Ķīlis nebrīnās, ka sabiedrība neuzticas politiķiem (papildināta) • IR.lv

Ķīlis nebrīnās, ka sabiedrība neuzticas politiķiem (papildināta)

61
Roberts Ķīlis. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Ķīlis kā svarīgāko jaunā izglītības ministra darbu uzskata pedagogu motivācijas programmas ieviešanu

Nav brīnums, ka sabiedrība neuzticas politiķiem – viņi viens otram neuzticas un “uzmet” piecu minūšu laikā, tā ceturtdien rīta intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja demisionējušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

“Jūs ieejat Saeimas mājā Jēkaba ielā 11 un rodas sajūta, ka nevienam vārdam nevar ticēt. Pasaka “Būs tā”, bet pēc piecām minūtētm tas ir mainījies,” sacīja Ķīlis.

Bijušais valdības loceklis kā piemēru minēja gadījumu, kad kāds ministrs, pie kura pirms ievēlēšanas “nāca un lūdza izdarīt tādas un tādas lietas”, teica jā, bet pēc tam, kad viņu ievēlēja un prasītāji jautāja “Kā tad tu tagad darīsi?”, skaidrojis – “situācija ir mainījusies, es tagad esmu ministrs”. Minētā ministra vārdu Ķīlis nevēlējās atklāt, sakot, ka to varētu darīt ceturtdien pēc dažām stundām.

Kā aģentūrai LETA atklāja Ķīlis, ar to viņš šorīt bija domājis bijušo ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski. Uzreiz no rīta viņš to nav vēlējies atklāt, jo tas būtu varējis varbūt atņemt kādas balsis Vjačeslava Dombrovska (RP) ievēlēšanai izglītības un zinātnes ministra amatā.

Ķīlis uzskata, ka Latvijas politikas problēmas ir nespēja uzņemties atbildību un vienam otra vainošana. “Saprotu, ka ģimenēs viens otru vaino par to, kas noticis pagātnē, bet tas, kas notiek politikā – Dievs pasarg!” sacīja bijušais ministrs. Ķīlis apliecināja, ka plāno rakstīt grāmatu par Latvijas politiskās elites “tikumiem un netikumiem, darbiem un nedarbiem”.

Atbildot uz jautājumu, vai viņš tiešajā ēterā varētu nosaukt idiotu vārdus, kā pats iepriekš paziņojis, Ķīlis atbildēja, ka būtu tikai godīgi to darīt “aci pret aci”, ja oponenti tiktu uzaicinātu uz raidījumu. “Es gribētu parunāt vienreiz tā no sirds ar [Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāju Inu] Druvietes kundzi,” sacīja Ķīlis, atbildot uz jautājumu, ar ko viņš vēlētos diskutēt tiešajā ēterā.

Ķīlis neizslēdz, ka pēc veselības problēmu atrisināšanas varētu atgriezties politikā. “Paprasiet pēc diviem mēnešiem, kad būšu ar veselību ticis galā,” sacīja bijušais ministrs. Viņš sevi redz arī kā partijas biedru, ja tā ir skaidra liberāla partija Latvijā. “Reformu partija tāda vēl nav, tai ir jāiziet iekšējo diskusiju posms, lai tā par tādu kļūtu,” turpināja Ķīlis.

Bijušais ministrs arī nolēmis attīstīt domnīcu, kas piedāvā risinājumus galvenokārt izglītībā un ekonomikā, kā arī citās jomās. Tāpat viņš sevi redzot amatā, kādā strādājis Stratēģiskās analīzes komisijā, un kas ir pietuvināts politikai.

Jaunajam ministram svarīgākais būs pedagogu motivācija

Jaunā izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska svarīgākais darbs būs pedagogu motivācijas programma – piedāvājums, kurā, no vienas puses, ir skolātāju algu palielinājums un, no otras puses, – skolotāju darba uzskaites, darba rakstura maiņa. Tā ceturtdien izteicās Ķīlis. Viņš uzsver, ka līdz šim pastāvošā skolotāju darba uzskates un apmaksas sistēma ir traucējusi skolotājiem būt radošākiem.

Mērķis esot, lai pati zemākā likme, ko saņemtu darba gaitas sākošs skolotājs, būtu 500 lati bruto jeb “uz papīra”, bet labākajiem skolotājiem – 1000 latu. Kā norāda Ķīlis, būtu jāorientējas uz mērķi, ka skolotāji saņemtu atalgojumu par 10-15% vairāk nekā vidēji tautsaimniecībā. No otras puses, esot jārūpējas, lai skolotājam nav jāpārstrādājas un viņam ir pieejamas informācijas tehnoloģijas. Šādu plānu paredzēts ieviest no 2014.gada 1.septembra.

Ķīlis prognozē, ka jaunajam izglītības un zinātnes ministram Vjačeslavam Dombrovskim, ieņemot šo amatu, izdosies realizēt aptuveni 70% no Ķīļa iesāktajiem darbiem. “30-35% ir atkarīgi no tā, ko dara [koalīcijas] partneri,” saka Ķīlis.

Bijušais ministrs ir pārliecināts, ka koalīcijas partneru uzskatiem par izglītības lomu būtu jāmainās. Viņš pauž viedokli, ka desmit gadu garumā partneri, it sevišķi Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāju Ina Druviete (Vienotība), kura “10 gadus ir izglītības centrālais spēlētājs”, nav spējuši mainīt, bet tieši otrādi – pieļāvuši “visu, kas tur ir sanācis – algu samazināšana, n-tās programmas un skolas”.

Kā ziņots, Ķīlis, kurš izglītības un zinātnes ministra amatā bija kopš 2011.gada 25.oktobra, otrdien iesniedza demisijas rakstu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība).

(papildnāta ar ministra vārdu, kuru no rīta Ķīlis neatklāja LNT raidījumā)

Komentāri (61)

Ieva 02.05.2013. 11.58

Druviete, kā zināms, bija izglītības ministre. Un tad izglītības sfēra mierīgi attīstījās par to ceļu, kur ir pašreiz – nonāca katastrofālā stāvoklī. Druviete nebija labāka vai sliktāka par iepriekšējiem un nākošiem ministriem. Toties viņa ir bijusi izglītības sistēmas politiskā vadībā n-tos gadus. Gan Druviete, gan ministri turpināja un turpina “reformēt” – lauzt to, kas bija labs, bet nedot neko citu vietā. Rezultātā visos izglītības kvalitātes rādītājos esam nokrituši stipri zemu. Tas vienkārši ir absolūts un neapstrīdams fakts. Un tas notika arī ar Druvietes svētību… Tas ir arī viņas darba rezultāts. Vai šis fakts dod viņai pamatu kritizēt, tā faktiski aizstāvot stagnātisko ceļu? Vai tas, ka esi palīdzējis automobili nolaist gravā, dod pamatu kritizēt tā ārā vilcējus? Manuprāt, nē!
Tieši normālas izglītības trūkumā redzu vislielāko Latvijas nelaimi, jo tieši tas stimulē jaunos censoņus studēt ārzemēs. Pārejais ir sekundārs, dzīves apstākļi, atalgojums, bet, ja tu nevari iegūt normālu izglītību, tas stimulē jaunos talantus doties prom. Ja aizbrauc gatera strādnieks, nav liela nelaime, bet, ja aizbrauc tas, kas palikdams varētu attīstīt Latviju, tad tas jau ir kritiski.
Ķīlis mēģināja situāciju labot. Druviete, rektori, un citi konservanti nevis sadarbojās, bet pretdarbojās.
Jā, Ķīlis nebija diplomāts, nebija taktiķis, nebija praktiķis, bet šī bija tā vieta, kur viņam pievienoties un idejas pārvērst praktiskos soļos, datumos… Palīdzēt, nevis norakt…

Visvieglāk ir stāvēt malā un riet. Druvietei un kompānijai tas izdodas labi. Pateikt, ka slikti, var jebkurš, bet, lai situāciju uzlabotu, vajag smadzenes.

Norēja visu… Arī Ķīļa veselību!

+26
-11
Atbildēt

5

    Timurs Čuntonovs > Ieva 02.05.2013. 15.22

    Jā, nu trakais ūpis pagaudoja, tagad varēs atkal pa domnīcām savas acis bolīt.hahahah Droši vien jau ka Augstākajā izglītība vagag reformas, bet nu šobrīd Vētra ir uzvarējis. :) Un ziniet, tomēr lābāk ja uzvar sangviniķis nevis pilnīgs holeriķis.

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Ieva 02.05.2013. 12.04

    Ķīps
    “Norēja visu… Arī Ķīļa veselību!”

    Tauta, kura sava izteiktā stulbuma dēļ, tā arī nesaredzēja Ķīlī uzlecošo Ataturku, Adenaueru, Peronu vai Reiganu, nograuza tā veselību.

    +10
    -16
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Ieva 02.05.2013. 15.18

    .. nesaredzēja Ķīlī uzlecošo Ataturku, Adenaueru, Peronu vai Reiganu..
    ____________________________
    savu Bokononu nesaskatīja…jāa… granfalons, ne tauta!
    ————-

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 02.05.2013. 15.00

    Jā, bet vai esmu apgalvojis pretējo?
    Saku, ka Kīļa veselību “palīdzēja” sabojāt rējēji

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Ieva 02.05.2013. 13.10

    Kīļa “veselības problēmas” nav ministrēšanas laika ieguvums.

    +16
    -8
    Atbildēt

    0

alexander 02.05.2013. 15.40

Ar nepacietību gaidu Ķīļa diskusiju ar Druvieti tiešajā ēterā, līdz šim viņai izdevies vienpusēji bārstīt arogantus komentārus par pārmaiņām izglītības sistēmā, kas tomēr ir uzsāktas Ķīļa darbības laikā. Protams, neaizmirstot iedzelt Ķīlim par neizdarību, bet pieticīgi noklusējot savu lomu izglītības sistēmas kritiskajā situācijā un savu atbildību par ilgstoši nerisinātām problēmām tajā.

+14
-2
Atbildēt

0

Una Grinberga 02.05.2013. 11.36

Es ar labprāt redzētu Druvieti pret Ķīli tiešajā. Viņa vienmēr ir izvairījusies no diskusijām – sniegusi savus jēlos komentārus monologa veidā.

+24
-13
Atbildēt

3

    Ojārs > Una Grinberga 02.05.2013. 14.27

    zanE ….redzēju LNT….tas bija pa-briesmīgi!…. :)
    —————
    Jā, slikts cilvāks labajā Vienotībā. Es pat teiktu – baltais zvirbulis…

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > Una Grinberga 02.05.2013. 11.39

    ….redzēju LNT….tas bija pa-briesmīgi!…. :)

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Una Grinberga 02.05.2013. 12.22

    Tad jau vēl nav zaudējusi pēdējās paškritikas paliekas un apzinās, ka pašas rigidā un iestrēgstošā domāšana un nespēja uztvert neko jaunu nav piemērota diskusijām, piemērota tikai monologiem.
    Diemžēl, viņa tāda nav vienīgā tanī lauciņā, un tiem jebkādas pārmaiņas šinī sfērā ir murgainākais sapnis.

    +14
    -10
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu