 11.28

    Gatis
    “Piekrītu. Viņš ir kā traucējošs, bezjēdzīgs troksnis.”

    Nepiekrītu ka bezjēdzīgs, viņu algo, lai sabotētu portāla darbu, plus izplatītu fašistisko – staļinisko propagandu.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    dzintarz > grislits 03.05.2013. 11.47

    vita.. “mazliet padomāju un ar “gariem zobiem” sapratu, ka tā ir demokrātijas būtība – ļaut izteikties un prast uzklausīt.”
    ===========
    Diennaktī ir 24 stundas.
    Demokrātija būtība ir, ja 24 stundas klausies un izproti, bet 25-tajā izsaki savu viedokli.
    Viens Entonijas ielas apmaksāts brigadņiks var aizmuldēt 25 Latvijas brīvprātīgos blogerus.
    Viens totāli reliģiozais plānprātiņš var uzpert gaisā 26 demokrātus.

    Īsāk izsakoties, ja informācijas kanāla operators (IR, Neatkarīgā u.c.)
    nespēj menedžēt tīšuprāt radītu troksni savos kanālos, tad tādu “sprakšķošu un dūcošu” kanālu nevajag klausīties.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > grislits 03.05.2013. 13.10

    IR redakcija vispar nez kapec nerup foruma dslibnieks. Ir ieviestas būtībā nestradajosas domubiedru saites (vai so fīču kads lieto?), bet nav izsttadatas elementaras funkcijas kaut vai ĀTRĀ kredita spama zinosanai. Nekur citur neesmu redzejusi, ka tik brivi, ilgstoši un regulari paradas spami image formata! Lai tos izdzestu, biju spiesta pat rakstit redakcijai epastu. Un ko tas deva? Neko. Spamo tik talak. Esto verteju ka IR necienu pret mani kā foruma satura veidotāju.

    Piekritu ari tavam ierosinsjumam par ignore. Tiesam kaitinosi, vel jo vairak tspec, ka ekrans tiek piedpamots ar atteliem un video, un tas ka teksts netiek lasits nemazina, nemazina acu ņirboņu. Ja edge grib ko pavestit video formata, lai ir tikai links bez video grafikas. Neesmu spečoks, bet ari forumu vidi noteikti ir iespejams kontrolet, neierobežojot demokratiju :)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > grislits 03.05.2013. 11.58

    Mani pilnībā neuztrac tādi edges un citi, un superasis, jo es vienkārši viņus nelasu, un viss, lai raksta, ja patīk…

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    tuba76 > grislits 03.05.2013. 11.07

    Robert, man bija tieši tāda pati doma lielača sakarā. Tad mazliet padomāju un ar “gariem zobiem” sapratu, ka tā ir demokrātijas būtība – ļaut izteikties un prast uzklausīt. Bet reizēm gluži tik neizturami, ka gribas vienkāršāk – “pa zobiem” un piespiest aizvērties. Bet labāk tomēr iemācīties atsēdināt ar precīzu un asprātīgu komentāru. Vai – sliktākajā gadījumā – ignorēt.
    Kas mani vienmēr ir kaitinājis Latvijas politikā – tā ir nespēja argumentēti un loģiski atsēdināt demagogus. Sēž gudri onkuļi un tantes TV – viens demagogs vārās skaistas it kā pašsaprotamas patiesības burbuļodams un pārējie bezspēcīgi plāta mutes kā uz sauszemes izsviestas zivis.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 03.05.2013. 11.30

    Bet tas “IGNORE” jau demokrātiju neierobežotu, jo izteikties tas cilvēks varētu, visi, kas lasītu forumu bez reģistrēšanās, viņa tekstus redzētu. Un redzētu arī tie, kuri nav viņu ielikuši savā ignorēto sarakstā. Neredzētu tikai to tekstu es un citi, kas šo ignorē, pie tam tikai tad, ja ielogojas savā profilā. Es redzētu tikai, ka tas personāžs ir ko ierakstījis. Pie tam, parasti forumos tas neliedz man uzspiest uz personāža nika, un es pie gribēšanas varu izlasīt tā subjekta rakstīto. Vienkārši tas subjekts tādējādi neaizņem vietu manā ekrānā ar piespamotiem palagiem.

    Un es jau dzīvē tāpat faktiski edžu indrānu un superaci nelasu, tikai dažreiz, ja šiem gadījies kāds īss teksts vai arī forums attiecīgajā brīdī neaktīvs un nekas jauns uzrakstīts nav parādījies.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    Andis > grislits 03.05.2013. 10.43

    Piekrītu. Viņš ir kā traucējošs, bezjēdzīgs troksnis.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    Andis > grislits 03.05.2013. 15.14

    Re, vēl viens tukšs troksnis pieteicās…

    +14
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > grislits 03.05.2013. 10.53

    roberts

    Lūk, tā jau ir tā demokrātijas vaina. Un tie krievi,kuri savā valstī neparko nevēlās ieviest demokrātiju, kuri nogalina žurnālistus, kuri organizēja uzbrukumu Jākobsonam ir ļoti aši un knaši izmantot savā labā kaimiņvalsts demokrātiju. Man tiešām liekās , ka mēs uzvedamies kā nožēlojami vientiesīši. Grūti to iedomāties, bet ja Dombrovskis sāktu runāt īsti latviskā un patriotiskā garā, saucot lietas īstos vārdos, viņš saņemtu ļoti spēcīgu atbalstu no savas tautas un viņam nebūtu konkurentu vēlēšanās.
    Citādi mums te ir tāda Stokholmas sindroma valsts :)

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

putekliic 03.05.2013. 10.59

Ļoti lielai sabiedrības daļai piemīt nespēja novērtēt to, kas tiem ir dots, jo tas, kas tev ir, šķiet pašsaprotami un par to par neaizdomājas. Tas izpaužas gan mikrolīmenī (ģimenē) gan arī valstiskā un pat globālā līmenī. Cilvēki nereti neapzinās, ka ne labs vīrs vai sieva, ne dienišķais maizes gabals, ne valstiska neatkarība, ne personiska brīvība, ne gaiss, ko tu elpo, ne ūdens, ko tu dzer, ne tava dzīvība un veselība nav pašsaprotami, jo tā visa var arī nebūt! To vērtību nereti apzinās tikai tad, kad tas vai cits ir savas muļķības, alkatības vai egoisma dēļ pazaudēts. Cilvēks tikai bieži “cepās” par to, kā viņam it kā nav un ir absolūti akls un neredz to, kas viņam ir dots. Latvija tiešām nav sliktākā vieta uz pasaules, kur dzīvot! Novērtēsim to! Un beigsim viens otru apriet un noniecināt, visu tikai prasīt no citiem, no sevis neprasot nekā, norādīt uz skabargu cita acī, neredzot baļķi savējā. Cienīsim viens otru un tad jau būs arī vēl labāk.

+20
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu