Cilvēktirdzniecības upuriem nepieciešams drošs patvērums • IR.lv

Cilvēktirdzniecības upuriem nepieciešams drošs patvērums

17
Pret cilvēktirdzniecību vērstas sociālās kampaņas sauklis uz meiteņu krekliņiem. Foto: Lauris Nagliņš, LETA
Linda Abu Meri

Nepietiek tikai ar politikas dokumentiem, kas aizsargā upurus, jāsper nākamais solis – jāveido drošs reāls patvērums

Iekšlietu ministrijas vadībā patlaban notiek aktīvs darbs pie Cilvēku tirdzniecības novēršanas pamatnostādnēm 2014.-2020.gadam. Apjomīga dokumentu kaudze, desmitiem priekšlikumu no atbildīgajām institūcijām un nevalstiskajām organizācijām. Skaitļi, frāzes, rezultatīvie rādītāji, definēti mērķi. Patiesībā aiz tā visa – cilvēks – upuris.

Nevienā dokumentā nevar aprakstīt to patiesību, ko pārdzīvo cilvēki – sievietes, vīrieši, bērni, kurus skārusi cilvēktirdzniecība. Ir uzņemtas filmas pēc patiesiem notikumiem, sarakstītas grāmatas, katrs šis stāsts ir nežēlīgs, un tikai paši upuri zina, kā to pārvarējuši un kas viņiem palīdzējis to pārciest.

Palīdzība, atbalsts un aizsardzība. Tās ir vissvarīgākās lietas, kas nepieciešamas cilvēktirdzniecības upuriem. Neviens “politikas rezultāts” vai “rādītāja iegūšanas metodoloģija” viņiem nav svarīga. Politika ir svarīga valstij, lai uz tās pamata, aizstāvētu upurus. “Rādītāji” ir svarīgi valstij, lai tā būtu droša, ka dara visu iespējamo cilvēktirdzniecības apkarošanai. Upuriem tikmēr svarīgi zināt, ka viņus aizstāvēs un zināt, kur meklēt palīdzību.

Politikas dokumentos joprojām kā svarīgu punktu min sabiedrības informēšanu un izglītošanu par cilvēktirdzniecības jautājumiem. Salīdzinot ar 10 gadus senu vēsturi, patlaban sabiedrībā ir radusies izpratne par to, kas ir cilvēktirdzniecība, par to runā cilvēki, vēsta mediji. Manuprāt, tieši šis aspekts ir kādam upurim sākums uz palīdzību un savas dzīves atgūšanu. Daudzi no viņiem nezina, kā rīkoties, baidās iet uz policiju, baidās par nākotni un cieš no vardarbības.

Jo sabiedrība būs informētāka, jo lielākas iespējas, ka upuri zinās, kur meklēt palīdzību un atbalstu. Tālākais notiks saskaņā ar likumiem un paša cietēja vajadzībām.

Svarīgi tikai, lai upuris nebaidās atzīt, ka ir upuris un cietušais, jo pretējā gadījumā palīdzēt un atbalstīt ir daudz grūtāk. Latvijā ir daudz cilvēktirdzniecības lietu, kur cietušo nav, ir tikai liecinieki,jo cietušie daudzos gadījumos netic, ka valsts viņus pasargās. Savukārt valsts nevar pasargāt liecinieku, kurš neatzīst sevi par upuri. Apburtais loks, no kura jāizkļūst. Ar uzticēšanos, atbalstu, informēšanu un milzīgu darbu.

Politikas dokumentos turpmākajiem gadiem kā viens no uzdevumiem minēts krīzes centru darbinieku apmācība un izpratnes veidošana par cilvēktirdzniecības upuriem. Šis punkts parāda to, kā valstī trūkst – Latvijā nav droša patvēruma tieši cilvēktirdzniecības upuriem. Mūsu krīzes centru specifika ir pavisam cita un upuri tajos nevar saņemt tieši tādu aprūpi, kas atbilstu viņu emocionālajam un fiziskajam stāvoklim.

Vispiemērotākais cilvektirdzniecības upuru drošs patvērums būtu speciāli aprīkots anonīms dzīvoklis ar nepieciešamo nodrošinājumu, tai skaitā diennakts apsardzi. Jo skaidrs, ka nevienā no pašreizējiem krīzes centriem upuri, kuri ir izglābušies no nežēlīgas izmantošanas, nejutīsies pietiekami droši.

Noziedznieki savus upurus izseko un vajā, cerot panākt attaisnojumu sev vai iesaistīt upurus atpakaļ cilvēktirdzniecībā. Tas ir ļoti nežēlīgs un ļoti ienesīgs noziedzīgais bizness, kuru apturēt var tikai, visiem spēkiem to apkarojot un atbalstot upurus viņu cīņā.

Ja tuvākās nākotnes politikas dokumentos parādīsies mērķis – izveidot drošu patvērumu īpaši cilvēktirdzniecības upuriem, Latvija būs spērusi vēl vienu lielu soli uz priekšu.

Autore ir centra “Marta” biedre

 

Komentāri (17)

Janis 15.04.2013. 10.28

Mūrnieces kundze, bet kur raksts par drošu reālu patvērumu tiem nelaimīgajiem, kas bijuši spiesti pret savu kristālskaidro sirdsapziņu parakstīt dažādus valstij neizdevīgus līgumus un iepirkumus?

+9
-2
Atbildēt

1

    dzintarz > Janis 15.04.2013. 12.05

    lindočka tagad ir abu-dabi, tāpēc mūrnieku līgumi uz viņu vairs neattiecas.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 15.04.2013. 12.53

Mūsu esošie un bijušie varneši ir apbrīnu pelnījuši plaša profila speciālisti, un Linda Abu Meri ir tipisks paraugs: nepagāja ilgs laiks kopš izcilā iekšlietu ministre sagādāja mums visiem izcilu radaru līgumu, kā viņa, aci nepamirkšķinādama, jau kļuva par tik pat izcilu speciālisti cilvēktirdzniecības jomā! Zinot pēdējā laikā publicēto statistiku, kas parāda, ka šogad, pēc radaru līguma darbības izbeigšanas, uz ceļiem smagās avārijās cietušo un bojā gājušo skaits SAMAZINĀJĀS DIVREIZ, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn, kad darbojās radaru līgums (jo braucot autovadītāji tagad atkal skatās uz ceļu, nevis uz krūmiem), varu tikai ar patiesu līdzjūtību domāt par cilvēktirdzniecības upuriem, kuriem metās palīdzēt šī plaša profila speciāliste!

+8
-3
Atbildēt

5

    andris902 > kristaps_drone 15.04.2013. 16.58

    ….Sirtaki….vai nevari pastāstīt, kādus un cik lielus zaudējumus radaru līgums valstij nodarījis?…

    ….precizēšu – uz Bauskas tiltu specvienību aizsūtīja Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins, tikai nepietika dūšas to publiski atzīt….nācās Lindai uzņemties atbildību un glābt Voina ādu….

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > kristaps_drone 16.04.2013. 09.51

    >zanei
    “vai nevari pastāstīt, kādus un cik lielus zaudējumus radaru līgums valstij nodarījis?…” – paskaties bojā gājušo statistiku. Vai tie nav zaudējumi valstij?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > kristaps_drone 15.04.2013. 16.31

    P.S. Bauskā vēl atcerās, kā cilvēkus mīlošā iztirgoto sieviešu un bērnu tiesību aizstāve L. Mūrniece ar bruņotu Alfas specvienību iztrenkāja večiņas uz tilta.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > kristaps_drone 15.04.2013. 17.24

    ZanE, un kam bija vajadzīga pastulbā soldafona Voina izglābtā āda? Kādēļ ministrei vajadzēja piesegt nesamērīgu rīcību? Vai valstiski domājoši ministri neatbilstošas amatpersonas nahrenize vai slēpj zem svārkiem?

    Par zaudējumiem valstij… ZanE, pēkšņi nevari atrast budžeta ieņēmumu planos Vilka/FM ierakstitos skaitļus, kurus reālajos ieņēmumos neatradīsi? Neizpildits budžets nebija zaudējums?

    Ieguvums bija FM apliecinājums savai nespējai analizēt un prognozēt, — zuda ilūzijas, ka Finansu ministrijā kaut kas varētu mainities uz labu, vismaz nopietnos lielumos.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > kristaps_drone 15.04.2013. 16.49

    Negribētos L.abu-meri noniecināt, IR viņa speciāliste savā jomā. Zaudējumus mums visiem viņa ir radījusi/nodarījusi (īpaši radari); bet iespējams, ka kaut ko labu arī paveikusi.
    Ar ko L.A-M patlaban nodarbojas? Biedrībā? Jauki, enerģiskai sievietei nepieciešams izpausties.
    “Bauskas tilta” specoperācija mūžam paliks kauna traips viņas biogrāfijā.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

dzintarz 15.04.2013. 12.01

cilvektirdzniecības upuru drošs patvērums būtu speciāli aprīkots anonīms dzīvoklis ar nepieciešamo nodrošinājumu, tai skaitā diennakts apsardzi
======
lindočka abu-dabi pārmetusies no radariem uz “cilvektirdzniecību”.

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu