Bostonas spridzinātāji plānojuši teroraktu arī 4.jūlijā • IR.lv

Bostonas spridzinātāji plānojuši teroraktu arī 4.jūlijā

25
Piemiņas vieta Bostonas maratona teroraktā bojāgājušajiem. Foto: AFP/LETA

Brāļiem Carnajeviem bumbas izdevies uztaisīt ātrāk, tāpēc spridzinājuši maratona laikā

Aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu turētie brāļi Carnajevi sākotnēji boja plānojuši sarīkot sprādzienus ASV Neatkarības dienā 4.jūlijā, piektdien vēsta telekanāls “NBC News”, atsaucoties uz izmeklēšanai tuvu stāvošiem avotiem.

Jaunākais brālis Džohars izmeklētājiem pastāstījis, ka sākotnēji viņi teroraktu plānojuši uz 4.jūliju, taču viņiem spridzekļus izdevies izgatavot ātrāk nekā to gaidījuši. Tāpēc viņi nolēmuši uzspridzināt paštaisītos spridzekļus Bostonas maratona laikā 15.aprīlī, kad Bostonā tiek atzīmēta Patriotu diena, ziņo LETA.

Kā iepriekš tika ziņots, pēc teroraktiem palikušās bumbas viņi plānojuši uzspridzināt Ņujorkā. Džohars izmeklētājiem arī pastāstījis, ka spridzekļi izgatavoti viņa brāļa Tamerlana mājās, kur dzīvojusi arī viņa sieva un bērns. Šobrīd izmeklētāji cenšas noskaidrot, par ko Tamerlans runājis ar savu sievu Ketrinu Raselu dažas stundas pēc tam, kad FIB izplatīja brāļu fotogrāfijas kā aizdomās turamos spridzinātājus.

Izmeklētājiem arī izdevies iegūt Džohara klēpjdatoru, kuru no viņa istabas iznesuši viņa draugi universitātē. Trīs jaunieši – divi kazahi un viens amerikānis – studējuši augstskolā kopā ar Carnajevu un, pēc visa spriežot, tikai mēģinājuši viņu paglābt no nepatikšanām, bet nav bijuši iesaistīti organizētā sazvērestībā. Diass Kadirbajevs un Azamats Tažajakovs tiek apsūdzēti par noziedzīgu nodomu iznīcināt Carnajeva klēpjdatoru un mugursomu, kurā bijusi pirotehnika, bet amerikānis Robels Filipss ir apsūdzēts par nepatiesu liecību sniegšanu policijai.

Jau ziņots, ka pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus – brāļus Tamerlanu un Džoharu Carnajevus. 26 gadus vecais Tamerlans zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā. Savukārt Džohars ir aizturēts un šobrīd joprojām ārstējas slimnīcā. Viņam izvirzītas federālās apsūdzības par masu iznīcināšanas ieroču lietošanu. Ja apsūdzības tiks pierādītas tiesā, 19 gadus vecajam čečenu imigrantam var tikt piespriests nāvessods.

 

Komentāri (25)

Sandris Maziks 03.05.2013. 11.15

Ko tie jeņķi tur ņemās? Būtu labāk noskaidrojuši, kur Carnajevs uzturējās krievijā to laiku, kad nebija pie radiem Dagestānā, ņemot vērā to, ka krievija, it kā, uzskatījusi to par islamistu, kas var radīt draudus. Spridzinātājam, kurš gatavo terora aktu tik plašas rezonances izraisīsanai, nev nepieciešams tik ilgs laiks bumbas pagatavošanai, tas vairāk atbilstu cilvēkam, kurš sadomājus uzspridzināt kaimiņa mašīnu, kas to tur zem logiem un piecos no rīta rūcina.
Liekas, ka plašai publikai netiks pavēstīti ne daudz nopietnākie terora akta vaininieki, ne rīkošanas iemesls, tāpat kā bija 9/11 gadījumā.

+3
0
Atbildēt

0

brigita_damme_rtk_lv 03.05.2013. 09.05

Parunāt nevar, bet pateicis IR.

+1
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 03.05.2013. 09.24

Nu vai nav svoloči pēdējie??? Tieši mūsu sēru dienā.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu