Valdība nolemj neizsludināt ārkārtas situāciju plūdu skartajās pašvaldībās • IR.lv

Valdība nolemj neizsludināt ārkārtas situāciju plūdu skartajās pašvaldībās

32
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (no kreisās) un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts piedalās Ministru kabineta slēgtā ārkārtas sēdē par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu saistībā ar plūdiem. Foto: Ieva Lūka, LETA

Pagājušajā naktī nedaudz turpināja celties ūdens līmenis Vidzemes upēs, kā arī Daugavā posmā no Krāslavas līdz Jēkabpilij

Valdība piektdienas vakarā sasauktajā slēgtajā ārkārtas sēdē nolēma neizsludināt ārkārtas situāciju vairākās plūdu skartajās pašvaldībās, ziņo LETA.

Izsludināt ārkārtas situāciju pavasara plūdu radīto draudu dēļ lūdza Daugavpils pilsētas un novada pašvaldības, Ogres novada pašvaldība, Pļaviņu novada pašvaldība un Ilūkstes pašvaldība.

Premjera amata pienākumu izpildītājs, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) pēc gandrīz divu stundu ilgās sēdes skaidroja, ka ārkārtas situācijas izsludināšana ir ļoti nopietns lēmums, kas apdraud valsts drošību un ir valstiska mēroga. “Uzklausot Ogres novada pašvaldību un ministrus, nonācām pie secinājuma, ka līdz Krīzes vadības padomes sēdei pirmdien varam sniegt visu nepieciešamo palīdzību bez ārkārtas stāvokļa izsludināšanas,” teica Pabriks.

Pašvaldībām ārkārtas stāvokli esot bijis nepieciešams izsludināt, lai varētu izmantot līdzekļus iepirkumiem ātrā veidā bez Publisko iepirkumu likuma piemērošanas.

Par turpmāko rīcību plānots lemt pirmdien Krīzes vadības padomes sēdē, un, ja situācija līdz pirmdienai būs mainījusies, tikšot pieņemti attiecīgi lēmumi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) atzina, ka ir gandarīts, ka valdība ir nonākusi pie kopīga lēmuma un pašvaldības un to iedzīvotāji redz, ka valdība ir gatava iesaistīties situācijas risināšanā. Viņš gan atgādināja, ka situācija Daugavpils novadā joprojām ir kritiska, un pirmdien tiks pieņemti lēmumi par turpmāko rīcību.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) informēja, ka glābšanas dienesti strādā monitorēšanas režīmā un nepieciešamības gadījumā ir gatavi reaģēt.

Pašvaldībām ir uzdots sagatavot aprēķinu par plūdu radītajiem zaudējumiem, bet Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ir jānodrošina to iesniegšanu Valsts kancelejā.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) pirmdien ir sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi, kurā lems par turpmāko rīcību saistībā ar plūdiem.

Tikmēr pagājušajā naktī nedaudz turpināja celties ūdens līmenis Vidzemes upēs, kā arī Daugavā posmā no Krāslavas līdz Jēkabpilij, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi. Nakts aizvadīta salīdzinoši mierīgi.

Daugavā pie Zeļķiem, Pļaviņām ūdens līmenis samazinās, jo tur to regulē a/s “Latvenergo”. Ūdens līmeņi turpina nedaudz paaugstināties Dubnā, Aiviekstē, Ogrē, Gaujā un Amatā. Ūdens līmeņi pazeminās Lielupē. Carnikavā applūst zemākās palienes.

Kā informēja Carnikavas domes izpilddirektors Imants Pastors, kopumā situācija Carnikavā pašlaik ir normāla, ir applūdušas zemākās palienes, kā arī viens Dzirnupes ielas posms. Tajā izvietotas kustību ierobežojošās ceļazīmes, kā arī norādes par apbraukšanas iespējām.

Kritiskais līmenis Carnikavai ir 2,30 m pie Dzelzceļa tilta, pašlaik tur ūdens līmenis sasniedz 1,83 m, savukārt pie aizsargdambja kritiskais līmenis ir trīs metri, – pašlaik tas tur ir 1,17 m. Pēc Pastora teiktā, pēdējo dienu mērījumi liecina, ka ūdenslīmenim ir tendence samazināties.

“Liels pluss ir tas, ka Gaujas ieteka jūrā ir brīva no ledus, ledus nav arī Gaujā pie Carnikavas, līdz ar to ūdens masas brīvi plūst uz jūru,” sacīja Pastors.

Kā norādīja hidrologi, lai arī ūdens līmeņi daudzviet upēs samazinās, ledus krāvumi palienēs un upju krastos saglabāsies, kamēr tie izkusīs, arī zemākās vietas upju apkaimē paliks zem ūdens, ja vien netiks atsūknētas mehāniski.

 

Komentāri (32)

piziks 21.04.2013. 10.06

Valdiba no pašsaglabāšanās un sava ērtuma, kā ari, protams, eurozonā iešļūksanas, viedokļiem malači! Problemu nav, Vienotiba taču varas tehnoloģijas un pajoligu pilsētnieku partija, kas Rigu jau atdevusi, bet ari citviet pašvaldibās tai nekas neinteresē. Un visvairāk šai valdibai traucē cilvēki. Jāpagaida pirmdiena un premjera atgriešanās, — tad varēs redzēt vismaz premjera politisko sāpju un aprēķina sliekšņus.

+1
-2
Atbildēt

1

    dzerkaleliva > piziks 21.04.2013. 21.23

    Varētu teikt, ka cilvēki šai valdībai un galvenokārt Vienotībai & Repai ne tikai traucē, bet tā cilvēkus ienīst.
    ————————–
    Pajolīga gan tā partija nav. Tur apvienojušies dažnedažādu pārliecību cilvēki ar vienu mērķi būt pie varas. Tagad tā vara ar tādām grūtībām iegūta, neizbēgami slīd ārā no rokām, tāpēc arī tas naids.
    —————————-
    Bet tie cilvēki tiešām ir dažādi.
    Repše(lai arī vairs partijā nav), Vilks, Rimašēvics (lai arī partijā nav) – šizofrēniķi, mazohisti un profesores Kupčas pacienti, dzīvo uz zālēm, bet veido cīnītāju parijas tēlu.
    Dombrovskis – perfekts izpildītājs, kurš pamazām jūtas arvien nozīmīgāks, patiesībā 100% ierēdņa tips, kāds arī bija bankā.
    Kalniete, Druviete un citas dāmas – itrigantes, pāri līķiem gājējas, politiķes pēc būtības
    Zaķi, Āboltiņas, Mūrnieces un pārējā kompānija – ierāvēji un kampēji;
    Tad vēl tur ir tādas Circenes, Pabriki, Kariņi, Ošleji, Kokini, Štokenbergi, Ēlertes un citi pesonāži, kuriem arī katram savs mērķītis un vēlmes, bet visiem kopā nokampt kaut ko sev vai nu no varas vai naudas pīrāga.
    Vai tur kāds par valsti, tautu domā? Bet, kopš kura laika, tad Latvijā par to vispār kādam būtu jādomā?
    Tautu gan šī blice ir sašķēlusi, sarīdījusi, pliku pataisījusi un no zemes padzinusi, kā vēl neviens kopš krustnešu invāzijas laikiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu