Mediji: Virs Sīrijas izšautas raķetes uz Krievijas pasažieru lidmašīnu • IR.lv

Mediji: Virs Sīrijas izšautas raķetes uz Krievijas pasažieru lidmašīnu

9
Bumbas sprādziens netālu no Sīrijas un Izarēlas robežas. Foto: EPA/LETA

Obama pauž satraukumu Putinam par ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā

Pret Krievijas pasažieru lidmašīnu pirmdien virs Sīrijas izšautas divas zeme-gaiss raķetes, atsaucoties uz anonīmu avotu, vēsta aģentūra “Interfax”. Lidmašīnā atradušies 159 pasažieri, paziņojusi Krievijas Ārlietu ministrija. Tomēr nedz ministrija, nedz Krievijas Federālā gaisa transporta aģentūra raķetes savos paziņojumos nav minējušas, ziņo LETA/AFP.

“Sīrijas puse informēja mūs, ka pirmdienas rītā neidentificēti cilvēki izšāvuši divas zeme-gaiss raķetes, kas eksplodēja nelielā attālumā no civilās lidmašīnas, kas pieder Krievijas aviokompānijai,” “Interfax” atklāja anonīmais avots.

“Apkalpei izdevās laikā novirzīt lidmašīnu uz sāniem un pasažieriem izglābt dzīvību,” norādīja anonīmais avots, piebilstot, ka pagaidām nav skaidrs, vai uzbrucēji zinājuši, ka tā bijusi Krievijas lidmašīna. Lidmašīna atgriezās no Ēģiptes, ko krievu tūristi iecienījuši kā labu atpūtas vietu.

Krievija ir viena no Damaskas režīma lielākajām sabiedrotajām un iebilst pret militāro intervenci Sīrijā.

Tikmēr ASV prezidents Baraks Obama pirmdien telefonsarunā paudis satraukumu Krievijas kolēģim Vladimiram Putinam par ziņojumiem, ka Sīrijas konfliktā tikuši pielietoti ķīmiskie ieroči.

“Prezidents Obama un prezidents Putins aplūkoja situāciju Sīrijā, prezidentam Obamam uzsverot bažas par Sīrijas ķīmiskajiem ieročiem,” teikts Baltā nama paziņojumā.

Prezidenti vienojušies uzturēt kontaktus Sīrijas jautājumā un uzdevuši ārlietu resoru vadītājiem turpināt darbu pie šī problēmu loka.

Obama telefonsarunā arī pateicās Putinam par palīdzību pēc Bostonas teroraktiem, kā arī izteica līdzjūtību saistībā ar traģisko ugunsgrēku Piemaskavas psihiatriskajā slimnīcā, kurā dzīvību zaudēja 38 cilvēki.

“Līderi arī apsprieda turpmāko sadarbību terorisma apkarošanas un drošības jomās, arī saistībā ar 2014.gada Soču Olimpiādi,” teikts paziņojumā.

Obama jau piektdien brīdināja Sīriju, ka ķīmisko ieroču lietošana “mainīs spēles noteikumus”. Savukārt ceturtdien ASV un Lielbritānijas amatpersonas pavēstīja – viņu rīcībā nonākuši pierādījumi, ka Sīrijā, iespējams, tikuši pielietoti ķīmiskie ieroči.

Vašingtona iepriekš tika brīdinājusi, ka ķīmisko ieroču pielietošana Sīrijā tiktu uzskatīta par “sarkanās līnijas” pārkāpšanu un varētu izraisīt militāru reakciju.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns ceturtdien no jauna vērsās pie Sīrijas ar “steidzamu aicinājumu” ļaut valstī iebraukt inspektoriem, lai viņi varētu izmeklēt apsūdzības par ķīmisko ieroču pielietošanu.

Sīrija 20.martā oficiāli aicināja ANO ģenerālsekretāru izveidot neatkarīgu komisiju, kas izmeklētu dienu iepriekš Alepo apkaimē notikušo nemiernieku uzbrukumu, kurā atbilstoši Damaskas versijai pielietoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā nogalināti 25 cilvēki, bet 110 nopietni cietuši.

Bans 8.aprīlī pavēstīja, ka inspektoru komanda jau atrodas Kiprā un ir gatava doties uz Sīriju, tiklīdz būs saņemta oficiālās Damaskas atļauja.

Tomēr Sīrijas Ārlietu ministrija vēlāk paziņoja, ka atļauja netiks sniegta, jo Damaska konkrēti lūgusi Banu veikt pārbaudes Han al Asalas ciematā, kamēr ANO ģenerālsekretārs vēlas, lai misija varētu darboties visā Sīrijas teritorijā.

Sīrija “nevar pieņemt šādus manevrus no ANO ģenerālsekretāra puses, ņemot vērā negatīvo lomu, kādu tā spēlēja Irākā un sagatavoja ceļu amerikāņu iebrukumam” 2003.gadā, sacīja ministrijas pārstāvis.

Damaska konkrēti pieprasījusi nosūtīt “neitrālu un godīgu tehnisku komandu, kas apmeklētu Han al Asalas ciematu” Alepo provincē.

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,2 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis četrus miljonus.

Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

 

Komentāri (9)

oktaavs 30.04.2013. 09.55

Ir jabūt pilnīgi aptaurētiem, lai virzītu pasažieru reisus virs Sīrijas tagad.
Ir jabūt dubultīgi aptaurētam, lai pielietotu ķīmiskos ieročus, ja tas būs par automātisku iemeslu ārzemju karaspēka iebrukumam un palīdzībai “opozīcijai”.
Pārāk daudz nesaprotamu raķešu tiek izšauts un sprādzienu veikts pēdējā laikā. Rezultātā Putins un Obama kļūst par arvien labākiem draugiem un sola viens otram palīdzēt “terorisma apkarošanā”.

+6
-1
Atbildēt

1

    Ojārs > oktaavs 30.04.2013. 12.25

    varbūt Obama ir muļķis, ja nesaprot tik seklu spēli. Kāpēc, runājot par Bostonas spridzinātājiem, tiek uzsvērts, ka viņi ir čečeni – manuprāt visi Krievijas pilsoņi ir “krievi” vai opiciāli runājot – Krievijas “valsts piederīgie”…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Grandāne 30.04.2013. 15.23

Izklausās aizdomīgi.
Kā pasažieru lidmašīnas piloti zin, ka uz viņiem izšauta raķete? Un vai no tās izvairīties tiešām ir tik vienkārši, pagriežot lidmašīnu pa labi vai kriesi? Kā var zināt, uz kuru pusi griezt?

+1
0
Atbildēt

0

manatuja 30.04.2013. 09.44

Vašingtona iepriekš tika brīdinājusi, ka ķīmisko ieroču pielietošana Sīrijā tiktu uzskatīta par “sarkanās līnijas” pārkāpšanu un varētu izraisīt militāru reakciju.

Asads nav tāds idiots , lai lietotu ķīmiskos ieročus, jo pret oficiālo darbību, viņš nenoturētos. Pret neoficiālām darbībām “brīvības cīnītājiem” turās ļoti labi.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu