KNAB veic pārbaudi par Dziesmusvētku bezmaksas ielūgumiem • IR.lv

KNAB veic pārbaudi par Dziesmusvētku bezmaksas ielūgumiem

27
6.marts. Cilvēki stāv rindā pie Latvijas Nacionālās operas, lai iegādātos biļetes uz Dziesmu un deju svētku koncertiem. Daudzi no viņiem kārotās biļetes tā arī nesaņēma. Foto: Evija Trifanova, LETA

Ar iesniegumu KNAB vērsies portāls “Pietiek.com”, uzskatot, ka Dziesmu svētku padomei nebija tiesību bez maksas dālāt biļetes

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veic pārbaudi par bezmaksas ielūgumu piešķiršanu uz XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem.

Pamatojoties uz vairākiem birojā saņemtajiem iesniegumiem, KNAB veic pārbaudi par iesniegumos minētajiem faktiem saistībā ar amatpersonu darbības tiesiskumu un iespējamajiem interešu konfliktiem to darbībā, LETA pastāstīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Publiski zināms, ka viens no iesnieguma autoriem ir portāls ”www.pietiek.com”. Tas norāda, ka, iespējams, Dziesmu un deju svētku padome lēmumus par atbalstu rīcībai ar svētku biļetēm, uz kuru pamata rīkojies Latvijas Nacionālais kultūras centrs, pieņēmusi pretlikumīgi, bez attiecīga normatīvo aktu piešķirta pilnvarojuma. Tāpat, iespējams, šīm struktūrām nemaz nav bijis tiesību izlemt par 12% Dziesmusvētku biļešu izdalīšanu bezmaksas ielūgumu formā.

Dziesmu svētku organizētāji portālu ir oficiāli informējuši, ka Ministru kabineta izveidotā padome ir atbalstījusi faktiski visus dokumentus, kas saistās ar Dziesmu un deju svētku biļešu cenām, rezervēšanu un bezmaksas ielūgumu piešķiršanu.

“Dziesmu un deju svētku padomes sēdē izskata un apstiprina ielūdzamo/rezervāciju grupu sarakstus,” šādu terminoloģiju, lai raksturotu padomes lēmumus, oficiālā skaidrojumā izmantoja Dziesmusvētku organizētāju preses pārstāve Inga Vasiļjeva.

Taču Dziesmu un deju svētku padomes nolikums nosaka, ka padomes lēmumiem ir tikai un vienīgi ieteikuma raksturs. Arī Dziesmu un deju svētku likumā, uz ko ir atsauce Ministru kabineta pieņemtajā Dziesmu un deju svētku padomes nolikumā, starp padomei noteiktiem uzdevumiem nav neviena, kas ļautu tai pieņemt lēmumus, kā rīkoties ar valsts mantu.

Taču, kā izriet no Dziesmusvētku organizētāju sniegtās informācijas, tieši uz padomes pieņemto lēmumu pamata Nacionālais kultūras centrs veicis konkrētas darbības, apstiprinot ne tikai biļešu cenas, bet arī rezervējamo un bez maksas izsniedzamo biļešu (ielūgumu) daudzumu.

“Pietiek.com” iesniegumā Valsts policijai un KNAB arī norādīts uz Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu, kas noteic gan to, ka publiskās personas rīcībai jābūt tādai, lai mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu, gan to, ka manta atsavināma un nododama īpašumā vai lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu.

Manta šī likuma izpratnē ir arī iespēja apmeklēt Dziesmu un deju svētku pasākumus. KNAB un Valsts policija ”Pietiek.com” iesniegumā tiek aicināti pārbaudīt, vai lēmums valsts mantu – 12% no visām biļetēm uz Dziesmu un deju svētku pasākumiem – vienkārši atdot par brīvu dažādām personām, kuras ir šķitušas nozīmīgas Dziesmu un deju svētku padomei, atbilst šā likuma nosacījumiem.

Tieši šādu biļešu daudzumu bezmaksas ielūgumiem nolēma atvēlēt Dziesmu un deju svētku padome, un, balstoties uz padomes lēmumu, attiecīgu rīkojumu (kurā arī minēts Dziesmu svētku padomes lēmums) šā gada 22.februārī pieņēma Nacionālā kultūras centra direktore Dace Melbārde.

Saskaņā ar Dziesmu un deju svētku padomē apstiprināto svētku biļešu politiku 12% no biļešu skaita atvēlēts ielūgumiem. 466 ielūgumi uz noslēguma koncertu piešķirti valsts augstākajām amatpersonām – Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājai, Ministru prezidentam, ārvalstu delegācijām, UNESCO Nacionālās komisijas pārstāvjiem, Saeimas deputātiem, Eiropas Savienības Parlamentā ievēlētajiem Latvijas deputātiem, ministriem, ministriju valsts sekretāriem un parlamentārajiem sekretāriem.

Ielūdzamo vidū ir arī vairāki tiesībsargājošo iestāžu vadītāji un uzņēmēji. Vairāki cilvēki paziņojuši, ka no ielūgumiem atteiksies.

Līdz nākamajai nedēļai Latvijas Nacionālais kultūras centrs apzinās tos, kuri no piešķirtajiem ielūgumiem atteiksies, lai tālāk lemtu par brīvo vietu aizpildīšanu. Iepriekš rezervācijā neizpirktās biļetes tirdzniecībā nonāks 1.maijā.

 

Komentāri (27)

Una Grinberga 18.04.2013. 11.11

Būtu pārbaudījuši medijus un vietējos laikrakstus par pagastveču reklamēšanu!

+2
0
Atbildēt

0

janis17 18.04.2013. 12.17

Kremlistu plāns ir diskreditēt visu, kas latvisks, tautisks, nacionāli vērtīgs… Vienu vārdu sakot, vajag, lai Dziesmusvētki tiktu apgānīti, apvīti skandāliem, biļetes, redz, nav visiem pietikušas, redz, kādam ir iedotas par brīvu, kādu nototografēs piedzērušu un izlīmēs pa visu Latviju, sak, redz, kādi tie latviešu svētki, taču velti viņi pūlas, nekas neizdosies, jo –
Mūžu mūžos būs dziesma,
Un mūžu mūžos alus smēķēs
Un mūžam Dziesmu svētkos
Nāks meitene baltās zeķēs.

+2
-2
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > janis17 18.04.2013. 14.06

    aivarsk
    Kamēr Zatļers ar Pulkinenu par dzīvokļa afēru vēl nesēž aiz restēm, kasīties par biļetēm ir vienkārši smieklīgi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 18.04.2013. 11.04

driz jau knab sabiedriskaas tualetes parbaudis..

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu