Tiesa lemj par labu brīvprātīgajiem, nevis VID • IR.lv

Tiesa lemj par labu brīvprātīgajiem, nevis VID

22
Valmieras novada fonda "ziedot.lv" vadītājs Ansis Bērziņš tikšanās laikā ar pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" reģionālajiem partneriem. Foto: Ieva Čīka, LETA
Dita Pabrika

Valmieras novada fonds gadu ilgā tiesvedībā izcīna visām NVO nozīmīgu uzvaru

Vidzemes apgabaltiesa pieņēmusi galīgo lēmumu atcelt Valmieras novada fondam vairāk nekā pirms gada uzlikto 500 latu sodu par brīvprātīgā grāmatveža pieņemšanu darbā. Sodu Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzlika tāpēc, ka grāmatvedim nebija darba līguma ar fondu, tā radot aizdomas, ka tiek apieta nodokļu maksāšana.

„Valsts instancēm savus darbiniekus būtu jāizglīto, kādā veidā interpretēt brīvprātīgo darbu,” par šo precentu teic biedrības „Latvijas Pilsoniskā alianse” direktore Rasma Pīpiķe. „Pozitīvi, ka tieslietu sistēma ir sapratusi brīvprātīgā darba nozīmi, un tas [spriedums] ir labs precedents. Cerams, šādu gadījumu vairs nebūs.” 

Šogad 11.februārī Administratīvā rajona tiesa nolēma atcelt VID uzlikto naudas sodu Valmieras novada fondam, taču 25.februārī VID iesniedza apelācijas sūdzību augstākā instancē un lieta tika nodota atkārtotai skatīšanai Vidzemes apgabaltiesā. 9.aprīlī Vidzemes apgabaltiesa jau atkārtoti nolēma – naudas sods nav pamatots un ir atceļams, Ir.lv informēja fonda valdes priekšsēdētājs Ansis Bērziņš.

“Līdz ar to šai epopejai ir pielikts skaists punkts,” vēstulē saviem domubiedriem raksta Bērziņš. “Tas arī nozīmē, ka ir skaidri pateikts: ikvienā biedrībā un nodibinājumā grāmatvedību drīkst kārtot brīvprātīgais darbinieks! (..) Domāju, ka nevalstiskajam sektoram tas ir labs signāls. Tāpat tas nozīmē, ka pašlaik spēkā esošie likumi nekā neierobežo brīvprātīgā darba jomas. Ļoti ceru, ka šis stāsts arī dažiem valsts ierēdņiem būs ļāvis labāk iepazīt un izprast demokrātiskas sabiedrības pamatprincipus,” raksta Valmieras novada fonda vadītājs.

Fondā ik dienas darbojas gan algoti, gan brīvprātīgi darbinieki. Brīvprātīgie fondā darbojas tāpēc, ka tam nepietiek līdzekļu savu darbinieku atalgošanai, Ir.lv stāsta Bērziņš. Grāmatvedība tika nodota brīvprātīgā darbinieka rokās, kurš darbu labprātīgi veica bez samaksas, nauda šajā gadījumā netika uzskatīta par primāro – darbinieka maizes darbs nebija saistīts ar fondu. „Nav runa par to, ka grāmatvedi varējām noformēt ar oficiālu līgumu pēc VID ieskatiem, taču runa ir par principu – daudzi šādi fondi nevar atļauties algot darbinieku. Tāpēc ir absurdi visiem piespriest sodu, ja darbinieks strādā brīvprātīgi,” ir.lv skaidro Bērziņš.

Taču VID uzskatīja, ka Valmieras novada fonda vadītājam un grāmatvedības pakalpojumu sniedzējam bija jānoslēdz darba vai uzņēmuma līgums par grāmatvedības kārtošanu, taču fonds to nebija noslēdzis. Tāpēc VID uzlika 500 latu sodu.

Tagad VID ir ierosinājis Ministru kabineta noteikumos Nr. 585 izslēgt prasību par darba līguma slēgšanu, ja grāmatvedis tiek nodarbināts biedrībā. VID uz Ir.lv jautājumu atbildēja, ka turpmāk, lemjot par administratīvās lietas ierosināšanu un administratīvā soda piemērošanu, katrā konkrētajā gadījumā izvērtēs konstatēto pārkāpumu un pārbaudīs, vai ir pārkāptas tiesību normas.

Valmieras novada fonds ir sabiedriska labuma organizācija, dibināta 2005.gadā. Tas nodarbojas ar ziedojumu vākšanu, lai sasniegtu mērķus, kas ir svarīgi vietējai sabiedrībai. Fonds piedalās dažādās akcijās, tai skaitā “Paēdušai Latvijai!”, “Skolas soma”, kā arī dažādās jauniešu labo darbu iniciatīvās.

Komentāri (22)

ligakalnina 18.04.2013. 19.06

Cepuri nost tiesas priekšā, ne viss, tātad, ir tik slikti ar Latvijas tiesu sistēmu, šis bija sabiedriski svarīgs lēmums, kas liecina, ka Latvijas tiesām, tomēr, ir izpratne par to, kas ir svarīgs demokr. sabiedrībā, un tās prot likuma burtu atšķirt no likuma jēgas, vēl jo vairāk, likuma interpretācijas VID izpildījumā.
Un sabiedriskās aktivitātes, ieskaitot brīvprātīgo darbu, noteikti ir svarīgākas par VID merkantlām vēlmēm un vēlmi vienmēr un visur izrādīt savu “varenību”,sevišķi, pret nelielām organizācijām, tai pat laikā, izrādot savu absolūto neadekvātumu un maspēju att. pret lieliem nodokļu nemāksātājiem un dažādiem “biezajiem”.

+6
0
Atbildēt

2

    janis17 > ligakalnina 18.04.2013. 21.33

    Džeri, aizmirsi NA un Bordānu pieminēt!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 19.04.2013. 08.03

    Ak tad Bordāns un NA bija tie, kas pieņēma to spriedumu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 18.04.2013. 19.55

šai gadiijumaa taa buutu pašnaaviiba ( muusu tiesu sisteemai) atbalstiit VID …es taapat varu sniegt savus pakalpojumus par briivu , bez maksas .

+2
-1
Atbildēt

0

piziks 19.04.2013. 09.12

Kamēr finansu ministrs Andris Vilks finministrijas tuvumā turpinās pieturēt tādas, — iespējams, psihiski nelīdzsvarotas, faktiski neprofesionalas — butnes kā Dainu Robežnieci, kādreizējo nodoklu politikas (!) izstrādātaju, kas vairāķkārt atļāvusies amatpersonai nepielaujamus izteikumus, tikmēr arī uz leju no FM — protams, VID-u ieskaitot — turpināsies tādi idiotismi.

A Robežniece/Vasjka “slušajet, da jest”:

Daina Robežniece

Ieņemamais amats: Konsultants

Izmaksātais atalgojums par 2013. februāra mēnesi: 1073,24

Andrim Vilkam ministrijā jau izsenis lielas problēmas ar kadru atlasi. Diemžēl. Tikpat un diemzēl, ka ministrs šai problēmai atbilstošu uzmanību nepievērš.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu