Aptauja: Kaut arī SC reitings samazinās, aprīlī - populārākā • IR.lv

Aptauja: Kaut arī SC reitings samazinās, aprīlī – populārākā

94
"Saskaņas centra" un partijas "Gods kalpot Rīgai!" kopīgā deputātu kandidātu sarakstā Rīgas domes vēlēšanām īpaša atbalsta komanda ir Nilam Ušakovam. Foto: Evija Trifanova, LETA

Kamēr nedaudz samazinās visu partiju popularitāte, pieaug to cilvēku īpatsvars, kas nepiedalītos vēlēšanās vai nav izlēmuši, par ko balsot

Kaut arī politiskās apvienības “Saskaņas centrs” (SC) reitings samazinās, arī aprīlī tā bija populārākā partija, liecina “Latvijas faktu” veiktā aptauja.

Ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, visvairāk – 21,1% – respondentu balsotu par SC, “Vienotību” atbalstītu 13,9% aptaujāto, bet trešā populārākā partija aprīlī bija Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) ar 7,9% vēlētāju atbalstu, ziņo LETA.

Par opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību aprīlī bija gatavi balsot 7,8% aptaujāto, bet Reformu partijas reitings bija 1,6%.

Pārējās partijas nesasniedz 5% vēlētāju atbalstu, kas nepieciešams iekļūšanai Saeimā. Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai atbalstu pauda 0,8% vēlētāju, partijai “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” – 1,7% vēlētāju, bet Vladimira Lindermana dibinātajai partijai “Par dzimto valodu” – 0,5% iedzīvotāju. Bet par kādu citu partiju aprīlī būtu gatavi balsot 0,8% respondentu.

Aprīlī nedaudz sarucis visu koalīcijas partiju reitings – salīdzinājumā ar martu “Vienotības” popularitāte samazinājās par 1,5 procentpunktiem, Nacionālās apvienības – par 1,3 procentpunktiem, savukārt RP reitings saruka no 2% martā līdz 1,6% aprīlī.

Tikmēr SC reitings samazinājies gan martā, gan aprīlī – salīdzinājumā ar februāra datiem SC popularitāte saruka par 4,9 procentpunktiem.

Vienlaikus arvien pieaug to cilvēku īpatsvars, kas nepiedalītos vēlēšanās vai nav izlēmuši, par ko balsot. Aprīlī 30,4% vēlētāju nezināja, kuru partiju atbalstītu Saeimas vēlēšanās, savukārt 13,5% aptaujāto norādīja, ka vēlēšanās nepiedalītos.

“Latvijas faktu” aptauja veikta no 6. līdz 17.aprīlim, un tajā piedalījās 1005 Latvijas pilsoņi.

 

Komentāri (94)

Una Grinberga 01.05.2013. 09.56

Tie reitingi ir bezjēdzīgi, jo attēlo tikai lojālo vēlētāju skaitu. Cik daudz SC var paņemt no 30% neizlēmušo? Noteikti krietni mazāk kā V, RP, NA un ZZS. Pie tam ir jāņem vērā, ka NA potenciālo vēlētāju skaits ir ierobežots, tāpat kā SC. Bet pārējo partiju veiksme ir atkarīga no priekšvēlešanu retorikas. Pēdējās vēlēšanas pierāda, ka partija ar zem 5% lojālo vēlētāju (ZRP pirms vēlēšanām) priekšvēlēšanu reklāmas ietekmē var paņemt lielu daļu no šīs nelojālās masas.

+19
-7
Atbildēt

11

    Sandris Maziks > Una Grinberga 01.05.2013. 15.46

    andrejs
    “cerēsim, ka šoreiz tik daudz muļķu RP nesavāks.”

    Muļķi jau saņēmuši šoka terapiju, izbaudot ledainu vircas šalti tūlīt pēc vēlēšanām, atlikuši tikai paši pēdējie nelieši. Kā liecina jaunākās aptaujas, Latvijā to ir niecīgs daudzums.

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 01.05.2013. 21.05

    ir ne mazāk bīstami, kā fanātiskie atbalstītāji….
    ___________________
    Tātad arī Zane bīstama, jo grūti šeit sameklēt vēl fanātiskāku savas partijas atbalstītāju:)

    …neveikli un nepārdomāti izteikts vārds – tanki – iznīcināt partiju un to dēmonizēt līdz absurdam…
    _____________________
    Ne jau vārdi, Zanīt, bet apņemšanās par katru cenu veidot koalīciju ar SC un savu vēlētāju uzmešana nogremdēja partiju. ZRP vajadzēja mācīties no Vienotības bēdīgās pieredzes, kura par līdzīgu nodomu u atbalstītāju uzmešanu iepriekšējās vēlēšanās saņēma sodu – 1/3 daļas atbalstītāju zaudējumu. Ko saprot Vj. Dombrovskis, to nesaprot Zane ar tik nobriedušu prātu?:):):)

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Una Grinberga 02.05.2013. 08.42

    Mērķi arī “latviskām” partijām stipri atšķirīgi.
    Arī izpratne par “valsts intersēm”.
    Citai vajag to “latvisko” Latviju, ar ko viņi saprot tādu Latviju, kā to iedomājušies Dzintars, Lūsis, un Co – kur tie “īstenie latvieši” varēs nesodīti apzagt valsti, kā tas pats Lūsis un tie, kas aiz viņa stāv, bet, viņi to drīkstēs darīt, jo būs tā “nacionalā buržuāzija”, pie kuras pieder arī Lembergs, utt, un tiem lielāks ienaidnieks par Krieviju ir Rietumi, sorosīti, liberāļi, utt kā pavēstīja NA ģenerālsekretārs Lūsis.
    Un citām arī vajag latvisko Latviju, bet, ne tikai latvisku, bet, arī eiropeisko, demokrātisku un librālu.
    Un šīm partijām kopīgā daudz mazāk, nekā atšķirīgā, tā ka te dalījums pēc etniskā principa galīigi neder.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 01.05.2013. 20.27

    @zanE
    Nav jau mums nemaz tik daudz to fanātisko – lielākā daļa NA elektorāta un daļa no SC elektorāta – un nedaudz katrā no pārējām partijām. Ja V izdarītu kādu milzīgu kļūdu, tad no lojālā elektorāta nebūtu vairāk par to, kas tagad ir RP. Bet ko gan RP gaida, ja visu savu kampaņu balstīja uz “mūžīgi nezinošajiem”, kas konsekventi turās ap 30% no kopējā skaita jeb puse no latviskā elektorāta (kas iet uz vēlēšanām!)? Tas īstenībā ir graujošs skaitlis, jo kaut cik stabilam cilvēkam vienmēr ir jābūt par ko balsot – vismaz mazākajam ļaunumam, ja neviena partija pilnībā nespēj noklāt intereses un izpratni par politiku.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Una Grinberga 01.05.2013. 13.29

    partija ar zem 5% lojālo vēlētāju (ZRP pirms vēlēšanām) priekšvēlēšanu reklāmas ietekmē var paņemt lielu daļu no šīs nelojālās masas.
    ————-
    cerēsim, ka šoreiz tik daudz muļķu RP nesavāks.

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > Una Grinberga 01.05.2013. 21.29

    …Nasing spešal!….diemžēl, mums nekad nebūs tādas partijas, kura spētu apmierināt pilnīgi visas mūsu/katra prasības….tad atliek dibināt pašam savu partiju, ar mērķi nodrošināt savas prasības, bet….vai katra indivīda prasības stāv augstāk par valsts interesēm?…diemžēl, tā domā daudzi – un partijas aug kā sēnes pēc lietus….
    …vai šobrīd esošajām partijām programātiskie mērķi ir tik radikāli atšķirīgi?….nebūt – nē!….atšķiras niansēs un varbūt – termiņos, kad tos realizēt…idejiski atšķirīgā – SC, bet tā arī pārstāv savu konkrētu vēlētāju daļu…tā nav pieņemama mums un mēs par to nebalsojam….taču izvērtējot latviskās partijas – atšķirības ir minimālas…protams, nacionāļiem vajadzīgi tīrasiņu latvieši – noslēgta kasta, augstākas klases elite….savi 8% atbalstītāju, ar articulusu priekšgalā, tiem būs garantēti….ja tādi ir tie tīrasiņu latvieši, tad priecājos, ka mani pie tiem var nepieskaitīt….

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 01.05.2013. 17.59

    @zanE
    Paldies, Zane par pielabošanu! Jebkurā gadījumā, ja reitings “lēkā” par 5-7% viena mēneša laikā, tad tie ir svārstīgie vēlētāji. Man bija palicis atmiņā, ka ZRP reitings ir zems, jo vēlēšanu rezultāti man bija liels pārsteigums – es biju cerējis uz lielāku sabiedrības saprātu!

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 01.05.2013. 14.45

    @andrejs
    Labāk jau ka tās balsis savāca RP nevis NA un ZZS – populisms augtu un zaļotu!

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > Una Grinberga 01.05.2013. 19.36

    …Nasing spešal!…svārstīgie vēlētāji ir ne mazāk bīstami, kā fanātiskie atbalstītāji….pat nezinu, kuri ir bīstamāki – tie, kurus ietekmē populistiski lozungi, tie – kuriem domāšanu paralizē kāda kandidāta masīva nomelnošana, kuru tie attiecina uz visu partiju….vai arī tie, kuriem viss vienalga – galvenais ka savējais/sava favorītpartija….
    ….cik mums ir to, kuri spēj analītiski paraudzīties uz notikumiem, patstāvīgi izdarīt secinājumus un modelēt rītdienu, izejot ārpus savas partijas merkantilajām interesēm?….

    …kaut vai attieksme pret ZRP – neveiksmīgi izvēlēts MP kandidāts tūlīt nograuj partijas reitingu, neveikli un nepārdomāti izteikts vārds – tanki – iznīcināt partiju un to dēmonizēt līdz absurdam…RP ir pietiekami daudz gudru un izglītotu cilvēku, kuri spējīgi strādāt valsts interesēs, bet….viņiem uzspiests “tanku” zīmogs….partiju, diez vai izdosies reaminēt, bet gudros cilvēkus pazaudēt – gan būtu neprāts….

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > Una Grinberga 01.05.2013. 16.59

    …Nasing spešal!…. “Pēdējās vēlēšanas pierāda, ka partija ar zem 5% lojālo vēlētāju (ZRP pirms vēlēšanām) priekšvēlēšanu reklāmas ietekmē var paņemt lielu daļu no šīs nelojālās masas.”
    ——————————-

    ..pieminot ZRP zemos reitingus pirms pēdējām vēlēšanām – esi kļūdījies….
    2011.gada augustā par ZRP bija gatavi balsot 17,3% vēlētāju, savukārt septembrī – vairs tikai 11,4%….
    …reitinga kritiens pirms vēlēšanām izskaidrojams ar pirmo lielāko kļūdu, kuru pieļāva ZRP – nosaucot E.Sprūdžu par premjera kandidātu….
    …eiforija par mesijas atnākšanu, vēlēšanās ZRP ļāva iegūt 20,78% vēlētāju balsu….

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Una Grinberga 01.05.2013. 10.39

    priekšvēlēšanu reklāmas ietekmē var paņemt lielu daļu no šīs nelojālās masas
    —–
    Runājot par zatleriešiem, visi parasti atceras Zīgerista partiju, bet vēl spilgtāks piemērs, manuprāt, ir Kaula Vienības partija, kas burtiski iebļāva sevi 6. Saeimā ar reklāmām.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

ligakalnina 01.05.2013. 10.20

Vissliktākais ir neizlēmušo vēlētāju skaits un tādu vēlētāju skaits, kas nebalsos.
Tas viss norāda, ka Latvijas sabiedrība vēl arvien atrodas kādā amorfā stāvoklī, turpina gaidīt kādu ideālu variantu, jo “visi ir slikti”, un pēc būtības, liela daļa ir politiski infantīla.
Tas viss izraisa bažas par valsts attīstības prognozējamību.
Un uzskatīt par lielāko ļaunumu RP – tas tikai liecina par to pašu, ar visiem trūkumiem, tikai V un RP ir divas stabili Rietumu virzienā orientētas partijas ar izpratni par tiesiskumu, demokrātiju, un pilsonisko sabiedrību, par pārējiem pat izteikties nav vērts, maigākais, ko var pateikt – populisti.

+17
-10
Atbildēt

4

    Ieva Priedenfelde > ligakalnina 01.05.2013. 16.22

    neuzskatu sevi par politiski infantilu, bet balsot nav par ko. Tā precīzi neviena partija manas sociālās grupas intereses nepārstāv.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    oktaavs > ligakalnina 01.05.2013. 19.11

    Latvijā šajā gadsimtā vairs nav neatkarīgu partiju. Katru finansē kāda ieinteresētu valstu vai personu grupa.
    RP ir ezītis miglā, kuru vada un apmaksā pavisam citi, mums nezināmi ezīši. : )
    Štruntīgākais ir tas, ka vairs nav nevienas tiešām latviešu tautas, nevis kādu pašmāju zaglēnu vai ārzemju onkuļu interešu lobētāju partijas.
    Un nebūs, jo godīgajiem parasti naudas nav.
    “Mazākais ļaunums” ir patreiz vienīgā, vēl neaizbraukušās tautas daļas izvēle.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Sanšains > ligakalnina 01.05.2013. 23.40

    west:
    “Mazākais ļaunums” ir patreiz vienīgā, vēl neaizbraukušās tautas daļas izvēle.
    ========================================
    Tā taču ir bijis vienmēr un būs vienmēr. Pasaule iekārtojums nav pilnīgs, dzīve nav pati pilnība.:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 02.05.2013. 07.24

    Pekrītu, pieliku plusu.
    Pēc tāda pincipa arī jābalso, vissliktāk ir nebalsot vispār, tātad, atteikties ietekmēt valsts politiku pat savu iespēju robežās.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

alexander 01.05.2013. 19.23

Lai arī SC ir reitingu galvgalī, tomēr tās reitings ir samazinājies, turklāt samazinājums ir visai jūtams, gandrīz par 5% divos mēnešos jeb par 1/5. Procentuāli samazinājums ir lielāks nekā pārējām partijām, lai arī tās sarakstā ir zem SC. Interesanta tendence, īpaši pirms pašvaldību vēlēšanām.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu